Τετάρτη 1 Ιουλίου 2020

Επανέναρξη των "Προβολών της Πέμπτης της ΕΛΜΕ" στις 2/7

Οι «Προβολές της Πέμπτης της ΕΛΜΕ» ξαναρχίζουν μετά από μια μεγάλη, λόγω COVID 19, διακοπή, αυτή την Πέμπτη 2/7, στην αυλή του Λαογραφικού Μουσείου, τηρώντας όλα τα απαιτούμενα μέτρα υγιεινής.
Μέσα στο κλίμα των κινητοποιήσεων, του κινήματος «Black lives matter» αλλά και διατηρώντας μια πιο χαλαρή καλοκαιρινή διάθεση ξεκινάμε με την αντιρατσιστική κωμωδία του Stanley Krammer «Μάντεψε ποιος θα έρθει το βράδυ» (1967, Guess who’s coming to dinner).
Την εποχή της μεγάλης εξέγερσης των μαύρων της Αμερικής η έξυπνη και μορφωμένη Joy φέρνει στο σπίτι τον αρραβωνιαστικό της Dr John Prentis, έγκριτο γιατρό και υποδειγματικό πολίτη, για να γνωρίσει τους γονείς της οι οποίοι είναι γνωστοί και δραστήριοι αντιρατσιστές ακτιβιστές. Ο John όμως είναι μαύρος. Πως θα αντιμετωπίσουν οι γονείς της Joy το πρόβλημα τώρα που τους επισκέφθηκε στο σπίτι; Και πως θα αντιδράσουν οι γονείς του John που αναμένονται αργότερα; (Η ταινία δεν έχει καμία σχέση με τις μεταγενέστερες φαρσοκωμωδίες με το ίδιο θέμα.)
Ενδιαφέρουσα σεναριακά, ιδεολογικά και κινηματογραφικά ταινία που παραμένει, παρά τα χρόνια της, έξυπνη, ευχάριστη και, απ΄ ότι αποδεικνύουν οι κινητοποιήσεις που συγκλονίζουν τις Ηνωμένες Πολιτείες, επίκαιρη. Εκθέτει με εντιμότητα, ευαισθησία και κατανόηση, το ακανθώδες θέμα του ρατσισμού, και, ταυτόχρονα, επιχειρεί να συζητήσει το διαρκές ερώτημα: «πόσο αληθινά πιστεύουμε αυτά που πρεσβεύουμε;» 
Υπέροχες ερμηνείες από τις/τους Spencer Tracy, Katharine Hepburn, Sidney Poitier, Katharine Houghton, Beah Richards, Roy E. Glenn. Η ταινία υπήρξε υποψήφια σε 10 κατηγορίες Όσκαρ κερδίζοντας τελικά τα δύο.
Στον Κήπο του Λαογραφικού Μουσείου, στις 9μμ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου