Παρασκευή 2 Αυγούστου 2013

Ενημέρωση από την ΟΛΜΕ σχετικά με τις νομικές ενέργειες μετά τη διαθεσιμότητα

ΝΟΜΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ

Το ΔΣ της ΟΛΜΕ, αμέσως μετά την ανακοίνωση των 2500 διαθεσιμοτήτων-απολύσεων για συναδέλφους τεχνικών ειδικοτήτων, στα πλαίσια των μνημονιακών δεσμεύσεων της κυβέρνησης για 12.500 διαθεσιμότητες-απολύσεις μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2013, εκτός από την κινηματική δράση, την οποία θεωρεί και την πιο σημαντική για την ανατροπή αυτών των πολιτικών, εξέτασε και τη δυνατότητα νομικής διεκδίκησης του δικαιώματος των συναδέλφων στην εργασία.
Μετά από επαφές–συζητήσεις με εργατολόγους και συνταγματολόγους και ειδική συνεδρίαση για το θέμα αυτό κατέληξε στα παρακάτω:
Να εξετασθεί μαζί με νομικούς κάθε πλευρά του θέματος (νόμος, υπουργική απόφαση κ.λπ.) που θα μπορούσε να παρέμβει και νομικά η ομοσπονδία.  Ήδη το ΔΣ της ΟΛΜΕ κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά κατά του Υπουργείου Παιδείας για την προσπάθειά του να εφαρμόσει το νόμο πριν ψηφιστεί στη βουλή και να δημοσιοποιήσει ατομικά δεδομένα εκπαιδευτικών.
Οι συνάδελφοι που τίθενται σε διαθεσιμότητα έχουν τη δυνατότητα με βάση τη διαπιστωτική πράξη, να ασκήσουν προσφυγές ακύρωσης κατά της απόφασης  στα κατά τόπους διοικητικά εφετεία στο πλαίσιο της συνταγματικής κατοχύρωσης της παιδείας σαν δημόσιο κοινωνικό αγαθό και του δικαιώματος στην εργασία. Ταυτόχρονα μπορούν να καταθέσουν αίτηση προσωρινής αναστολής της απόφασης της πράξης διαθεσιμότητας. Η προσωρινή αναστολή δίνεται συνήθως στις περιπτώσεις που μπορεί κανείς να αποδείξει σοβαρή οικονομική βλάβη και αδυναμία διαβίωσης ως άμεσο αποτέλεσμα της διαθεσιμότητας. Οι δικαστικές προσφυγές και αιτήσεις αναστολής είναι ατομικές για κάθε συνάδελφο που τίθεται σε διαθεσιμότητα και το χρονικό περιθώριο για να ασκηθούν είναι 60 μέρες. Οι ατομικές προσφυγές μπορούν να ομαδοποιηθούν (σε μικρό αριθμό) για να ελαχιστοποιηθεί και το κόστος. Επειδή η περίοδος του Αυγούστου για τα δικαστήρια θεωρείται κενή, οι προσφυγές μπορούν να γίνουν μέχρι τις 30 Οκτωβρίου. Καλούνται τα ΔΣ των ΕΛΜΕ σε συνεργασία με τους δικηγορικούς συλλόγους της περιοχής και τους ενδιαφερόμενους σε διαθεσιμότητα συναδέλφους, να ερευνήσουν το θέμα και να συνεργαστούν για την καλύτερη δυνατή λύση.
Δεν είναι υποχρεωμένος ο εκπαιδευτικός να παραλάβει τη διαπιστωτική πράξη. Όποιοι συνάδελφοι παραλαμβάνουν τη διαπιστωτική πράξη της διαθεσιμότητας να υπογράφουν «με επιφύλαξη για κάθε νόμιμο δικαίωμά μου».
Το ΔΣ της ΟΛΜΕ καλεί τα ΔΣ των ΕΛΜΕ να συνεχίσουν την κινηματική μαζική δράση που αναπτύχθηκε σε όλη τη χώρα την περίοδο αυτή και να προετοιμάσουν τον κλάδο με τον καλύτερο τρόπο για τις μεγάλες κινητοποιήσεις της νέας χρονιάς.

Καμιά διαθεσιμότητα, καμιά απόλυση δεν είναι αποδεκτή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.