Δευτέρα 7 Μαΐου 2018

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΓΣ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΤΩΝ ΕΛΜΕ (28/4/2018)

Η ΓΣ των Προέδρων των ΕΛΜΕ της χώρας απορρίπτει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τις «Νέες δομές υποστήριξης της εκπαίδευσης», γιατί προωθεί ένα αυστηρό και γραφειοκρατικό μοντέλο της εκπαίδευσης μέσω του οποίου εξοικονομεί πόρους και προσωπικό, καταργεί και υποβαθμίζει υποστηρικτικές δομές (ΚΕΔΔΥ, Περιβαλλοντική εκπαίδευση, κ.ά.), ενώ δημιουργεί τους μηχανισμούς εποπτείας και ελέγχου της εκπαίδευσης μέσω της αξιολόγησης – χειραγώγησης και προωθεί την κινητικότητα μαθητών και εκπαιδευτικών και την κατηγοριοποίηση των σχολείων.
------------------------
Η εισήγηση της ΕΛΜΕ Ξάνθης στη συνέλευση των προέδρων:
-Επικρότησε τις κινητοποιήσεις που έγιναν για μόνιμους διορισμούς που έδιναν μια προοπτική αλλά επισήμανε ότι η επιλογή κάθε φορά της Παρασκευής, ως μέρας κινητοποιήσεων δεν ήταν σωστή.
-Επισημάναμε ότι, λόγω έλλειψης αποφάσεων στην προηγούμενη συνέλευση προέδρων, έγιναν τρεις απεργιακές (στην ουσία) κινητοποιήσεις χωρίς σχετική εξουσιοδότηση.
-Τονίσαμε την ανάγκη να υπάρξει απόφαση και να εξουσιοδοτηθεί το ΔΣ να κηρύξει απεργία όταν κρίνει απαραίτητο. Σε αυτό το πλαίσιο κινηθήκαμε και στις ψηφοφορίες
-Επίσης καταθέσαμε, μαζί με άλλες ΕΛΜΕ, ψήφισμα συμπαράστασης προς τους αξιωματικούς που κρατούνται χωρίς κατηγορία σε τουρκική φυλακή αλλά και προς τους/τις συναδέλφους/ισσες της γειτονικής χώρας που απολύθηκαν και κρατούνται, επίσης χωρίς κατηγορία, στις φυλακές.

To ΔΣ της ΕΛΜΕ Ξάνθης συζήτησε την απόφαση και τα τεκταινόμενα  στη ΓΣ των προέδρων αφού ενημερώθηκε και από την πρόεδρο. 
- Το ΔΣ εκφράζει την απογοήτευσή του από την έλλειψη ανταλλαγής επιχειρημάτων, την ένδεια του πολιτικού λόγου και την ανυπαρξία έμπνευσης και προτάσεων. Όσο για την απόφαση,  και αυτή τη φορά είναι μια "μη απόφαση" χωρίς πρόταση για δράση και χωρίς ουσιαστική τεκμηρίωση.
- Είναι φανερό ότι, τόσα χρόνια μνημονιακών πολιτικών, αλλά και πολιτικών λιτότητας πριν από αυτές, ρήμαξαν το δημόσιο σχολείο και τη ζωή των εκπαιδευτικών και έχουν οδηγήσει τον κλάδο στην παραίτηση ή, στην καλύτερη περίπτωση, στη λογική της ανάθεσης. 
Όμως, μόνο με την ενεργητική συμμετοχή των εργαζομένων, το σωματείο θα αποκτήσει δύναμη και θα μπορέσει να διεκδικήσει με αξιώσεις τα αιτήματα του κλάδου. Είναι ανάγκη να συμμετέχουμε στις μαζικές διαδικασίες, να συζητήσουμε τους τρόπους δράσης και να πάρουμε τη υπόθεση των αγώνων στα χέρια μας. Να επιβάλουμε εμείς τη μορφή και τα αιτήματά τους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου