Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2024

Αναβολή προβολής Πέμπτης 12/9

 Η πρώτη προβολή αυτής της σεζόν των  «Προβολών της Πέμπτης της ΕΛΜΕ» θα γίνει την επόμενη Πέμπτη 19/9. Η αυριανή προβολή (Πέμπτη 12/9) αναβάλλεται λόγω τεχνικού προβλήματος.
-------------------------
Το όνομα των ταινιών που προβάλλονται και πληροφορίες γι' αυτές στέλνονται στα mail που έχουμε.
Όποια/ος θέλει να λαμβάνει πληροφόρηση για τις ταινίες που προβάλλονται μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στην ηλεκτρονική διεύθυνση της ΕΛΜΕ elmexanthis@gmail.com 

Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2024

Συνέχιση της απεργίας αποχής

 Υπενθυμίζουμε ότι η απεργία αποχή που προκήρυξε η ΑΔΕΔΥ στις 15/7/2024 κατόπιν σχετικού αιτήματος της ΟΛΜΕ είναι σε ισχύ.

Το ΔΣ της ΟΛΜΕ προκήρυξε βοηθητικές στάσεις  εργασίας από την Πέμπτη 5/9 έως και την Παρασκευή 4/10/2024 στο πλαίσιο της απόφασης της ΓΣ των Προέδρων των ΕΛΜΕ (11/2/2023)

Η δήλωση συμμετοχής στην απεργία αποχή είναι κοινή για όλα τα σχολεία, συμπεριλαμβανομένων και των ΠΠΣ και μπορεί να κατατίθεται στο πρωτόκολλο.

Για κάθε πρόβλημα που τυχόν προκύψει επικοινωνήστε με τα μέλη του ΔΣ της ΕΛΜΕ (τα τηλέφωνα και τα mail βρίσκονται στην ιστοσελίδα της ΕΛΜΕ  https://elmexanthis.blogspot.com/)

Σχετικά με το ωράριο και τις αναπληρώσεις (πάλι!!!)

Με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς υπενθυμίζουμε:

H κείμενη νομοθεσία όσο και η νομολογία των δικαστηρίων ορίζουν σαφώς τόσο το εργασιακό όσο και το διδακτικό ωράριο των εκπαιδευτικών: Το διδακτικό ωράριο των εκπαιδευτικών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης καθορίζεται με α) την § 13 του άρθρου 14 του ν. 1566/1985, όπως αντικαταστάθηκε με την § Θ2, περ.2, του άρθρου πρώτου του ν. 4152/2013 και β) την § 3 του άρθρου 48 του ν. 2413/1996.
Το εργασιακό ωράριο των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ρυθμίζεται με την § 8 του άρθρου 13 του ν. 1566/1985, όπως έχει τροποποιηθεί με την § 2 του άρθρου 101 του ν. 4823/2021.
Από την διατύπωση των δύο ως άνω προβλέψεων και από την νομολογία που έχει κρίνει το ζήτημα των ορίων διδακτικής αλλά και διοικητικής απασχόλησης των εκπαιδευτικών προκύπτει σαφώς ότι υφίσταται διάκριση μεταξύ του διδακτικού ωραρίου, που ορίζεται σαφώς και του ωραρίου εργασίας, το οποίο σχετίζεται με την ανάθεση ορισμένου διοικητικού έργου.
Ώρες διδασκαλίας είναι αυτές, που παρέχονται εντός της τάξης (συμπεριλαμβανομένων και των διαλειμμάτων) και δεν μπορεί να υπερβεί κατά περίπτωση τις οριζόμενες τον νόμο διατάξεις ενώ από την άλλη πλευρά το διοικητικό έργο, το οποίο μπορεί να τους ανατεθεί, συνδέεται με το γενικότερο εκπαιδευτικό έργο, όπως συμμετοχή σε εορταστικές, αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, ενημέρωση των γονέων και κηδεμόνων, τήρηση βιβλίων του σχολείου, εκτέλεση διοικητικών εργασιών κλπ.
Σε περίπτωση, που στην/
στον εκπαιδευτικό δεν έχει ανατεθεί συγκεκριμένο εκπαιδευτικό/διοικητικό έργο, δικαιούται να αποχωρήσει από το σχολείο μετά την λήξη του διδακτικού της/του ωραρίου ή να προσέλθει πριν την έναρξη του εάν η έναρξη του διδακτικού ωραρίου δεν συμπίπτει με την έναρξη του ημερησίου σχολικού προγράμματος (Διοικητικό Εφετείο Αθηνών 438/2009, Α Δημοσίευση).

Αντιστοίχως, έχει κριθεί από την νομολογία των Δικαστηρίων ότι η αντικατάσταση εκπαιδευτικού, που λείπει ή η κάλυψη κενού ή η απασχόληση των μαθητριών/ών με οποιονδήποτε τρόπο, σαφώς συνιστά παροχή διδακτικού έργου.
Υπό την έννοια αυτή, η ανάθεση απασχόλησης των 
μαθητριών/ών ή η αντικατάσταση εκπαιδευτικού ή η κάλυψη κενού θα πρέπει να εντάσσεται στα πλαίσια του διδακτικού ωραρίου των εκπαιδευτικών.
Από τα ανωτέρω προκύπτει ότι: Εκπαιδευτικοί με πλήρες διδακτικό ωράριο δεν υποχρεούνται να καλύπτουν κενά λόγω απουσίας άλλης/ου εκπαιδευτικού ή να απασχολούν τις/τους μαθήτριες/μαθητές με οποιοδήποτε τρόπο. 

Δεν υφίσταται καμία υποχρέωση παραμονής στο σχολείο από την έναρξη έως τη λήξη λειτουργίας (8πμ-2μμ). Οι εκπαιδευτικοί παραμένουν υποχρεωτικά μόνο για τις ώρες διδακτικής απασχόλησης και επιπλέον μόνο εφόσον τους έχει ανατεθεί συγκεκριμένο διοικητικό έργο. Με την ολοκλήρωση αυτών δικαιούνται να αποχωρούν από το χώρο εργασίας.

Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2024

Σχετικά με τον σεβασμό του ελεύθερου χρόνου και της εργασιακής αποδέσμευσης

Με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς θέλουμε να ευχηθούμε σε όλες και όλους τις συναδέλφισσες και τους συναδέλφους μια εποικοδομητική και γόνιμη σχολική χρονιά. Εμείς οι εκπαιδευτικοί παρά τις ελλείψεις, τα κενά, τα επιπλέον καθήκοντα που κάθε χρόνο αυξάνονται στα ήδη υπάρχοντα, παρά τις αντιξοότητες στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις το δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης.
Ωστόσο, δημιουργικότητα, η αποδοτικότητα και η ικανοποίηση από την εργασία έχει να κάνει κατ’ εξοχήν με τον σεβασμό στα εργασιακά μας δικαιώματα. Βασικό και πρώτιστο δικαίωμα αυτό του ελεύθερου χρόνου και της αποδέσμευσης από τα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις, διδακτικές και εξωδιδακτικές, οι οποίες, ακριβώς επειδή έχουν αυξηθεί, επιτείνουν το εργασιακό άγχος όλων μας (burn out)
Συνεχώς φτάνουν στο σωματείο μας παράπονα και καταγγελίες εκπαιδευτικών, οι οποίες/οι είτε καλούνται σε επιμορφώσεις εκτός διδακτικού ωραρίου κατά τις απογευματινές ώρες είτε δέχονται οχλήσεις για υπηρεσιακούς λόγους μέσα από ομάδες που δημιουργούνται στα ΜΚΔ και πάλι εκτός εργασιακού ωραρίου.
Να θυμίσουμε ότι από το 2015 υπάρχει η γνωμοδότηση της Νομικής συμβούλου της ΔΟΕ, κ. Μ. Τσίπρα, σύμφωνα με την οποία είναι αυτονόητο ότι η συμμετοχή σε «ώρες που είναι εκτός  του εργασιακού ωραρίου και ιδιαίτερα σε μέρες που δε θεωρούνται εκ του νόμου εργάσιμες αλλά εξαιρέσιμες δεν είναι υποχρεωτική».
Είναι δεδομένο ότι ο ελεύθερος χρόνος είναι απαραίτητος προκειμένου να αποφορτιστεί συναισθηματικά η/ο εκπαιδευτικός, αλλά και κάθε εργαζόμενη/ος, να αφιερώσει χρόνο στην οικογένειά του και να ασκήσει κάθε δραστηριότητα που μπορεί να προάγει την ψυχική, σωματική και πνευματική της/του υγεία.
Καλούμε όλες και όλους όσοι αναλαμβάνουν  την άσκηση διοικητικού έργου από κάθε θέση ευθύνης να σεβαστούν ένα αυτονόητο δικαίωμα και μία εργασιακή κατάκτηση όλων των εργαζομένων και των συνδικάτων διαχρονικά.
Καλούμε τέλος όλες και όλους τις συναδέλφισσες και τους συναδέλφους να βρίσκονται σε συνεχή επαφή και επικοινωνία με το σωματείο, προκειμένου να αποτρέπονται αυθαίρετες και αντισυναδελφικές συμπεριφορές .

ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ 88ης ΔΕΘ Σάββατο, 7/9/024,

 

Το Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Ξάνθης θα διαθέσει λεωφορεία για την μεταφορά των συναδέλφισσών και των συναδέλφων από Ξάνθη για Θεσσαλονίκη με επιστροφή. Ενημερώστε μας για τη συμμετοχή σας το συντομότερο δυνατόν

Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2024

Σχετικά με τις σοβαρές ελλείψεις σε προσλήψεις αναπληρωτριών/τών

 Το προηγούμενο διάστημα ολοκληρώθηκε η διαδικασία μόνιμου διορισμού 46 εκπαιδευτικών (γενικής και ειδικής αγωγής) και ειδικού και βοηθητικού προσωπικού στη ΔΔΕ Ξάνθης. Ως ΕΛΜΕ Ξάνθης καλωσορίζουμε θερμά τις/τους νέες/ους συναδέλφισσες/ους και τις/τους ευχόμαστε καλή δύναμη, με υγεία στη νέα τους σταδιοδρομία. Θα είμαστε πάντα δίπλα τους, όποτε το χρειαστούν.

Και αναμέναμε φυσικά ότι η πολύ θετική εξέλιξη των μόνιμων διορισμών θα συνοδευόταν από τις απαραίτητες προσλήψεις αναπληρωτριών/
ών εκπαιδευτικών που εξακολουθούν να χρειάζονται σε μεγάλο βαθμό προκειμένου να λειτουργήσουν ομαλά τα σχολεία. Ωστόσο διαψευστήκαμε οικτρά. Το ποσοστό κάλυψης των κενών κινήθηκε από χαμηλά επίπεδα σε απαράδεκτα χαμηλά επίπεδα όσον αφορά σε ορισμένες ειδικότητες (ενδεικτικά, τα κενά φιλολόγων έχουν ποσοστό κάλυψης 50%, των γυμναστών 12,5% ή της αγγλικής 17% κλπ). Για εμάς όμως, ακόμη ποιο σοβαρό θέμα αποτελεί το γεγονός ότι οι προσλήψεις εκπαιδευτικών παράλληλης στήριξης και βοηθητικού προσωπικού, για ακόμη μια φορά, βρίσκονται πολύ μακριά από τις πραγματικές ανάγκες. Δε χρειάζεται, φυσικά, να εξηγήσουμε γιατί είναι πολύ σημαντικό, ειδικά για τα παιδιά που χρήζουν παράλληλης στήριξης, να έχουν από την αρχή της χρονιάς και σε πλήρη βαθμό την/τον εκπαιδευτικό τους.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, επιχειρείται από το Υπουργείο Παιδείας και από τις ΔΔΕ μια ελάχιστη κάλυψη ωρών με τη λογική «όλα τα σχολεία από λίγο» η οποία, τελικά, δεν εξυπηρετεί ούτε τις/τους μαθήτριες/τές ούτε τις/τους εκπαιδευτικούς αλλά ούτε και τα ίδια τα σχολεία. Δε νοείται παράλληλη στήριξη με 4-5 ώρες ανά μαθήτρια/τή (!) ούτε διαμοιρασμός συναδέλφισσών/ων σε πολλά σχολεία.

Ζητούμε την άμεση κάλυψη όλων των λειτουργικών κενών και την ορθή διαχείριση του εκπαιδευτικού προσωπικού από τη ΔΔΕ χωρίς να μετατρέπεται ο εργασιακός βίος των
συναδέλφισσών και των συναδέλφων σε λάστιχο.

Πρακτικά ΔΣ 2/9

Στο ΔΣ της Δευτέρας 2/9
- συντάχθηκε κείμενο για τις σημαντικές ελλείψεις στους διορισμούς αναπληρωτριών/ών και τα προβλήματα που προκύπτουν από τον τρόπο τοποθέτησής τους
- συζητήθηκε το σοβαρότατο θέμα για του σεβασμού της εργασιακής αποσύνδεσης. Θα βγει σχετική ανακοίνωση
- συζητήθηκε ανακοίνωση για οικονομικά που θα προκύψουν από τον νέο νόμο που αφορά τη χρηματοδότησης των σχολείων από τους δήμους.
- αποφασίστηκε να συνταχθεί απάντηση στα 11 σημεία που εξήγγειλε η κυβέρνηση
- εγκρίθηκε συνάντηση με τη δομή ΕΚΦΡΑΣΗ την Τρίτη 3/9
- αποφασίστηκε να ζητηθεί ραντεβού με τον δήμαρχο Ξάνθης και τον αντιδήμαρχο τεχνικών έργων
- συζητήθηκε ο τρόπος οργάνωσης εκδήλωσης/συζήτησης που θα αφορά τη διαχείριση του εκπαιδευτικού δυναμικού στις νέες συνθήκες που επικρατούν στα σχολεία και πώς θα διασφαλιστεί το κλίμα εμπιστοσύνης και ειρήνης που είναι απαραίτητο για την σωστή λειτουργία των σχολείων.