Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2023

"Γιατί η ψήφος μας μετράει!" Δελτίο τύπου της ΕΛΜΕ Ξάνθης εν όψει των εκλογών

Σε δύο μέρες καλούμαστε και οφείλουμε να ψηφίσουμε για τις νέες τοπικές, δημοτικές και περιφερειακές αρχές. Οι αυτοδιοικητικές εκλογές είναι σημαντικές καθώς επηρεάζουν την καθημερινότητα μας σε όλα τα επίπεδα.  Σε σχέση με τα θέματα της εκπαίδευσης, υπενθυμίζουμε:
    • Οι δημοτικές αρχές έχουν την κυριότητα των σχολικών κτηρίων και ενισχύονται από το κράτος για τη συντήρηση και τα λειτουργικά τους έξοδα από ξεχωριστά κονδύλια. Τα περισσότερα κτίρια Β/θμιας εκπαίδευσης στην Ξάνθη στερούνται οικοδομικής άδειας, γεγονός που κάνει δύσκολη οποιαδήποτε σοβαρή παρέμβαση. Αίτημα της ΕΛΜΕ για έλεγχο ασφαλείας των σχολείων προς τις τεχνικές υπηρεσίες των δήμων έμεινε αναπάντητο από ΟΛΟΥΣ τους δήμους παρ’ όλες τις επανειλημμένες οχλήσεις μας και τα επανειλημμένα ατυχήματα ανά το πανελλήνιο. Το κτίριο του 4ου Λυκείου είναι «έτοιμο να ξεκινήσει» εδώ και 20 χρόνια. Σε κατάσταση παρόμοιας αναμονής και υποσχέσεων και το 8ο Γυμνάσιο, το Μουσικό Σχολείο Ξάνθης και το κτήριο των Ειδικών Εργαστηρίων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.) το οποίο αναμένεται να γίνει μαζί με το Μουσικό και είναι Επαγγελματικό Σχολείο που απευθύνεται σε άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ).
    •  Στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας είναι και οι μεταφορές των μαθητριών/ών, από και προς το σχολείο. Κάθε χρόνο αντιμετωπίζουμε σοβαρότατα προβλήματα με ελλείψεις, καθυστερήσεις, άβολα για τα παιδιά δρομολόγια. Ο σχεδιασμός των σχολικών μετακινήσεων μπαίνει στη μέγγενη του κόστους αλλά και των εξυπηρετήσεων των ιδιοκτητών  λεωφορείων και ταξί. Η ορεινή περιοχή μένει αποκλεισμένη από νυχτερινά δρομολόγια, λόγος, επίσης που οδηγεί και στη μεγάλη διαρροή.
    • Απουσία σύγχρονων πολιτιστικών και αθλητικών κέντρων.
    • Ανύπαρκτα προγράμματα μαζικού αθλητισμού σχεδόν σε όλους τους δήμους μας.
    • Ανεπαρκής διεκδίκηση προγραμμάτων που απευθύνονται στην τοπική αυτοδιοίκηση και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για πολιτιστικές εκδηλώσεις, επιμόρφωση ενηλίκων αλλά και ενισχυτική διδασκαλία (πχ στο πλαίσιο προγράμματος ΤΕΔΑ για τα παιδιά από ευάλωτες ομάδες πληθυσμού)
    • Καμία πρωτοβουλία να ενισχυθούν μορφωτικά οι λαϊκές οικογένειες μέσω κοινωνικών φροντιστηρίων και άλλων δομών που δε θα επιβαρύνουν τον πολίτη.
    • Ας μην ξεχνάμε τα σοβαρά θέματα υγείας, ανεργίας και περιβάλλοντος που οδηγούν τις νέες και τους νέους μας μακριά από τον τόπο τους.
     
Χαιρετίζουμε την παρουσία πολλών συναδελφισσών και συναδέλφων στα ψηφοδέλτια όλων των παρατάξεων και τις/τους ευχόμαστε καλή επιτυχία. Ευχόμαστε και ελπίζουμε η αυξημένη παρουσία τους στα νέα αυτοδιοικητικά συμβούλια να είναι εξίσου αυξημένη και να συμβάλει στη λύση των χρόνιων προβλημάτων που ταλανίζουν τη δημόσια παιδεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου