Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2024

Σχετικά με τον σεβασμό του ελεύθερου χρόνου και της εργασιακής αποδέσμευσης

Με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς θέλουμε να ευχηθούμε σε όλες και όλους τις συναδέλφισσες και τους συναδέλφους μια εποικοδομητική και γόνιμη σχολική χρονιά. Εμείς οι εκπαιδευτικοί παρά τις ελλείψεις, τα κενά, τα επιπλέον καθήκοντα που κάθε χρόνο αυξάνονται στα ήδη υπάρχοντα, παρά τις αντιξοότητες στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις το δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης.
Ωστόσο, δημιουργικότητα, η αποδοτικότητα και η ικανοποίηση από την εργασία έχει να κάνει κατ’ εξοχήν με τον σεβασμό στα εργασιακά μας δικαιώματα. Βασικό και πρώτιστο δικαίωμα αυτό του ελεύθερου χρόνου και της αποδέσμευσης από τα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις, διδακτικές και εξωδιδακτικές, οι οποίες, ακριβώς επειδή έχουν αυξηθεί, επιτείνουν το εργασιακό άγχος όλων μας (burn out)
Συνεχώς φτάνουν στο σωματείο μας παράπονα και καταγγελίες εκπαιδευτικών, οι οποίες/οι είτε καλούνται σε επιμορφώσεις εκτός διδακτικού ωραρίου κατά τις απογευματινές ώρες είτε δέχονται οχλήσεις για υπηρεσιακούς λόγους μέσα από ομάδες που δημιουργούνται στα ΜΚΔ και πάλι εκτός εργασιακού ωραρίου.
Να θυμίσουμε ότι από το 2015 υπάρχει η γνωμοδότηση της Νομικής συμβούλου της ΔΟΕ, κ. Μ. Τσίπρα, σύμφωνα με την οποία είναι αυτονόητο ότι η συμμετοχή σε «ώρες που είναι εκτός  του εργασιακού ωραρίου και ιδιαίτερα σε μέρες που δε θεωρούνται εκ του νόμου εργάσιμες αλλά εξαιρέσιμες δεν είναι υποχρεωτική».
Είναι δεδομένο ότι ο ελεύθερος χρόνος είναι απαραίτητος προκειμένου να αποφορτιστεί συναισθηματικά η/ο εκπαιδευτικός, αλλά και κάθε εργαζόμενη/ος, να αφιερώσει χρόνο στην οικογένειά του και να ασκήσει κάθε δραστηριότητα που μπορεί να προάγει την ψυχική, σωματική και πνευματική της/του υγεία.
Καλούμε όλες και όλους όσοι αναλαμβάνουν  την άσκηση διοικητικού έργου από κάθε θέση ευθύνης να σεβαστούν ένα αυτονόητο δικαίωμα και μία εργασιακή κατάκτηση όλων των εργαζομένων και των συνδικάτων διαχρονικά.
Καλούμε τέλος όλες και όλους τις συναδέλφισσες και τους συναδέλφους να βρίσκονται σε συνεχή επαφή και επικοινωνία με το σωματείο, προκειμένου να αποτρέπονται αυθαίρετες και αντισυναδελφικές συμπεριφορές .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου