Παρασκευή 11 Ιουνίου 2021

ΟΛΜΕ: Καταγγελία για την απόφαση ορισμένων ΔΔΕ να επιβάλλουν ως ημέρα ενημέρωσης των επιτηρητών την Πέμπτη 10/6 ημέρα Γενικής Πανελλαδικής Απεργίας

Το ΔΣ της ΟΛΜΕ με αφορμή την πρόσφατη σειρά γεγονότων αναφορικά με τη Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Ζακύνθου και παίρνοντας υπόψη την καταγγελία της ΕΛΜΕ Ζακύνθου, θεωρεί ότι οι ενέργειες οι οποίες έχουν γίνει από το Εφορευτικό Συμβούλιο της ΔΙΒ και το Υπουργείο Παιδείας αντίκεινται στις αρχές της διαφάνειας και των αντικειμενικών κριτηρίων.

Οι αρμόδιοι φορείς θα έπρεπε με διαφάνεια να συμβάλλουν στην ενίσχυση της Βιβλιοθήκης σε υλικούς πόρους και έμψυχο δυναμικό, ώστε αυτή να λειτουργεί ομαλά. Η ΔΙΒ είναι κομμάτι του πολιτισμού του νησιού της Ζακύνθου, μια πραγματική κιβωτός που διασώζει τεκμήρια και στοιχεία της Ιστορίας του τόπου μας και της χώρας.

Απεναντίας, χωρίς να είναι ούτε σαφείς ούτε ξεκάθαροι οι λόγοι, παύθηκε  η προϊσταμένη της ΔΙΒ από τα καθήκοντά της με την υπ’ αρ’ 3/01-02-21 πράξη του Εφορευτικού Συμβουλίου.

Σημειωτέον ότι δεν έχουν δημοσιοποιηθεί στη Ζακυνθινή κοινωνία οι λόγοι παύσης από τη θέση της προϊσταμένης της πρώην συναδέλφου μας Αθηνάς Βλαχιώτη, που με το συγγραφικό της έργο, την παρουσία της στα Γράμματα και τη συνολική της δράση, είναι πρόσωπο εγνωσμένου κύρους και προσφοράς στον Πολιτισμό. Προβληματισμό δημιουργεί η αντικατάστασή της από υπάλληλο κατώτερου βαθμού.

Το Υπουργείο Παιδείας συνέχισε τις αδιαφανείς διαδικασίες, αφού προχώρησε εντελώς αυθαίρετα και χωρίς να υπάρξει καμία απολύτως ενημέρωση και προκήρυξη σε απόσπαση δύο εκπαιδευτικών στη ΔΙΒ, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν κενά στη λειτουργία σχολείων 1 μήνα πριν τη λήξη της σχολικής χρονιάς, κενά τα οποία δεν πληρώθηκαν ποτέ.

Το ΔΣ της ΟΛΜΕ διαχρονικά στηρίζει την ενίσχυση κάθε παρόμοιου φορέα Ιστορίας και Πολιτισμού με την προϋπόθεση όμως αυτή να γίνεται με όρους διαφάνειας και αντικειμενικών κριτηρίων.

Οι προσπάθειες αυτές ασφαλώς δεν μπορούν να γίνονται με τρόπο ώστε να τινάζεται στον αέρα η εύρυθμη λειτουργία των σχολείων, να ανατρέπεται ο εκπαιδευτικός σχεδιασμός εκπαιδευτικών και μαθητών, πολύ περισσότερο σε σχολικές χρονιές όπως η φετινή, που αποτέλεσε πραγματικό Γολγοθά για τους μαθητές μας.

Απαιτούμε:

  • Διαφάνεια αναφορικά με τους λόγους αποπομπής της πρώην συναδέλφου Αθηνάς Βλαχιώτη από τη θέση της προϊσταμένης της ΔΙΒ
  • Στελέχωση της ΔΙΒ Ζακύνθου με προσωπικό όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων, που να καλύπτει τις ανάγκες της, ώστε να εξυπηρετεί το κοινό και τους ερευνητές με τρόπο αξιόπιστο.
  • Διαδικασίες διαφανείς, ανοιχτές και γνωστές σε όλους τους συναδέλφους, με σαφή χρονοδιαγράμματα και όρους.
  • Χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό όλων των αναγκών για συντήρηση και εκσυγχρονισμό των υποδομών της και για μόνιμο προσωπικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου