Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2021

Συμμετοχή στο συλλαλητήριο για την επέτειο του Πολυτεχνείου

 

Η ΕΛΜΕ Ξάνθης συμμετέχει στην πορεία πορεία στους δρόμους της πόλης την Τετάρτη 17 Νοέμβρη τιμώντας την επέτειο του Πολυτεχνείου που καλεί ο Φοιτητικός Σύλλογος.
Προσυγκέντρωση 17:00, στα ΠΡΟΚΑΤ


Ακολουθεί η ανακοίνωση του Φοιτητικού Συλλόγου:
------------------------

ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΞΑΝΘΗΣ

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου μας διδάσκει…

Ότι ο αγώνας του λαού και της νεολαίας ‘’φώτισε’’ και τους πιο σκοτεινούς καιρούς! Κανένας αντίπαλος δεν είναι ανίκητος απέναντί του. Όποια και εάν είναι τα σχέδια των κυβερνήσεων κάθε φορά, όσο «δεδομένοι» να μοιάζουν οι νόμοι και συμφωνίες τους, όσο σκληρή και αν φαίνεται η καταστολή, όσο ισχυρές και να φαίνονται οι συμμαχίες τους η δύναμη του λαού είναι αυτή μπορεί να τα κάνει κουρελόχαρτο. Ο λαός μπορεί να βάλει τη σφραγίδα του στις εξελίξεις!

... τότε οι φοιτητές υπερασπίστηκαν τους συλλόγους τους, το δικαίωμά τους στον αγώνα και τη διεκδίκηση κόντρα στην προσπάθεια της δικτατορίας να παρέμβει στη λειτουργία των φοιτητικών συλλόγων.

τότε όπως και σήμερα αποδεικνύεται ότι οι κάθε λογής κυβερνήσεις, ούτε θέλουν ούτε μπορούν να αντιμετωπίσουν το φασισμό, αφού αυτός είναι το μακρύ χέρι του συστήματος. Τον αξιοποιούν για να καταστείλουν τα εργατικά, λαϊκά δικαιώματα, για να τρομοκρατήσουν το λαό και τη νεολαία που αγωνίζεται για μια καλύτερη ζωή, για να σπείρουν τον ρατσισμό, τον εθνικισμό και τον αντικομμουνισμό για να πείσουν τη νεολαία να υποταχθεί μπροστά σε αυτούς που της στερούν το δικαίωμα για μόρφωση, για υγεία, για σύγχρονα εργασιακά δικαιώματα. Τα πρόσφατα περιστατικά έξω από το ΕΠΑΛ Σταυρούπολης και η αντιφασιστική δράση του λαού και της νεολαίας δείχνουν ότι μόνο το οργανωμένο κίνημα μπορεί να απομονώσει και να τσακίσει το φασισμό όσο βάζει στο στόχαστρο το σύστημα που τον γεννά.

η υπεράσπιση της ζωής, της υγείας, των σπουδών μας είναι υπόθεση δική μας και όλου του λαού, του εργατικού-λαϊκού κινήματος, των εργατικών σωματείων. Ενωμένοι είμαστε δυνατοί! Οι φοιτητές του ’73 είχαν τη στήριξη του εργαζόμενου λαού που είχε κατακλύσει τους δρόμους γύρω από το Πολυτεχνείο, των χιλιάδων κρατούμενων αγωνιστών στις φυλακές, την αλληλεγγύη των αγροτών της υπαίθρου. Σήμερα ο αγώνας μας για τις σπουδές που μας αξίζουν στον 21ο αιώνα πρέπει να ενωθεί με τον αγώνα τον εργαζομένων για δουλειά με δικαιώματα! Οι ηρωικοί και νικηφόροι απεργιακοί αγώνες των εργαζομένων στην e-food και την Cosco αποδεικνύουν ότι οι αγώνες μπορούν να έχουν αποτέλεσμα!

η ειρήνη και η φιλία των λαών ήταν και είναι οι αξίες των φοιτητών. Το σύνθημα που ήταν γραμμένο στις πύλες του Πολυτεχνείου ‘’Έξω το ΝΑΤΟ- Έξω οι ΗΠΑ’’ το κρατάμε ανεξίτηλο στον αγώνα μας ενάντια στην εμπλοκή της χώρας μας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην περιοχή που γεννούν πολέμους, φτώχεια, ξεριζωμό στους λαούς όλου του κόσμου. Το σύνθημα αυτό το γράφουμε ξανά και ξανά στις πύλες του Πολυτεχνείου όσο και εάν ενοχλεί την κυβέρνηση της ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ, όλους όσους πίνουν νερό στο όνομα των δολοφόνων ΗΠΑ-ΝΑΤΟ και ΕΕ. Κανένας εφησυχασμός! Η αποστολή πυραύλων και στρατιωτικού προσωπικού στην Ασία και την Αφρική (!), οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με το κράτος-δολοφόνο του Ισραήλ, η 5ετής ανανέωση της ελληνο-αμερικανικής συμφωνίας για τις βάσεις, η πρόσφατη υπογραφή της ελληνο-γαλλικής συμφωνίας, οι νέες υπέρογκες εξοπλιστικές παραγγελίες, είναι επιθετικές ενέργειες, βάζουν στο στόχαστρο άλλους λαούς, μας εμπλέκουν σε μεγάλους κινδύνους και έχουν μοναδικούς κερδισμένους τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους που διεκδικούν μερίδιο από τη λεία των ιμπεριαλιστικών πολέμων. Οι φοιτητές δεν έχουμε τίποτα να κερδίσουμε από την συμμετοχή της Ελλάδας σε πολεμικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ!

Ειδικά στην Ξάνθη και σε όλη την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη η κατάσταση μυρίζει μπαρούτι. Η περιοχή μας εμπλέκεται βαθειά σε αυτούς τους επικίνδυνους σχεδιασμούς με το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης να αποτελεί Νατοϊκή βάση, με σχέδια για αξιοποίηση κα του λιμανιού της Καβάλας από το ΝΑΤΟ. Στο Πετροχώρι της Ξάνθης κάθε τρεις και λίγο σουλατσάρουν οι Αμερικάνοι φονιάδες για ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις με τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις. Στόχος της ελληνικής αστικής τάξης μέσω της εμπλοκής της στο ΝΑΤΟ είναι η αναβάθμιση της θέσης της στην περιοχή για να παίξει το ρόλο του κόμβου μεταφοράς ενέργειας και εμπορευμάτων, ενώ ήδη ελληνικές εταιρίες ανοίγουν «δουλειές με φούντες» στα Βαλκάνια για χάρη του ΝΑΤΟ. Η πολιτική αυτή που την προωθούν και η ΝΔ σήμερα και ο Σύριζα όταν ήταν κυβέρνηση μας βάζει σε ανυπολόγιστους κινδύνους. Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις Ρώσων αξιωματούχων που διαμηνύουν πώς οι χώρες περιμετρικά της που φιλοξενούν Νατοϊκές βάσεις αποτελούν για αυτούς στόχο φωτογραφίζοντας το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Είναι μάλιστα προκλητικό λίγες μόλις μέρες πριν την επέτειο του Πολυτεχνείου που τα συνθήματα ΕΞΩ ΟΙ ΗΠΑ-ΕΞΩ ΤΟ ΝΑΤΟ ηχούσαν την ατμόσφαιρα, να διεξάγεται στις 14 Νοέμβρη για τεράστιας κλίμακας απόβαση αμερικανονατοΐκών στρατευμάτων στην Αλεξανδρούπολη για να συμμετέχουν σε άσκηση πρόβα –πολέμου απέναντι στην Ρωσία.

Πρέπει τώρα να δυναμώσει ο αγώνας για την απεμπλοκή της χώρας από τους πολεμικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ, για το ξήλωμα των στρατιωτικών βάσεων, την επιστροφή των ελληνικών ενόπλων από αποστολές στο εξωτερικό που καμία σχέση δεν έχουν με την άμυνα της χώρας.

Τιμάμε το Πολυτεχνείο στο δρόμο του αγώνα!

Όλη την περσινή χρονιά η κυβέρνηση αντιμετώπισε τη νεολαία ως υπεύθυνη για την εξάπλωση της πανδημίας, μιλώντας για ανεύθυνους νέους που συνωστίζονται, ώστε να αποκρύψει κάθε δική της ευθύνη για τα ελλείμματα που υπήρχαν. Από την πρώτη στιγμή στοχοποίησε τη νεολαία σε κάθε πλευρά της καθημερινότητας της. Σε εμάς τους φοιτητές που βγήκαμε μαζικά στο δρόμο εναντίον του νόμου Κεραμέως- Χρυσοχοΐδη η απάντηση ήταν χημικά, ξύλο και απαγόρευση των συγκεντρώσεων άνω των 100 ατόμων δήθεν για «υγειονομικούς λόγους». Παράλληλα, μας κράτησε μακριά από τα Πανεπιστήμια, αφήνοντάς τα κλειστά μέχρι τελευταία στιγμή χωρίς κάποιο υγειονομικό κριτήριο, αλλάζοντας έτσι ριζικά την καθημερινότητά μας. Ακόμα είδαμε αναίτιες επιθέσεις σε πλατείες και γειτονιές με αποκορύφωμα τα γεγονότα της Ν.Σμύρνης. Από την πρώτη στιγμή όμως, φάνηκε ότι η νεολαία και δη οι φοιτητές είμασταν αυτοί που μέσα από τις διαδηλώσεις και τις κινητοποιήσεις μας προτάξαμε τα πραγματικά αιτήματα για να μην φορτωθούμε εμείς και οι εργαζόμενοι τα σπασμένα της πανδημίας, και η απάντηση που παίρναμε συνεχώς από την κυβέρνηση ήταν στοχοποίηση και καταστολή.

Σα να μην έφτανε αυτό, την ίδια στιγμή που οι φοιτητές ήταν μακριά από τις σχολές τους, κλεισμένοι πίσω από ένα λάπτοπ, και ήταν αντικειμενικά πιο δύσκολο να μπορέσουν να αρθρώσουν αντιστάσεις, η ΝΔ έφερε τον πιο αντιδραστικό νόμο των τελευταίων χρόνων, το νόμο Κεραμέως - Χρυσοχοϊδη, και τον ψήφισε μάλιστα παρά την διαφωνία ολόκληρης της ακαδημαϊκής κοινότητας. Ένα νομοσχέδιο που έρχεται να αλλάξει πλήρως τον εκπαιδευτικό χάρτη, να υποβαθμίσει το Δημόσιο, Δωρεάν και Δημοκρατικό πανεπιστήμιο, να εξισώσει τα πτυχία μας με αυτά των ιδιωτικών κολλεγίων και να θωρακίσει τα ιδρύματα απέναντι στις συλλογικές διεκδικήσεις των Φοιτητικών Συλλόγων. Δεν υπάρχει πιο ξεκάθαρο παράδειγμα από την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, τα αποτελέσματα της οποίας είδαμε φέτος τον Αύγουστο. Η ΕΒΕ, απέκλεισε χιλιάδες φοιτητές από το δημόσιο πανεπιστήμιο και τους οδήγησε σε ιδιωτικά κολλέγια και ΙΕΚ, σε συνδυασμό με την αξιολόγηση έρχεται να πλήξει τόσο την καθημερινότητά μας από το σχολείο ακόμα αλλά και να επιτεθεί στην εργασιακή μας προοπτική και την ισχύ του πτυχίου μας. Φανταζόμαστε όλοι και όλες τι σημαίνει για την ισχύ του πτυχίου του Μηχανικού Περιβάλλοντος ή του Αρχιτέκτονα Μηχανικού όταν η σχολή αυτή απειλείται με συγχώνευση ή κλείσιμο, την ίδια ώρα που υποχρηματοδοτείται συνεχώς μέσω της αξιολόγησης.

Η κατάσταση που βιώνουμε και μέσα στις σχολές μας είναι τραγική. Πολλές φορές αναγκαζόμαστε να καθόμαστε ακόμα και σε στους διαδρόμους των αμφιθεάτρων προκειμένου να παρακολουθήσουμε τα μαθήματά μας, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια ασφυκτική κατάσταση συνωστισμού. Η ίδια κατάσταση στα ΜΜΜ, καθώς λόγω των αραιών δρομολογίων αναγκαζόμαστε να παστωνόμαστε σαν τις σαρδέλες μέσα στα λεωφορεία. Επιπλέον τα δρομολόγια στις ώρες αιχμής, κυρίως τις βραδινές ώρες, είναι τόσο λίγα και γεμάτα από φοιτητές που δεν χωράνε άλλο κόσμο. Έτσι πολλοί αναγκαζόμαστε να επιβαρυνθούμε οικονομικά για να πάρουμε ταξί και να επιστρέψουμε στην πόλη. Εξίσου πιεστική είναι και η κατάσταση στις λέσχες με χιλιάδες φοιτητές να είμαστε αποκλεισμένοι από το δικαίωμά μας στην δωρεάν σίτιση. Κύρια ευθύνη φέρει το πανεπιστήμιο που αφήνει ανεξέλεγκτους τους εργολάβους των δύο λεσχών, με αποτέλεσμα η ποιότητα του φαγητού να είναι απαράδεκτη αλλά και η ποσότητα των μερίδων να μην ανταποκρίνεται στις ανάγκες μας. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της λέσχης της πόλης που εξυπηρετεί όλους τους φοιτητές της Πολυτεχνικής και παρέχει τον συγκλονιστικό αριθμό των 280 μερίδων ημερησίως, ενώ παράλληλα στη λέσχη των εστιών δεν δίνεται φαγητό σε μη εστιακούς φοιτητές, αναγκάζοντας πολλούς από εμάς να μένουμε νηστικοί όταν έχουμε μαθήματα στις σχολές μαςταμεσημέρια.

Τώρα με πρόσχημα την πανδημία ανοίγει το δρόμο για την ένταση της καταστολής και την εφαρμογή του νόμου Κεραμέως Χρυσοχοϊδη, όπως είναι η ελεγχόμενη είσοδος, face-control και μόνιμες κάμερες για επιτηρήση, τα πειθαρχικά που έχουν οριστεί σε φοιτητές στη Κρήτη και οι ομάδες ασφαλείας που έχουν ιδρυθεί σε διάφορα Ιδρύματα. Αλλάζει δηλαδή σταδιακά ο τρόπος που θα μπορούμε να υπάρχουμε στις σχολές μας, συνηθίζοντας σε ένα ασφυκτικό πλαίσιο επιτήρησης που δεν θα μπορούμε να αντιδράσουμε στο οτιδήποτε, δεν θα μπορούμε να διεκδικήσουμε το δίκιο μας απέναντι σε κάποιον καθηγητή ή ακόμα κι απέναντι σε διοικήσεις και κυβερνήσεις. Το Πανεπιστήμιο ακόμα και στην περίοδο της Χούντας, ήταν εκείνος ο χώρος που οι φοιτητές, συζητούσαν για αυτά που τους πλήττουν και το πως θα τα αντιπαλέψουν, και εκεί ξεκίνησε να εκφράζεται μαζικά για πρώτη φορά η αμφισβήτηση της δικτατορίας. Δεν πρόκειται να αφήσουμε αυτή την πλευρά του Πανεπιστημίου να αλλάξει, όσους νόμους και αν ψηφίσουν.

Πέρα από την ίδια μας την καθημερινότητα, επίθεση δέχεται και η εργασιακή προοπτική της νεολαίας. Το πώς θα μπορέσουμε αύριο στην αγορά εργασίας να βρούμε μια αξιοπρεπή δουλειά γίνεται όλο και πιο δύσκολο τόσο λόγω των αλλαγών στην κατοχύρωση και την αξία των πτυχίων μας, όσο και λόγω αντεργατικών νόμων που ψηφίζει η ΝΔ όπως είναι ο νόμος Χατζηδάκη που αναιρεί κεκτημένα χρόνων. Το τελευταίο διάστημα έχουμε γίνει μάρτυρες πολλών περιστατικών αστυνομικής αυθαιρεσίας και καταστολής, όπως η κρατική δολοφονία του Ν.Σαμπάνη στο Πέραμα, η διάλυση συγκεντρώσεων από την αστυνομία από τις αρχές του χρόνου με στόχο την εφαρμογή του νόμο για τις διαδηλώσεις, ακόμα και η εισβολή της αστυνομίας στα πανεπιστήμια στήνοντας έτσι ένα κλίμα τρομοκρατίας. Όλα τα παραπάνω θα μπορούσαν να αποτιμηθούν ως μεμονωμένα περιστατικά, αλλά σίγουρα η συνέχεια και η συχνότητά τους μας δείχνουν το αντίθετο. Η ΝΔ προσπαθεί να νομιμοποιήσει την καταστολή ώστε να καταπατηθούν όλα έκεινα τα κεκτημένα και δημοκρατικά δικαιώματα του λαού που είχαν κερδηθεί με αγώνες και αίμα.

Διεκδικούμε:

 • Άμεση ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας και επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας!

 • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τις ανάγκες μας. Εδώ και τώρα να δοθεί κονδύλι για να εξασφαλιστεί η ασφαλής δια ζώσης λειτουργία των σχολών μας!Ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών μας. Το πτυχίο μας να είναι η μοναδική προϋπόθεση για μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα.

 • Δημόσια και δωρεάν σίτιση, στέγαση και μεταφορές για όλους. Καμία σκέψη για ΣΔΙΤ.

 • Να καταργηθεί τώρα ο νόμος Κεραμέως-Χρυσοχοϊδη και όλοι οι αντιεκπαιδευτικοί νόμοι των προηγούμενων κυβερνήσεων.Καμία σκέψη για νέο νόμο πλαίσιο, για κατάργηση και συγχώνευση τμημάτων. Όχι σε πανεπιστημιακή αστυνομία, όρια φοίτησης και διαγραφές, ελάχιστη βάση εισαγωγής, πειθαρχικά και αξιολόγηση. Κανένα facecontrol και κάμερες στις εισόδους των σχολών μας!

 • Καμία σκέψη για χτύπημα των Φοιτητικών Συλλόγων, της συνδικαλιστικής δράσης με ενιαία ψηφοδέλτια, ηλεκτρονικές ψηφοφορίες, πειθαρχικά κλπ.

 • Να καταργηθεί ο νόμος Χατζηδάκη που καθιερώνει τη 10ωρη δουλειά και όλοι οι αντεργατικοί νόμοι.

 • Την απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους.

 • Την κατάργηση της Ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας για τις Στρατιωτικές Βάσεις – Nα κλείσει η βάση της Σούδας – Nα ξηλωθούν οι βάσεις του θανάτου από τη χώρα μας – Nα μη δημιουργηθεί καμία νέα ευρωατλαντική βάση και στρατιωτική υποδομή.

 • Καμία συμμετοχή των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό, σε στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά άλλων λαών.

 • Όχι στους στρατιωτικούς εξοπλισμούς και τη διάταξη των ενόπλων δυνάμεων στην υπηρεσία του ΝΑΤΟ. Ανάκληση της κυβερνητικής απόφασης για την αύξηση της θητείας στο στρατό ξηράς.

 • ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΩΡΑ Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΧΑΝΤΗΙ ΤΕCH LAB ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ

Προχωράμε σε μονοήμερη κατάληψη της Πολυτεχνικής για τον εορτασμό της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και σε πορεία στους δρόμους της πόλης την Τετάρτη 17 Νοέμβρη 17:00 με προσυγκέντρωση στα ΠΡΟΚΑΤ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου