Τετάρτη 22 Ιουλίου 2020

Προβολή Πέμπτης 23/7

Ένα μπουκάλι Κόκα Κόλα που πέφτει από τον ...ουρανό και αναστατώνει τη ζωή μιας φυλής στην Αφρική θα μας απασχολήσει αυτή την Πέμπτη 23/7 στις «Προβολές της Πέμπτης της ΕΛΜΕ». Η φυλή θεωρεί το μπουκάλι δώρο των θεών και με συνοπτικές διαδικασίες αποφασίζει να ... επιστρέψει το δώρο πίσω για να ξανακερδίσει την ησυχία της. Ο απεσταλμένος τους, ο Ξι, πηγαίνοντας προς την «άκρη του κόσμου» να συναντήσει τους θεούς έρχεται πρόσωπο με πρόσωπο με κάτι περίεργους τύπους με άρρωστο ...λευκό χρώμα! 
«Και οι θεοί τρελάθηκαν» (1980, The Gods Must Be Crazy) λοιπόν του Νοτιοαφρικανού Jamie Uys σε σενάριο και σκηνοθεσία. 
Γυρισμένη την εποχή του απαρτχάιντ η ταινία, φέρνει σε αντιπαράθεση τις «λογικότητες» του κάθε πολιτισμού δημιουργώντας απίστευτες καταστάσεις. Εξαιρετικά αστεία ταινία που χαρακτηρίστηκε από τους κριτικούς της εποχής «μικρός θησαυρός» και είχε σπάσει το ταμεία κάνοντας παγκόσμια γνωστό τον υπέροχο πρωταγωνιστή της N!xau. 
Στην ταινία πρωταγωνιστεί και η φυλή Κόιζαν, μία από τις αρχαιότερες φυλές του κόσμου. Διαβάστε εδώ ένα ενδιαφέρον άρθρο της «Μηχανής του Χρόνου» για αυτή τη φυλή.
Στον Κήπο του Λαογραφικού Μουσείου, στις 9μμ. Η ταινία διαρκεί 108'.
Τηρούνται τα υγειονομικά μέτρα ασφαλείας.
----
Η καραντίνα λόγω COVID είχε δραματικές συνέπειες στα οικονομικά της ΦΕΞ που ως κύριο εισόδημα έχει τα εισιτήρια του Λαογραφικού Μουσείου. Ως ΕΛΜΕ συνδράμουμε και θα συνδράμουμε όσο επιτρέπουν τα (αδύναμα) οικονομικά μας. Για επιπλέον βοήθεια καθορίζουμε προαιρετική είσοδο 2 ευρώ στις «Προβολές της Πέμπτης της ΕΛΜΕ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου