Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021

ΟΛΜΕ: Καμία συμμετοχή των εκπαιδευτικών στα δοτά υπηρεσιακά συμβούλια της κυβέρνησης!

Το ΥΠΑΙΘ μέσα σε ένα κρεσέντο αυταρχισμού προχώρησε, χωρίς κανένα διάλογο σε αλλαγές στις εκλογικές διαδικασίες των υπηρεσιακών συμβουλίων, επιβάλλοντας αυθαίρετα και χωρίς διάλογο την ηλεκτρονική ψηφοφορία, λίγες μέρες πριν τις αρχαιρεσίες. Η αντίδραση του κλάδου ήταν άμεση, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των παρατάξεων (και όλες οι παρατάξεις του ΔΣ της ΟΛΜΕ) απέσυραν αμέσως τις υποψηφιότητές τους από τις εκλογές παρωδία που σχεδίασε η κυβέρνηση. Η υπουργός με πρωτοφανή αντιδημοκρατικότητα αγνόησε τις αποσύρσεις αυτές και υποχρέωσε το σύνολο των παρατάξεων να είναι υποψήφιες παρά τη θέλησή τους!! Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν η συντριπτική αποχή – πάνω από 93%- που επιφύλαξαν εκπαιδευτικοί, ΕΕΠ και ΕΒΠ ως απάντηση τόσο στην αδιάλλακτη στάση και την  αλαζονεία της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΙΘ όσο και στα αθέμιτα μέσα που χρησιμοποίησε για να πιέσει τους εκπαιδευτικούς να συμμετάσχουν στις αντιδημοκρατικές αυτές διαδικασίες.
Παρά το πρωτοφανές αυτό φιάσκο, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ προχώρησε στις 23 Δεκεμβρίου στην ανακοίνωση των «αποτελεσμάτων» των ηλεκτρονικών εκλογών της μηδενικής συμμετοχής, που διεξήχθησαν στις 7 Νοεμβρίου! Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων έγινε 1,5 μήνα μετά τις «εκλογές», αφού προηγουμένως ψηφίστηκε το  απαράδεκτο άρθρο  123 στον νόμο 4763/2020 με το οποίο επιχειρείται η αντικατάσταση των αιρετών στα Υπηρεσιακά Συμβούλια από δοτούς «εκπροσώπους» διορισμένους από τα όργανα του ΥΠΑΙΘ. Ο αντιδημοκρατικός κατήφορος της κυβέρνησης δεν έχει σταματημό!
Η Ομοσπονδία είχε εξαρχής δηλώσει ότι ο μόνος δημοκρατικά νομιμοποιημένος τρόπος να αποκατασταθεί η ομαλότητα είναι να παραταθεί η θητεία των αιρετών των εκλογών του 2018 και να πραγματοποιηθούν οι εκλογές όταν οι επιδημιολογικές συνθήκες το επιτρέψουν, με πλήρη ανάπτυξη των δημοκρατικών διαδικασιών και με δια ζώσης ψηφοφορία.
Το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ με την απόφασή του από τις 30/11/2020 έχει καλέσει σε παραίτηση όλες και όλους τις/τους συναδέλφους, οι οποίοι/ες φέρονται ως «εκλεγμένοι/ες» από τις εκλογές-παρωδία της 7ης Νοεμβρίου. Εκείνοι οι ελάχιστοι συνάδελφοι που ενδεχομένως δεν το πράξουν, δεν θα τύχουν καμίας αναγνώρισης και νομιμοποίησης από τον κλάδο. Θα εκπροσωπούν μόνο τον εαυτό τους και θα αποτελούν για τον κλάδο «ξένο σώμα».

Σε συνέχεια της παραπάνω απόφασης το ΔΣ της ΟΛΜΕ καλεί:
-Τους/τις «εκλεγμένου/ες» (τακτικά και αναπληρωματικά μέλη) στα ΥΣ να καταθέσουν, αμέσως μετά τις συγκροτήσεις τους, τις παραιτήσεις τους στις ΔΔΕ, ΠΔΕ και ΥΠΑΙΘ για ΠΥΣΔΕ, ΑΠΥΣΔΕ και ΚΥΣΔΕ αντίστοιχα, με κοινοποίηση όλων των παραιτήσεων στην ΟΛΜΕ.
-Τα υπόλοιπα μέλη των ψηφοδελτίων, που «εκλέγουν» αιρετούς, να θέσουν τις παραιτήσεις τους στη διάθεση των ΕΛΜΕ και της ΟΛΜΕ (για ΠΥΣΔΕ, ΑΠΥΣΔΕ και ΚΥΣΔΕ αντίστοιχα), ώστε να υπάρχουν άμεσα παραιτήσεις σε περίπτωση που η διοίκηση προχωρήσει σε νέες πράξεις συγκρότησης όπου θα περιλαμβάνονται οι επόμενοι, με βάση τη «σειρά εκλογής» «υποψήφιοι».
-Όλους και όλες τους/τις εκπαιδευτικούς, που καλούνται μέσα από  τις προκηρύξεις των κατά τόπους ΠΔΕ να αναλάβουν τις δύο θέσεις των διορισμένων μελών στα ΥΣ, να μην υποβάλουν αίτηση . Όταν το ΥΠΑΙΘ  επιχειρήσει να ενεργοποιήσει όσα προβλέπονται στο άρθρο 123 του ν.4763/2020,  οι εκπαιδευτικοί να μην ανταποκριθούν υποβάλλοντας αιτήσεις και αν η πολιτική ηγεσία προχωρήσει σε απευθείας τοποθέτηση εκπαιδευτικών ως δοτών εκπροσώπων, καταπατώντας κάθε έννοια δημοκρατικής διαδικασίας και εκπροσώπησης των συναδέλφων, να υποβάλουν άμεσα τις παραιτήσεις τους από τις δοτές θέσεις αυτές, καταργώντας το άρθρο 123 στην πράξη. Να μην υπάρξει καμία νομιμοποίηση της λειτουργίας ψευτο-υπηρεσιακών Συμβουλίων (και των αντίστοιχων διευρυμένων ΥΣ) από κανέναν συνάδελφο, με τη συμμετοχή τους σε αυτά.

Το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ χαιρετίζει για μία ακόμη φορά τις δεκάδες χιλιάδες των εκπαιδευτικών  που στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων, απέχοντας από τις αντιδημοκρατικές διαδικασίες του ΥΠΑΙΘ! Καλεί όλους και όλες τους/τις συναδέλφους να συνεχίσουμε ενωτικά τον αγώνα, συσπειρωμένοι/ες στα σωματεία μας, ώστε όλοι/ες μαζί να επιτύχουμε την πραγματοποίηση των εκλογών όταν οι επιδημιολογικές συνθήκες το επιτρέψουν, με πλήρη ανάπτυξη των δημοκρατικών διαδικασιών και με δια ζώσης ψηφοφορία.

Για τον λόγο αυτό, στην περίπτωση που  κάποιοι/ες «συνάδελφοι/ισσες» δεν ακολουθήσουν τις αποφάσεις ΟΛΜΕ και ΕΛΜΕ είναι αυτονόητο ότι θέτουν τους εαυτούς τους εκτός κλάδου και το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ καλεί τις κατά τόπους ΕΛΜΕ,  να προχωρήσουν στη λήψη όλων των προβλεπόμενων από το καταστατικό τους μέτρων για τη διαγραφή των συγκεκριμένων εκπαιδευτικών από τα μητρώα τους. Η Ομοσπονδία, σε κάθε περίπτωση, με τις δημοκρατικές καταστατικές διαδικασίες της, δεν πρόκειται να αποδεχτεί και να αναγνωρίσει οποιονδήποτε από τους παραπάνω «συναδέλφους» ως αιρετούς και διορισμένα μέλη αλλά ούτε, φυσικά, ως μέλη Δ.Σ των ΕΛΜΕ ή ως αντιπροσώπους στις Γενικές Συνελεύσεις Προέδρων και τα Συνέδρια της ΟΛΜΕ.

12 σχόλια:

  1. Μπορεί κάποιος να βρει και να ανεβάσει το τμήμα του καταστατικού της ΟΛΜΕ και της ΕΛΜΕ που περιγράφει τη διαδικασία διαγραφής μελών. Μου φαίνεται πολύ απειλητικό και αυταρχικό το ύφος της ανακοίνωσης. Διαγραφή λόγω πολιτικής διαφωνίας, πολύ υπερβολικό μου φαίνεται, για μη πω ότι παραπέμπει σε σταλινικού τύπου καθεστώτα, όπου όποιος διαφωνεί εκτελείται;
    Ποιες παρατάξεις συντάσσονται με την ανακοίνωση; Είναι ομόφωνη απόφαση; Αν όχι ποιοι και γιατί διαφωνούν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Που διαβασατε για διαγραφες;
      Αυτα τα πιασαρικα "σταλινικου τυπου" να τα αφησετε στην ακρη. Ειναι η ξεκαθαρη θεση της ΟΛΜΕ (της κυβερνητικης ΟΛΜΕ) βγαλμενη μεσα απο δημοκρατικες διαδικασιες και παραλληλα ομοια με αυτη που ειχε εκφρασει πριν τις "εκλογες".
      Προφανως οι δικοι μας "αιρετοι" ξερουν καλυτερα. Να χαιρομαστε τα δεκανικια της Κεραμεως

      Διαγραφή
  2. Σου τονίζω το επίμαχο σημείο γιατί μάλλον σου ξεφεύγει:

    """Για τον λόγο αυτό, στην περίπτωση που κάποιοι/ες «συνάδελφοι/ισσες» δεν ακολουθήσουν τις αποφάσεις ΟΛΜΕ και ΕΛΜΕ είναι αυτονόητο ότι θέτουν τους εαυτούς τους εκτός κλάδου και το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ καλεί τις κατά τόπους ΕΛΜΕ, να προχωρήσουν στη λήψη όλων των προβλεπόμενων από το καταστατικό τους μέτρων για τη διαγραφή των συγκεκριμένων εκπαιδευτικών από τα μητρώα τους."""

    Τι θέλεις να πείς με (της κυβερνητικης ΟΛΜΕ);

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εχεις δικιο. Μου διεφυγε.
      Οπως και να εχει οι διαγραφες ειναι η λογικη καταληξη των πραγματων. Δεν εχουμε να κανουμε με απλη πολιτικη διαφωνια. Εχουμε να κανουμε με κανονικη εξαπατηση. Οταν πριν τις εκλογες ολοι οι υποψηφιοι εχουν υπογραψει χαρτι παραιτησης και μετα το αναιρουνε με τις πραξεις τους η διαγραφη ειναι το λιγοτερο. Επιπλεον στη δημοκρατια οταν συμμετεχουμε σε συλλογικα οργανα οφειλουμε να σεβομαστε τις αποφασεις της πλειοψηφιας τις οποιες μαλιστα εχουμε υπερψηφισει. Αλλιως αποχωρουμε.
      (Πρωτη δυναμη η ΔΑΚΕ στην ΟΛΜΕ)

      Διαγραφή
  3. Μη διανοηθειτε να μας αφήσετε στο Πυσδε Ξάνθης, χωρίς εκπροσώπηση συναδέλφου αιρετού!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιατί και τι έγινε; Εμείς είμαστε εδώ για σένα.

      Διαγραφή
  4. Για να μην κοροϊδευόμαστε, διαγραφή δεν προβλέπεται για λόγους πολιτικής διαφωνίας. Αν ίσχυε κάτι τέτοιο, τότε σε κάθε απόφαση θα είχαμε διαγραφές. Ο καθένας κρίνεται για τις επιλογές του από τους συναδέλφους που υπερψηφιζουν ή καταψηφίζουν αυτές τις επιλογές. Όσο για την "κυβερνητική" ΟΛΜΕ, ας είμαστε λίγο σοβαροί. Η ΔΑΚΕ έχει τρεις εκπροσώπους σε σύνολο 11 μελών στο ΔΣ. Επίσης, η πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΛΜΕ Ξάνθης έχει ήδη λάβει μια απόφαση ύστερα από εκτεταμένη συζήτηση σε τρεις συνεδριάσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κάποιος "σοφός" είπε: Ο συλλογικός φόβος ερεθίζει το αγελαίο ένστικτο και τείνει να προκαλεί το μένος εναντίον αυτών που δεν θεωρούνται μέρος της αγέλης.

    Ποιος είναι ο συλλογικός μας φόβος;

    Φοβόμαστε την ηλεκτρονική ψηφοφορία; ΄

    Φοβόμαστε ότι θα χάσουμε το " κεκτημένο " δικαίωμα να χρησιμοποιούμε εργάσιμη μέρα για τις υπηρεσιακές μας εκλογές;

    Φοβόμαστε ότι η ηλεκτρονική ψηφοφορία είναι διαβλητή;

    Μήπως ο φόβος δεν είναι συλλογικός άλλα ατομικός των συνδικαλιστικών μας εκπροσώπων , οι οποίοι δεν ρωτήθηκαν, και νιώθουν τον ρόλο τους να περιορίζεται;

    Μήπως δεν φοβόμαστε τίποτα από τα παραπάνω αλλά βρήκαμε ευκαιρία για αντιπολίτευση;

    Τα παραπάνω ερωτήματα δεν είναι δικά μου προκύπτουν αβίαστα από τις ανακοινώσεις των παρατάξεων.

    Για καθένα από αυτά θα μπορούσα εύκολα να γράψω έναν αντίλογο ή και να υπερθεματίσω. Δεν θα το κάνω.
    Θέλω την δική σας θέση, ώστε να αρχίσει ένας ουσιαστικός διάλογος και να ξεφύγουμε από τους παράλληλους μονόλογους.

    Παρακαλώ για εποικοδομητική συζήτηση και όχι αφορισμούς και λασπολογία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαλιστα. Πισωγυριζουμε δλδ στο αν πρεπει να συμφωνησουμε με τις κυβερνητικες κινησεις. Να θυμισω οτι ολες οι παραταξεις (και οχι ατομα) διαφωνησαν.
      - Προκειται για υπηρεσιακες εκλογες. Αρα υπηρεσιακο μας καθηκον που δεν νοειται να γινεται σε μη εργασιμη μερα
      - Η διαβλητοτητα της ηλεκτρονικης ψηφοφοριας εχει αποδειχθει περιτρανα στις εκλογες πρυτανεων. Προκειται για ενα τεχνολογικα διατρητο συστημα απολυτως ελεγχομενο απο την διοικηση.
      Ερωτημα. Εχει περασει τοσος καιρος απο τις ψηφιακες εκλογες. Αποτελεσματα ειδατε καπου; Για ποιες δημοκρατικες διαδικασιες μιλαμε;

      Διαγραφή
    2. Καλή προσέγγιση. Τι ξέρεις για τις πρυτανικές εκλογές;

      Διαγραφή
    3. https://www.especial.gr/pshfoforia-hlektronika-ideolhpsies-kai-pragmatika-dedomena-arthro/

      Διαγραφή
  6. Αγαπητοι συναδελφοι
    τωρα που εκλεχηκαν 4 αιρετοι της ΔΑΚΕ στο ΠΥΣΔΕ ΞΑΝΘΗΣ δεν βλεπω να σχολιαζει κανενας. Απο αλλους το περιμενα , απο αλλους οχι.
    https://diavgeia.gov.gr/doc/61%CE%A5846%CE%9C%CE%A4%CE%9B%CE%97-%CE%9A%CE%9A%CE%95?inline=true

    ΑπάντησηΔιαγραφή