Κυριακή 5 Ιουνίου 2016

Κείμενο διαμαρτυρίας συλλόγου διδασκόντων ΓΕΛ Αβδήρων σχετικά με τη μεταφορά μαθητών/τριων



Το ΓΕΛ Αβδήρων λειτουργεί ως Εξεταστικό Κέντρο των Πανελλαδικών Εξετάσεων για τους/τις  τελειόφοιτους/ές μαθητές/τριες μας. Η πλειοψηφία των μαθητών/τριών μας μετακινείται δωρεάν, σύμφωνα με τη νομοθεσία και τις αποφάσεις του υπεύθυνου φορέα (Αντιπεριφέρεια). Η μέριμνα αυτή δεν επεκτείνεται στις μετακινήσεις κατά τη διάρκεια των Πανελλαδικών για όλες τις ημέρες και όλους/ες τους/τις μαθητές/τριες που τη δικαιούνται. Τη φετινή χρονιά βρεθήκαμε μπροστά στο φαινόμενο της απόρριψης ορισμένων δρομολογίων με το αιτιολογικό της μεταφοράς πολύ μικρού αριθμού μαθητών/τριών. Μας ζητήθηκε να ενημερώσουμε τους/τις μαθητές/τριες να προσέλθουν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις με δικά τους μέσα. Θεωρούμε ότι σε όλη τη διάρκεια των εξετάσεων επιβάλλεται να πραγματοποιείται η μεταφορά όλων των μαθητών/τριών  που την δικαιούνται, χωρίς άλλους περιορισμούς και με κάθε πρόσφορο, γι’ αυτούς/ές, τρόπο. Με τη σημερινή μας απόφαση, ως Σύλλογος Διδασκόντων του ΓΕΛ Αβδήρων, εκφράζουμε το αίτημα να μεταφέρονται δωρεάν οι μαθητές/τριες, όπως περιγράφεται παραπάνω. Θεωρούμε ότι έτσι εξασφαλίζεται η ισότιμη συμμετοχή των μαθητών/τριών μας στις Πανελλαδικές εξετάσεις χωρίς να διασπάται η προσήλωσή τους ή να απασχολούνται με το ζήτημα τις μετακίνησής τους. Πραγματικά, οι οικογένειες ορισμένων υποψηφίων μας δεν διαθέτουν δικό τους μέσο μεταφοράς και άλλων οι γονείς δεν έχουν ευχέρεια χρόνου για να μεταφέρουν τα παιδιά τους κατά τις ώρες που είναι απαραίτητο για τις εξετάσεις.   
Τη Δευτέρα 23/5/2016, βρεθήκαμε μπροστά σε μία πρωτόγνωρη κατάσταση. Διαπιστώθηκε ότι δεν εγκρίθηκε και δεν πραγματοποιήθηκε ένα από τα δρομολόγια - που είχε πραγματοποιηθεί την πρώτη ημέρα των εξετάσεων- χωρίς να ειδοποιηθεί η Λυκειακή Επιτροπή Εξετάσεων και κατ΄ επέκταση ούτε οι μαθητές/τριες. Το αποτέλεσμα; Αγώνας δρόμου από τους εκπαιδευτικούς του σχολείου να μεταφέρουν τους/τις μαθητές/τριες που άδικα περίμεναν στις στάσεις των λεωφορείων και κινητοποίηση όποιου γονέα ήταν διαθέσιμος έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η πρόσβαση των μαθητών/τριών στο Εξεταστικό Κέντρο και να αποτραπεί ο μηδενισμός γραπτού λόγω απουσίας. Η ταλαιπωρία και οι αναστάτωση που υπέστησαν οι υποψήφιοι/ες  μαθητές/τριες μας, περιγράφεται εύγλωττα από το γεγονός ότι μια μαθήτρια από τις παραπάνω, χρειάστηκε δύο φορές αλλαγή τετραδίου, ώστε να γραφούν σωστά όλα τα στοιχεία της. Μία ενδεχόμενη απουσία μαθητή/τριας λόγω μη έγκαιρης προσέλευσης θα είχε αρνητικές συνέπειες για τον ίδιο/α αλλά και νομικές συνέπειες για όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.  
Η αναστάτωση που προκλήθηκε στη Λυκειακή Επιτροπή, λίγο πριν τη λήψη των θεμάτων της ημέρας, αντιμετωπίστηκε με τον δέοντα επαγγελματισμό με αποτέλεσμα η διαδικασία να κυλήσει ομαλά στο υπόλοιπο της.
Η σημερινή μας απόφαση εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία όλων των μελών του Συλλόγου Διδασκόντων του ΓΕΛ Αβδήρων για το συγκεκριμένο συμβάν και σκοπό έχει να επισημανθούν ανάλογα ζητήματα ώστε να μην επαναληφθούν. Δεν θα έπρεπε κάποιος να ζητήσει μία συγνώμη από αυτούς/ες τους/τις μαθητές/τριες και τους γονείς τους για όσα έγιναν;
Τέλος, θέλουμε να τονίσουμε ότι τα περιφερειακά σχολεία όπως το δικό μας, οφείλουν να παρέχουν στους μαθητές/τριες τους όλες τις εγγυήσεις καλής λειτουργίας καθώς και τη δυνατότητα ισότιμης συμμετοχής τους σε όλο το φάσμα της εκπαιδευτικής διαδικασίας και στις ευκαιρίες της μάθησης. Επειδή η λειτουργία των περιφερειακών σχολείων είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη δωρεάν μεταφορά των μαθητών/τριών τους, κάθε πρόβλημα μεταφοράς ή περιστατικά όπως το παραπάνω συνιστούν υποβάθμιση της ποιότητας του σχολείου και του έργου του. Ζητούμε τη μόνιμη επίλυση του ζητήματος της μεταφοράς των μαθητών/τριών κατά τη διάρκεια όλων των τύπων εξετάσεων (πανελλαδικές και ενδοσχολικές).

2 σχόλια:

  1. "Διαπιστώθηκε ότι δεν εγκρίθηκε και δεν πραγματοποιήθηκε ένα από τα δρομολόγια - που είχε πραγματοποιηθεί την πρώτη ημέρα των εξετάσεων."

    Δεν εγκρίθηκε από ποιόν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αρμόδια αρχή για την έγκριση είναι η Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης.

      Διαγραφή