Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2014

Και πάλι η έκτακτη εισφορά

O Κώστας Κασάπης μάζεψε από το διαδίκτυο τις παρακάτω πληροφορίες σχετικά με την αίτηση για επιστροφή της εισφοράς αλληλεγγύης έχουν επισημανθεί τα εξής:
1/. Η εισφορά αλληλεγγύης όπως προκύπτει μετά από έρευνα στην ιστοσελίδα του ΣΤΕ και του Αρείου Πάγου δεν έχει κριθεί παράνομη ή αντισυνταγματική.
2/.Η αίτηση γίνεται για την περίπτωση που κάποιος επιθυμεί να διεκδικήσει την επιστροφή των παρακρατηθέντων του 2011 και πρέπει να κατατεθεί έως 31/12/13 λόγω της διετούς παραγραφής απαιτήσεων από το δημόσιο
3/. Αν το κράτος αποφασίσει κάτι τέτοιο (συνέβη άπαξ για το ΛΑΦΚΑ με κυβέρνηση Καραμανλή) αυτό γίνεται με πολιτική απόφαση και δεν χρειάζεται δικαστήριο
4/. Μια εισφορά του Αλογοσκούφη κάποτε είχε κριθεί συνταγματική
5/. Αν κάποιος κάνει την "αίτηση" μπορεί να το κυνηγήσει δικαστικά αλλά ας υπολογίσει τους χρόνους των δικαστηρίων-αν αξίζει το ποσό που κυνηγά π.χ. 400ε για 20.000 ετήσιο εισόδημα, 120ε για 12.000-το ποσό που θα κληθεί να δαπανήσει για την διεκδίκηση αυτή-το ποιο δικαστήριο θα απαντήσει θετικά ενώ μνημόνια/ΕΕΤΗΔΕ/μειώσεις μισθών από το 2010 έως σήμερα έχουν κριθεί ως αναγκαία λόγω εξαιρετικών οικονομικών συνθηκών!

Σχετικά με τη συνταγματικότητα ή όχι της έκτακτης εισφοράς μέχρι τώρα ισχύει:
-Κρίθηκε συνταγματική η έκτακτη εισφορά που είχε επιβάλει η ΝΔ το 2009 από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, σε διάσκεψη, κεκλεισμένων των θυρών.
-Τον Μάρτιο του 2011, η επταμελής σύνθεση του Β' Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας (πρόεδρος ο Φ. Αρναούτογλου) είχε κάνει μερικά δεκτή την τότε εισήγηση του συμβούλου Επικρατείας Ι. Γράβαρη και έκρινε κατά πλειοψηφία (5-2) αντισυνταγματική (αντίθετη στο άρθρο 78 παράγραφος 2 του Συντάγματος), τη ρύθμιση που επέβαλε την έκτακτη εισφορά, η οποία υπολογίσθηκε επί των εισοδημάτων που είχαν αποκτηθεί πριν την 1.1.2008. Ο κ. Αρναούτογλου ήταν μειοψηφία στην απόφαση του Β΄ Τμήματος του ΣτΕ, υποστηρίζοντας ότι είναι συνταγματική επιβολή της έκτακτης εισφοράς. Λόγω όμως της αντισυνταγματικότητας η υπόθεση είχε παραπεμφθεί από το Β΄ Τμήμα στην Ολομέλεια του ΣτΕ για οριστική κρίση. Η Ολομέλεια σε διάσκεψη, με προεδρεύοντα τον κ. Αρναούτογλου, έκρινε ότι η επιβολή της έκτακτης εισφοράς του 2009 δεν παραβιάζει τις συνταγματικές επιταγές, αλλά και θεμιτά επιβλήθηκε επί των εισοδημάτων του οικονομικού έτους 2008.
-Κατά το παρελθόν (1979) από την Ολομέλεια του ΣτΕ, αλλά και από ορισμένα Τμήματα (1981 και 1986) είχαν κριθεί συνταγματικές νομοθετικές διατάξεις περί επιβολής έκτακτων εισφορών.
-Στη Δικαιοσύνη έχει προσφύγει φορολογούμενος ζητώντας να ακυρωθεί το εκκαθαριστικό σημείωμα της έκτακτης εισφοράς της Δ.Ο.Υ. Ψυχικού, με το οποίο καταλογίσθηκε σε βάρος του έκτακτη οικονομική εισφορά 10.000 ευρώ, βάσει των εισοδημάτων που είχε δηλώσει στη φορολογική δήλωση του 2008 (χρήσης 2007), που ανήλθαν σε 377.637,69 ευρώ.
-Το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών με την υπ' αριθμ. 18440/2009 απόφαση του (πρωτοδίκης η Αγλαΐα Δημητροπούλου) έκρινε ότι με τη συνταγματική επιταγή του άρθρου 78 «θεσπίζεται γενική απαγόρευση αναδρομικής επιβολής πέραν του προηγούμενου έτους οποιουδήποτε δυσμενέστερου των ισχυόντων οικονομικού μέτρου, ανεξαρτήτως του είδους αυτού ή της προσωρινότητας της επιβολής του» και προσθέτει ότι «το ταμειακό συμφέρον του Δημοσίου δεν συνιστά λόγο καταστρατήγησης συνταγματικών διατάξεων», όπως είναι αυτών που απαγορεύουν την αναδρομική επιβολή φόρων.

-Αντίθετα, το Τριμελές Διοικητικό Εφετείο Αθηνών με πρόεδρο τον Γ. Μπαλάτσο, εισηγήτρια την Αδαμαντία Παπασταμοπούλου και μέλος την Μαρία Σούκα, έκριναν ότι η έκτακτη εισφορά προς αντιμετώπιση των συνεπειών της οικονομικής κρίσης είναι συνταγματική (δεν προσκρούει στο άρθρο 78 του Συντάγματος) και δεν έχει αναδρομική ισχύ. Επίσης, το Διοικητικό Εφετείο στην απόφασή του υπογραμμίζει ότι η έκτακτη εισφορά «δεν αποτελεί φόρο αλλά έκτακτη φορολογική επιβάρυνση των οικονομικώς ισχυρότερων φυσικών προσώπων κλιμακούμενη ανάλογα προς τη φοροδοτική ικανότητα των υποκειμένων σ' αυτήν προσώπων, χωρίς να παραβιάζεται η καθιερούμενη με το άρθρο 4 παράγραφος 1 και 5 του Συντάγματος αρχή της φορολογικής ισότητας». Η δημοσίευση της απόφασης της Ολομέλειας του ΣτΕ αναμένεται μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2013.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.