Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2015

Αντιφασιστικό Αντιρατσιστικό συλλαλητήριο την Τρίτη 29/9


Αντιφασιστικό – Αντιρατσιστικό Συλλαλητήριο οργανώνεται από την ΕΛΜΕ, το Σύλλογο Αποφοίτων ΕΠΑΘ Ξάνθης, το Διδασκαλικό Σύλλογο, το νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ και την την Κίνηση Ενάντια στον Ρατσισμό και τον Φασισμό τηνΤρίτη 29 Σεπτέμβρη, στην 7:00 Κεντρική πλατεία της Ξάνθης.

 Παραθέτουμε το δελτίο τύπου της ΕΛΜΕ και της ΑΔΕΔΥ:
-------------------------

Στις 29 Σεπτέμβρη συνεχίζεται η δίκη της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, με την κατάθεση των γονέων του Παύλου Φύσσα που δολοφονήθηκε από τη νεοναζιστική συμμορία, στις 18 Σεπτέμβρη 2013. Δύο μέρες πριν τις εκλογές ο Μιχαλολιάκος, αρχηγός της Χρυσής Αυγής, ανέλαβε με κυνισμό την πολιτική ευθύνη της δολοφονίας του Φύσσα, ενώ παραμονές  των πρώτων εκλογών του 2012, διακήρυττε: «Εμείς είμαστε η σπορά των νικημένων του 1945, οι εθνικιστές, οι εθνικοσοσιαλιστές, οι φασίστες…» Τα κηρύγματα μίσους, οι επιθέσεις ενάντια σε μετανάστες, Ρομά, μαθητές, γυναίκες, ομοφυλόφιλους, συνδικαλιστές αποκαλύπτουν το δολοφονικό και φασιστικό χαρακτήρα της Χρυσής Αυγής που κρύβεται κάτω από το μανδύα του κοινοβουλευτικού κόμματος που αν και προβάλλεται ως αντισυστημικό-αντιμνημονιακό, εντούτοις στηρίζεται και στηρίζει συμφέροντα εφοπλιστικών γραφείων και μεγαλοεργολάβων ενάντια σε συνδικάτα και εργάτες.  Κανείς, πλέον, δεν μπορεί να  ισχυρίζεται ότι δεν γνωρίζει και άρα η ευθύνη όλων μας και ειδικά ως εκπαιδευτικών, είναι τεράστια. Η ανοχή, η σιωπή επιτρέπει τη διείσδυση και εδραίωση του φασιστικού λόγου και δράσης στα σχολεία, στην κοινωνία όλη. Τα αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογών που ανέδειξαν αμείωτα τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής  επιτάσσουν την ενδυνάμωση του αντιφασιστικού αγώνα που οφείλει να είναι συστατικό του εκπαιδευτικού κινήματος για ένα σχολείο ανοιχτό και δημοκρατικό  και ενάντια στις πολιτικές που εξαθλιώνουν τους  λαούς και εκτρέφουν το φασισμό και το ρατσισμό.Η δράση οργανωμένων χρυσαυγιτών της Λέσβου απέναντι στην προσφυγική τραγωδία επιβεβαιώνει την απάνθρωπη φύση της οργάνωσης αλλά και τη  διαβρωτική επίδρασή της στην κοινωνία.

Εντούτοις, δε λησμονούμε την ιστορία μας. « Κι αποζητούσαν, τούτη την ελπίδα, με την ίδια λαχτάρα σαν το ψωμί το νερό και τ' αλάτι.»  (Διδώ Σωτηρίου, Οι νεκροί περιμένουν)

Η ελληνική κοινωνία βιώνοντας και η ίδια μια ανθρωπιστική κρίση, επιδεικνύει αξιοθαύμαστα αντανακλαστικά αλληλεγγύης και ανθρωπιάς απέναντι στο προσφυγικό δράμα απόρροια του πολέμου, της πολιτικής και οικονομικής κατάστασης που εξέθρεψε η  Δύση. Η Ευρώπη με περισσή υποκρισία αποδεικνύεται απρόθυμη να προσφέρει λύση, αγνοώντας τις υποχρεώσεις της  που απορρέουν από τη Συνθήκη του 1951 για την προστασία των προσφύγων. Αντιθέτως υιοθετώντας αποτρεπτικούς μηχανισμούς (στρατιωτικά μπλόκα, συνοριακούς ελέγχους, επιχειρήσεις καταστροφής των μέσων διακίνησης στη Μεσόγειο, φράχτες) θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των προσφύγων και μεταναστών με αποτέλεσμα χιλιάδες πνιγμούς, ενισχύει παράνομα κυκλώματα εκμετάλλευσης και πυροδοτεί το ρατσισμό και την ξενοφοβία.

Οι εκπαιδευτικοί αγωνιζόμαστε:

Για την καταδίκη της Χρυσής Αυγής

Για αλληλεγγύη σε πρόσφυγες και μετανάστες

Ενάντια σε μια Ευρώπη φρούριο και φράχτες της ντροπής

Ενάντια στις πολιτικές πολέμου και εκμετάλλευσης


Σε αυτό το πλαίσιο καλούμε

  • όλους τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες, τους μαθητές και τις μαθήτριές μας στο συλλαλητήριο της Τρίτης
  • τα σχολεία σε συλλογή υλικού που θα κατευθυνθεί με καραβάνι αλληλεγγύης από την Ξάνθη στην περιοχή της Ειδομένης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου