Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2020

Ανακοίνωση του ΔΣ της ΟΛΜΕ για τις εκλογές – παρωδία στις 7/11/20

 Το ΔΣ της ΟΛΜΕ, χαιρετίζει τις δεκάδες χιλιάδες των εκπαιδευτικών που έδωσαν ηχηρό μήνυμα στην κυβερνητική πολιτική της συστηματικής  διάλυσης της Δημόσιας Εκπαίδευσης, στον αυταρχισμό και στις αντιδημοκρατικές πρακτικές και ενέργειες του Υπουργείου Παιδείας. Ελπίζουμε πλέον  η Υπουργός Παιδείας να έλαβε την απάντηση της στο ερώτημα Δημοψηφιστικού χαρακτήρα που έθεσε στις 15/10/20 όταν με περισσή αλαζονεία δήλωνε ότι «Η ηλεκτρονική ψηφοφορία θα γίνει και τότε θα μετρήσουμε ποιοι θα πάνε με την ΟΛΜΕ και ποιοι με το Υπουργείο». Η απάντηση λοιπόν που έστειλε ο κλάδος στην Υπουργό, ήταν ότι σχεδόν το 94% των εκπαιδευτικών τάχθηκαν με τα συνδικάτα τους με την αποχή τους από τις εκλογές παρωδία, παρά την κινητοποίηση όλου του Διοικητικού  μηχανισμού του ΥΠΑΙΘ , του Κομματικού μηχανισμού της ΝΔ, τα «Εντέλλεσθε « της Γενικής  Γραμματέως και τις  αφόρητες πιέσεις. Εξυπακούεται ότι οι εκλογές αυτές δεν έχουν πλέον καμία νομιμοποίηση, γι’ αυτό της προτείνουμε να υιοθετήσει τις προτάσεις  της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ και να παρατείνει τη θητεία των εκλεγμένων από τον κλάδο αιρετών, όπως άλλωστε της δίνει τη δυνατότητα η τροπολογία που η ίδια ζήτησε να ψηφιστεί από τη βουλή, μέχρι να εκλείψουν οι κίνδυνοι από την πανδημία ώστε να μπορέσουν να γίνουν οι εκλογές δια ζώσης όπως ορίζει το ΠΔ 1/2003. Είναι περιττό να επαναληφθεί η θέση της ΟΛΜΕ, η οποία είναι κατηγορηματικά αντίθετη στην πραγματοποίηση αρχαιρεσιών με ηλεκτρονική ψηφοφορία.

Θα συνιστούσαμε επίσης στην Υπουργό αντί να εκτίθεται προκαλώντας τη θυμηδία των δεκάδων χιλιάδων καθηγητών και δασκάλων, με τις δηλώσεις  του τύπου «Ολοκλήρωση με επιτυχία της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας», χωρίς όμως τους εκπαιδευτικούς θα προσθέταμε εμείς, να αντιληφθεί ότι η διαδικασία της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας που επέλεξε και προσπάθησε να επιβάλλει με το ζόρι, παρά τις αντιδράσεις σύσσωμου του κλάδου,  δεν παράγει κανένα νόμιμο αποτέλεσμα στην εκλογή αιρετών εκπροσώπων των εκπαιδευτικών. Εκτός και εάν η  Υπουργός έχει αποφασίσει συνεχίζοντας την ίδια πρωτοφανή αντιδημοκρατική πρακτική να ανακηρύξει αιρετούς με 2ή 3 ψήφους από αυτούς  τους «υποψηφίους» που ούτως ή άλλως  είχαν αποσύρει την υποψηφιότητα τους.

Το ΔΣ της ΟΛΜΕ, θα ζητήσει την παραίτηση όσων παρουσιάζονται ως «εκλεγμένοι» από τις εκλογές–παρωδία της 7ης Νοεμβρίου. Εκείνοι οι ελάχιστοι που  ενδεχομένως δεν θα το πράξουν, δεν θα τύχουν καμίας αναγνώρισης και νομιμοποίησης από τον κλάδο. Μόνο τον εαυτό τους θα εκπροσωπούν και θα αποτελούν για τον κλάδο «ξένο σώμα». Ο κλάδος επιθυμεί εκπροσώπους που μέσα από δημοκρατικά κατοχυρωμένες και ζωντανές  διαδικασίες με τη βούληση του θα έχει επιλέξει.

Δυστυχώς η Υπουργός, δεν έχει αντιληφθεί ότι είναι πολιτική προϊσταμένη ενός πολύ ευαίσθητου χώρου, όπως είναι ο χώρος της εκπαίδευσης, που απαιτεί το διάλογο και ευρείες συναινέσεις κυρίως με την εκπαιδευτική κοινότητα και τους θεσμικούς εκπροσώπους της. Όφειλε πρώτα εκείνη να επιδιώκει τον συστηματικό διάλογο και τις προτάσεις του κλάδου και όχι να ακολουθεί πρακτικές του τύπου «αποφασίζομεν και διατάσσομεν».

Πεποίθηση μας πλέον είναι ότι η παραίτηση της κας Υπουργού θα προσέφερε περισσότερα στον πολύπαθη χώρο της εκπαίδευσης από την παραμονή της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου