Τρίτη 12 Μαρτίου 2024

Ανακοίνωση της ΕΛΜΕ για αυταρχικές και αντιδημοκρατικές συμπεριφορές διευθυντριών/τών

Στο ΔΣ της ΕΛΜΕ φτάνουν τον τελευταίο καιρό αυξημένα παράπονα για περιστατικά επιθετικής και αυταρχικής συμπεριφοράς κάποιων διευθυντριών/τών σε σχολεία της Ξάνθης. Είναι γεγονός ότι ο ν. 4823/2021, δίνει στις διευθύντριες και τους διευθυντές των σχολικών μονάδων υπερεξουσίες ενώ μηδενίζει τον ρόλο του συλλόγου. Ωστόσο, εμείς οι εκπαιδευτικοί της τάξης, γνωρίζουμε ότι ο κυρίαρχος ρόλος των συλλόγων διδασκουσών/διδασκόντων είναι απαραίτητος για την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων. Επιπλέον, η εκπλήρωση του παιδαγωγικού ρόλου των σχολείων απαιτεί  τη δημοκρατική και τη συνεργατική λειτουργία τους.

Καλούμε τις/τους συναδέλφισσες/ους διευθύντριες/τές να συζητούν με τους συλλόγους των σχολείων τους και να σέβονται την άποψή τους για κάθε θέμα που αφορά τη λειτουργία των σχολείων, όπως γινόταν μέχρι την έκδοση του νόμου 4823/2021. Οι διευθύντριες/τές σημαντικό είναι να μην ξεχνούν ότι (θα πρέπει να) είναι πρώτα από όλα μία/ένας από εμάς, πρώτα από όλα εκπαιδευτικοί. Αναγνωρίζουμε την πίεση που τις/τους ασκείται από το υπουργείο και τις υπηρεσίες του λόγω του νομοθετικού πλαισίου, όμως, η αντιδημοκρατική και αυταρχική συμπεριφορά δημιουργεί μόνο αναστάτωση τους συλλόγους, διαλύει το καλό κλίμα και καταργεί τη συναδελφικότητα. Τέτοιες συμπεριφορές δεν είναι ανεκτές.

1 σχόλιο:

  1. Αφήστε τις γενικές νουθεσίες. Είτε καταγγείλτε ονομαστικά, στη βάση των πραγματικών γεγονότων, τους εν λόγω διευθυντές είτε συναντηθείτε μαζί τους. Συμπεριφερθείτε ως συνδικαλιστικό όργανο και όχι ως συμβουλευτική υπηρεσία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή