Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

Σύντομη ενημέρωση σχετικά με τη τελευταία συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ


Στη συνέλευση των προέδρων την Τετάρτη 15/5/2013 ήταν παρούσες σχεδόν όλες οι ΕΛΜΕ και όλες με αποφάσεις μαζικών Γενικών Συνελεύσεων. Όπως ήδη γνωρίζετε, η πλειοψηφία των ΕΛΜΕ τοποθετήθηκε υπέρ της πρότασης της ΟΛΜΕ. Από τους/τις περισσότερους/ες προέδρους εκφράστηκαν επιφυλάξεις σχετικά με τη δυνατότητα επιτυχίας της προτεινόμενης απεργίας. Τονίστηκε, επίσης, η ανάγκη να «σπάσει» η επιστράτευση χωρίς «θυσίες» συναδέλφων/ισσων αλλά δεν προτάθηκε επί της ουσίας κάτι συγκεκριμένο και εφικτό.

Εκ μέρους της δικής μας ΕΛΜΕ τονίστηκε η αγανάκτηση των συναδέλφων/ισσών για την όλη κατάσταση στην παιδεία αλλά και η αίσθηση ότι θίγεται η αξιοπρέπεια του κλάδου τόσο με την επιστράτευση όσο και με την λυσσαλέα επίθεση εναντίον του κλάδου από όλα σχεδόν τα ΜΜΕ. Επισημάναμε ότι η ψήφιση της πρότασης της ΟΛΜΕ είχε και το νόημα της συσπείρωσης όλων των συναδέλφων/ισσών γύρω από το ΔΣ της ΟΛΜΕ και την ενίσχυση της διαπραγματευτικής του ικανότητας.
Τονίστηκε επίσης ότι σε τοποθετήσεις συναδέλφων/ισσών επισημάνθηκαν τα αδύνατα σημεία της πρότασης του ΔΣ της ΟΛΜΕ και ότι αυτός ήταν ο κυρίως λόγος που υπήρξε και τρίτη πρόταση στην ψηφοφορία «όχι στην εισήγηση της ΟΛΜΕ και όχι στην πρόταση του ΠΑΜΕ».
Επίσης τονίστηκε και η έλλειψη στην πρόταση ενός σχεδίου το οποίο θα έδειχνε το τον τρόπο συνέχισης του αγώνα με δεδομένη την επιστράτευση, την έλλειψη συμμαχιών αλλά και τις θετικές αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων.

Μετά τις τοποθετήσεις και πριν την έναρξη της ψηφοφορίας προστέθηκε από το ΔΣ της ΟΛΜΕ προς ψήφιση, περά από το ερώτημα ναι ή όχι στην εισήγηση της ΟΛΜΕ, και το ερώτημα «Υπάρχουν οι προϋποθέσεις να γίνει η απεργία;».

Το γεγονός της επιστράτευσης, η έλλειψη συμμαχιών και κοινωνικής στήριξης ήταν ήδη γνωστά όταν ζητήθηκε η στήριξη της πρότασης του ΔΣ της ΟΛΜΕ από τις ΓΣ και δεν είχε προστεθεί στην εισήγηση καμία επιφύλαξη.

Το ερώτημα αν υπάρχουν ή όχι οι προϋποθέσεις να γίνει η απεργία δεν είχε τεθεί στις Γενικές Συνελεύσεις και ουσιαστικά αναιρούσε την απόφαση των Γενικών Συνελεύσεων που είναι το ανώτερο όργανο αποφάσεων. Γι’ αυτό το λόγο, και με τη συναίνεση των μελών του ΔΣ με τα οποία μπόρεσα να επικοινωνήσω εκείνη τη στιγμή, ψήφισα «ναι» στο ερώτημα αυτό.

Το θέμα θα συζητηθεί με περισσότερες λεπτομέρειες στη Γενική Συνέλευση. 

Μαρία Λουκοπούλου

1 σχόλιο:

  1. To λάθος σας κ. Πρόεδρε δεν ήταν ότι ψηφίσατε ΝΑΙ στη συνέλευση της ΟΛΜΕ.

    Το λάθος σας ήταν ότι στηρίξατε με πάθος μια πρόταση, που λόγω των συνθηκών που ήταν ήδη γνωστές ήταν άκαιρη, άτοπη και κενή.

    Το λάθος σας ήταν που δεν μπορέσατε να αποκωδικοποιήσετε τα στοιχεία που είχατε και δυστυχώς παρασύρατε και το μεγαλύτερο μέρος του σώματος της δικής μας συνέλευσης.

    Δυστυχώς θα επιβεβαιωθεί περίτρανα η άποψη ότι το πλήθος των συναδέλφων που ήρθαν στην τελευταία συνέλευση ήταν συγκυριακή.

    Μετά το τελευταίο, ας μου επιτραπεί η έκφραση, φιάσκο θα είναι ευτύχημα αν θα έρθει το 1/4 του αριθμού των συναδέλφων.

    Και για να ξεκαθαρίσω τα περί λάθους. Δεν καταλογίζω το λάθος σε εσάς προσωπικά, αλλά εξίσου σε όλα τα μέλη του ΔΣ της ΕΛΜΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή