Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024

Σχετικά με τις ελλείψεις προσωπικού και τις αντιπαιδαγωγικές συγχωνεύσεις τμημάτων

Όπως έχουμε ήδη επισημάνει, το υπουργείο Παιδείας, μετά τους, απολύτως απαραίτητους, διορισμούς μόνιμων νέων εκπαιδευτικών του καλοκαιριού συνέχισε με τις πολύ περιορισμένες προσλήψεις αναπληρωτριών/ών που δεν επαρκούν για να καλυφθούν τα κενά που εξακολουθούν να υπάρχουν στα σχολεία σήμερα. Και αντί το υπουργείο να επισπεύσει τις επόμενες προσλήψεις αναπληρωτριών/ών και να καλύψει όλα τα κενά έχει επιδοθεί σε μια άνευ προηγουμένου προσπάθεια συγχωνεύσεων και περιορισμών τμημάτων και πιέζει τις ΔΔΕ να προχωρήσουν σε περιορισμό τμημάτων δημιουργώντας τμήματα των 27+ μαθητριών/ών.

Το φαινόμενο είναι ορατό πλέον και στη ΔΔΕ Ξάνθης η οποία ακολουθώντας τις αντιπαιδαγωγικές και στεγνά λογιστικές τακτικές του υπουργείου προχωρά σε περικοπές τμημάτων, γιατί υπολείπονται ακόμη και του ενός(!!!) παιδιού από το προβλεπόμενο όριο.

Ως ΕΛΜΕ Ξάνθης θεωρούμε ότι είναι απαράδεκτο να μετακυλίονται οι ευθύνες και η ανεπάρκεια του Υπουργείου σε όλη την εκπαιδευτική αλυσίδα  Η αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου δεν μπορεί να γίνει με μπακαλίστικες λογικές που εύσχημα παρουσιάζονται με τη μορφή στατιστικών στοιχείων που αποτυπώνουν μια γενική δήθεν μικρή αναλογία μαθητριών/ών - εκπαιδευτικών, σαν να μην έχει η χώρα μας εκατοντάδες μικρά νησιά και απομακρυσμένες, παραμεθόριες περιοχές.
Το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού είναι φανερό και στις διοικητικές υπηρεσίες όπου  αποτυπώνει την αδιαφορία του υπουργείου να στελεχώσει τις υπηρεσίες των ΔΔΕ και επαφίεται για άλλη μια φορά στον "πατριωτισμό" και την καλή διάθεση των διοικητικών υπαλλήλων, όπως και των εκπαιδευτικών. Στο σημείο αυτό, όμως, οφείλουμε να επισημάνουμε τις τεράστιες προσπάθειες των υπαλλήλων του τμήματος μισθοδοσίας της ΔΔΕ Ξάνθης, οι οποίοι καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να καταβληθεί εντός του Σεπτεμβρίου η μισθοδοσία των νεοδιόριστων συναδελφισσών/ων που τόσο μεγάλη ανάγκη την έχουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου