Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2015

Πρόγραμμα "Προβολών της Πέμπτης της ΕΛΜΕ"

Στις προβολές της Πέμπτης της ΕΛΜΕ πάντα στο Λαογραφικό Μουσείο, στις 9μμ, για αυτό το μήνα «κινηματικές» ταινίες:
Πέμπτη 8/10 η ταινία του Matthew Warchus «Pride». Η ταινία εκτυλίσσεται την περίοδο της μεγάλης απεργίας των ανθρακωρύχων στη Βρετανία (1984- 1985) και βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα. Ενώ η «σιδηρά κυρία» Μάργκαρετ Θάτσερ χρησιμοποίησε κάθε είδους μέσο για να εξοντώσει την απεργία, από τη βία της αστυνομίας μέχρι τη δυσφήμηση και τη συκοφαντία, κάποια μέλη της ΛΟΑΤ κοινότητας αποφασίζουν να ιδρύσουν ομάδες υποστήριξης. Η ταινία περιγράφει με χιούμορ και ανθρωπιά το πλησίασμα αυτών των δύο ομάδων, φαινομενικά ανόμοιων, την αναδιαμόρφωση των συνειδήσεων και τους ισχυρούς δεσμούς αλληλεγγύης που αναπτύχθηκαν μεταξύ τους.
Εξαιρετική ταινία, με θαυμάσιες ερμηνείες που πραγματεύεται το πάντα επίκαιρο και φλέγον θέμα του πως δημιουργούνται τα κινήματα.

Πέμπτη 15/10 «Jimmy’s Hall» του Ken Loach. Ακόμη μια αληθινή ιστορία που διαδραματίζεται στην Ιρλανδία των αρχών του προηγούμενου αιώνα. Ο Τζέιμς Γκράλτον, κομουνιστής ακτιβιστής από ένα ορεινό χωριό στα βόρεια της χώρας, μετά από δέκα χρόνια εξορίας στις ΗΠΑ επιστρέφει και επιχειρεί να επαναλειτουργήσει την εγκαταλελειμμένη αίθουσα χορού-πνευματικό κέντρο που ο ίδιος είχε φτιάξει παλιότερα στην άκρη του χωριού. Οι νέοι της περιοχής υποστηρίζουν κάθε πολιτιστική δραστηριότητα που αρχίζει να αναπτύσσεται στο χώρο. Βρίσκουν όμως απέναντί τους την εκκλησία και τις τοπικές αρχές που θα αντιδράσουν με τον μόνο τρόπο που γνωρίζουν, τη βία.
Υπέροχη μουσική και φωτογραφία με ειλικρινείς ερμηνείες, σε μία τρυφερή και λιτή, καθαρά πολιτική ταινία που αναδεικνύει τις αρχές της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς.
Πέμπτη 22/10 «This changes everything» της Naomi Klein. Ντοκιμαντέρ που πραγματεύεται την κλιματική αλλαγή παρουσιάζοντας επτά αγωνιζόμενες στην πρώτη γραμμή κοινότητες ανάμεσα στις οποίες και το κίνημα κατά της εξόρυξης χρυσού στην Χαλκιδική.

Την Πέμπτη 29/10, στις 7μμ θα προβληθεί η ταινία «Ο πόλεμος των κουμπιών» στα πλαίσια της συνεργασίας μας με τη ΦΕΞ, το Συμβουλευτικό Σταθμό Νέων Β’θμιας Εκπ/σης και τη Ψυχολόγο Στυλιανίδου Βασιλική. Θα ακολουθήσει συζήτηση για την προεφηβεία και τις διαπροσωπικές σχέσεις στην ηλικία αυτή (10-12 χρ) όπως φαίνονται στη σχολική ζωή.

1 σχόλιο: