Παρασκευή 11 Ιουνίου 2021

ΟΛΜΕ: Καταγγελία για την απαράδεκτη εγκύκλιο του Γραφείου Νομικού Συμβούλου του Υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου

Το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ καταγγέλλει  την απαράδεκτη εγκύκλιο που εξέδωσε το Γραφείο Νομικού Συμβούλου του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται η εξέταση δημοσίων υπαλλήλων ως μαρτύρων σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, σε δίκες με διάδικο το Ελληνικό Δημόσιο, καθώς συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα και ποινικό αδίκημα, ενώ επιτρέπεται να καταθέσουν μόνο όταν πρόκειται να υπερασπιστούν τους ισχυρισμούς του Ελληνικού Δημοσίου!

Με την εγκύκλιο αυτή η κυβέρνηση της ΝΔ προσπαθεί να κρατήσει τα στόματα κλειστά των δημοσίων υπαλλήλων που θα ήθελαν να αποκαλύψουν την αλήθεια στα δικαστήρια αν τυχόν αυτή ξεμπροστιάζει το δημόσιο.  Οποιοσδήποτε βρεθεί στα δικαστήρια ενάντια στο δημόσιο δε θα μπορεί να αξιοποιήσει τη μαρτυρία ενός δημοσίου υπαλλήλου, αν αυτή αποκαλύπτει παρατυπίες π.χ. του δημοσίου.

Η κυβέρνηση αξιοποιεί το αντεργατικό της οπλοστάσιο (Υπαλληλικό Κώδικα, Πειθαρχικό Δίκαιο κλπ) προκειμένου να φιμώσει τους εργαζόμενους, να φιμώσει κάθε φωνή που μπορεί να βγάζει τα «άπλυτα» του δημοσίου στη φόρα, να μην μπορεί να βρει κανένας το δίκιο του αν απέναντι του έχει το δημόσιο.

Θέλει να καταστήσει πειθαρχικό παράπτωμα και ποινικό αδίκημα την κατάθεση των

εκπροσώπων των συνδικαλιστικών οργάνων για να υπερασπιστούν τα δικαιώματα και τις διεκδικήσεις συναδέλφων τους. Δε θα μπορεί ένας συνδικαλιστής να καταθέσει υπέρ των συναδέλφων συμβασιούχων που διεκδικούν στα δικαστήρια το δικαίωμά τους στη μόνιμη και σταθερή δουλειά, υπέρ των συναδέλφων που διεκδικούν επιδόματα ή να υπερασπιστεί στο δικαστήριο  συναδέλφους που διώκονται για πολιτικούς ή συνδικαλιστικούς λόγους!

Ακόμα και η προσφυγή της Ομοσπονδίας μας για την ακύρωση των ηλεκτρονικών εκλογών θα βρίσκονταν μειονεκτική θέση αφού κανένας δημόσιος υπάλληλος δεν θα μπορούσε να καταθέσει ενάντια στο Υπουργείο Παιδείας.

Η μεταγενέστερη διευκρίνιση του ΝΣΚ ότι ναι μεν δεν απαγορεύεται να καταθέσει ένας δημόσιος υπάλληλος, αλλά “θα πρέπει να τηρείται το καθήκον της εχεμύθειας” όχι μόνο δεν αλλάζει το αντιδραστικότατο περιεχόμενο της αρχικής εγκυκλίου, αλλά αναδεικνύει την δυνατότητα του αστικού κράτους να «διπλώνει» σε μια κόλα χαρτί τον δημόσιο υπάλληλο, που δεν ευθυγραμμίζεται προς «τας υποδείξεις» .

Πρόκειται για ένα ακόμα επικίνδυνο επεισόδιο στη δημιουργία ενός ασφυκτικού πλαισίου αυταρχισμού και καταστολής που διαμορφώνει η κυβέρνηση για τους εργαζόμενους μέσα στους χώρους δουλειάς. ΕΔΕ στους νοσοκομειακούς γιατρούς, κάμερες στα σχολεία, αστυνομία στα πανεπιστήμια, νόμος για τον περιορισμό των διαδηλώσεων. Δεν είναι ξεκομμένη ούτε από το κατάπτυστο νομοσχέδιο που φέρνει στη Βουλή για να χτυπήσει την συλλογική οργάνωση και πάλη των εργαζομένων.

Όσο εντείνεται αυτή η πολιτική που κάνει την οργή και την αγανάκτηση των εργαζομένων να ξεχειλίζει, τόσο παίρνουν μέτρα σε μια προσπάθεια να μας φιμώσουν, να μας έχουν δεμένους χειροπόδαρα.
Λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο! Οι δημόσιοι υπάλληλοι μέσα από τα σωματεία τους δεν πρόκειται ν’ αφήσουν αναπάντητα τέτοια μέτρα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου