Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2013

Τα συνδικαλιστικά δικαιώματα στο στόχαστρο του κ. Κεδίκογλου. Ανακοίνωση του ΔΣ της ΟΛΜΕ

Με έγγραφό του (25/11/2013) ο Υφυπουργός Παιδείας κ. Σ. Κεδίκογλου ζητά από τους Διευθυντές των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης, αλλά και τους Περιφερειακούς Διευθυντές, να μη χορηγούν άδεια στους εκπαιδευτικούς για την συμμετοχή τους στην ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση που πραγματοποιούν τα πρωτοβάθμια σωματεία μας. Η ενέργεια αυτή του κ. Κεδίκογλου προφανώς εντάσσεται στο πλαίσιο της κυβερνητικής επίθεσης στα συνδικαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων στο δημόσιο και είναι σαφώς ρεβανσιστική για τις πρόσφατες κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών. Είναι απόλυτα υποκριτικό να επικαλείται ο Υφυπουργός στο έγγραφό του «το συμφέρον των μαθητών και την ανάγκη εύρυθμης λειτουργίας των σχολείων», όταν ακόμη και σήμερα (τέλη Νοέμβρη 2013), υπάρχουν χιλιάδες κενά στα σχολεία και χάνονται δεκάδες χιλιάδες διδακτικές ώρες, απόρροια των πολιτικών που υπηρετεί ο κ. Κεδίκογλου.
   Ο κ. Υφυπουργός υποστηρίζει ότι αυτό αναφέρει η νομοθεσία (ν. 1264 άρθρ. 16, παρ. 3). Αποκρύπτει όμως ο κ. Υφυπουργός πως στο άρθρο 18 του ίδιου νόμου αναφέρονται τα παρακάτω:
«1. Οι διατάξεις των άρθρ. 14, 15, 16, 17 αποτελούν ελάχιστα συνδικαλιστικά δικαιώματα.
 2. Ρυθμίσεις ευνοϊκότερες για την άσκηση των δικαιωμάτων αυτών που έχουν ήδη αποκτηθεί ή θα αποκτηθούν με συμφωνία μισθωτών και εργοδοτών ή με Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας ή Διαιτητικές Αποφάσεις υπερισχύουν».
Αγνοεί ηθελημένα ο κ. Υφυπουργός ακόμη, πως στο άρθρο 19, εδ.2, της Υπουργικής Απόφασης με αριθμό Φ353.1/324/105657/Δ1/46-10-02 (1340/02 τ.Β΄) «Καθορισμός των ειδικότερων καθηκόντων και αρμοδιοτήτων των προϊσταμένων των περιφερειακών υπηρεσιών Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπ/σης των Δ/ντών, Υπ/ντών των σχολικών μονάδων και ΣΕΚ και των συλλόγων διδασκόντων» αναφέρεται πως: «Οι Διευθυντές Εκπαίδευσης χορηγούν τις συνδικαλιστικές άδειες για τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών στις γενικές συνελεύσεις των συλλόγων τους».
Επίσης αγνοεί (;) τις προηγούμενες εγκυκλίους του ΥΠΕΠΘ, όπως την  Δ2/7816/1-4-01 και την  Δ2/14539/12-3-99.
Αγνοεί ακόμα την για 31 χρόνια εφαρμογή του ν. 1264 και την ισχύουσα πρακτική τόσο του Υπ. Παιδείας, όσο και της διοίκησης, που με χιλιάδες αποφάσεις τους αυτά τα χρόνια χορηγούσαν συνδικαλιστικές άδειες για τις Γενικές Συνελεύσεις των ΕΛΜΕ. 
Προφανώς αυτό το έγγραφο του κ. Υφυπουργού στερείται νομικής και ηθικής βάσης (στο πλαίσιο της ισχύουσας νομοθεσίας και των εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και της πρακτικής χρόνων).
Καλούμε τους Διευθυντές Εκπαίδευσης να χορηγήσουν κανονικά τις συνδικαλιστικές άδειες για τις επόμενες τακτικές Γενικές Συνελεύσεις των ΕΛΜΕ, αφού αυτό επιτρέπεται από το ισχύον νομοθετικό πλέγμα και τη διοικητική πρακτική των προηγούμενων χρόνων.
Ζητάμε την απόσυρση αυτού του απαράδεκτου εγγράφου του Υφυπουργού.

Καλούμε τους εκπαιδευτικούς να απαντήσουν με τη μαζική τους συμμετοχή στις Γεν. Συνελεύσεις των ΕΛΜΕ, περιφρουρώντας με αυτό τον τρόπο τα συνδικαλιστικά δικαιώματα που κατακτήθηκαν με αγώνες μη δίνοντας αφορμή για την κατάργησή τους.

3 σχόλια:

 1. Πρωτίστως, η ΟΛΜΕ και η ΕΛΜΕ Ξάνθης, θα πρέπει να πάρει την ανακοίνωση και να την τρίψει στα μούτρα των 800 εκπαιδευτικων β/θμιας της Ξάνθης, που κάθε χρόνο εκείνο το πρωινό, πηγαίνουν για καφέ, κάνουν τα ιδιαίτερα τους, κάνουν τα ψώνια τους, κοιμούνται μέχρι το μεσημέρι...και απομένουν οι γνωστοί 50 να παρακολουθουν τη συνέλευση.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Σωστά!!! Εμείς δίνουμε αφορμές να μας υποτιμούν, γιατί εμείς πρώτοι υποτιμούμε το ρόλο μας, τις ευθύνες μας, την εικόνα μας κι εν τέλει τα δικαιώματά μας.

   Διαγραφή
 2. Βασιλική Αγοραστού14 Δεκεμβρίου 2013 στις 7:33 μ.μ.

  Όσοι ήταν στην τελευταία συνέλευση, θα θυμούνται βέβαια την παρέμβασή μου στο θέμα αυτό.Δεν ξέρω αλλά μερικές φορές γίνομαι μάντης κακών ειδήσεων..Όταν κάποιοι άρχισαν να βάζουν θέμα για το πόσοι παρακολουθούν τις συνελεύσεις, πόσοι θα πρέπει να βρισκόντουσαν στην αίθουσα και πόσοι στην πραγματικότητα ήταν εκεί, αν θα έπρεπε να παίρνουμε παρουσίες ή να κάνουμε τις συνελεύσεις τα απογεύματα και τα Σαβατοκύριακα για να μην κατηγορούμαστε σαν φυγόπονοι, τότε και με ίσως έντονο λόγο είπα να απολαύσουμε μία από τις τελευταίες συνδικαλιστικές μας κατακτήσεις γιατί μπορεί να είναι και η τελευταία φορά που η συνέλευση γίνεται έχοντας εξασφαλίσει συνδικαλιστική αργία. Νάμαστε λοιπόν. Χρειάζεται να είναι κανείς μάντης, για να καταλάβει ότι η κατάσταση θα οδηγούνταν εδώ που είμαστε τώρα, με μαθηματική ακρίβεια ? Και εξηγώ τι εννοώ, γιατί πολλά ανώνυμα κακεντρεχή σχόλια γράφτηκαν εκείνες τις μέρες, ανώνυμα πάντα και πάντα από αυτούς που δεν πατάνε το ποδαράκι τους στις συνελεύσεις αλλά έχουν άποψη από τον καναπέ τους για όλα τα θέματα.Μέχρι και για το ενιαίο ψηφοδέλτιο.Επειδή απλώς κάποιοι είναι καλοί άνθρωποι, αλλά άνθρωποι σαν και μένα που ήμουν είμαι και θα είμαι κάθετη απέναντι σε ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο (για να μην ισοπεδωθούν όλα κι από συνδικαλιστική οργάνωση κατάντήσουμε.....χορωδία Τρικάλων), είμαστε απλώς" κοματόσκυλα."

  ΑπάντησηΔιαγραφή