Τρίτη 22 Μαΐου 2018

Προβολή Πέμπτης 24/5

Στις «Προβολές της Πέμπτης της ΕΛΜΕ» αυτή την Πέμπτη 24/5 προβαλλεται η αριστουργηματική ταινία του Milos Forman «Η φωλιά του κούκου», (One flew over the cukoos nest, 1975). 
Η ταινία είναι βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Κen Kessey και περιγράφει την ιστορία του φυλακισμένου Randle Mc Murphy (Jack Νicholson) ο οποίος μεταφέρεται σ΄ ένα ψυχιατρείο όπου η μόνη μέθοδος θεραπείας είναι η καταστολή με ψυχοφάρμακα. Ο Randle Mc Murphy αναστατώνει το ψυχιατρείο και προσφέρει στους τρόφιμους την ευκαιρία να ζήσουν, έστω και για λίγο, «αληθινή» ζωή. Η επαναστατική διάθεση του McMurphy θα συναντήσει την αντίσταση ενός προσεκτικά δομημένου κατεστημένου που πρεσβεύει μία νοσοκόμα - τύραννος, η Nurse Ratched (Louise Fletcher). 
H ταινία είναι μια αλληγορία με θέμα τη φυλάκιση του ελεύθερου πνεύματος, την καταστρατήγηση της ελεύθερης βούλησης, την ισοπέδωση της προσωπικότητας και τον θρίαμβο ενός πανταχού παρόντος κατεστημένου που θεωρεί επικίνδυνο το διαφορετικό και δεν ανέχεται καμία παρέκκλιση. Ο φόβος κυριαρχεί. 

Αν και έχουν περάσει 33 χρόνια από την πρώτη της προβολή, η ταινία, είναι απελπιστικά σύγχρονη. 
Η σκηνοθετική γραμμή, αντισυμβατική και τολμηρή, προσεγγίζει το αντικείμενό με ένα εντελώς παράδοξο χιούμορ, αναδεικνύοντας το δραματικό υπόβαθρο. Οι ηθοποιοί, πολλοί πρωτοεμφανιζόμενοι, απαράμιλλοι στους ρόλους τους, θα μπορούσαν να είναι όλοι/ες υποψήφιοι για όσκαρ ερμηνείας.
H ταινία κέρδισε αναρίθμητα βραβεία μεταξύ των οποίων: 
- 5 όσκαρ, στις πέντε βασικές κατηγορίες: Καλύτερης Ταινίας – Michael Douglas & Saul Zaentz, Σκηνοθεσίας –  Miloš Forman, Α΄ Ανδρικού Ρόλου – Jack Nicholson, Α΄ Γυναικείου Ρόλου –  Louise Fletcher, Διασκευασμένου Σεναρίου – Lawrence Hauben & Bo Goldman
- έξι χρυσές σφαίρες και 
- 8 BAFTA
Στο Λαογραφικό Μουσείο στις 9μμ. Η ταινία διαρκεί 134 λεπτά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου