Τρίτη 11 Ιουνίου 2024

Συνάντηση με τον Δήμαρχο Ξάνθης

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 06/06/2024 συνάντηση του νέου δημάρχου Ξάνθης κ. Σ. Κοντού με αντιπροσωπεία του Διδασκαλικού Συλλόγου, της Ένωσης Γονέων και της ΕΛΜΕ Ξάνθης. Η ΕΛΜΕ Ξάνθης εκπροσωπήθηκε από την αντιπρόεδρο κ. Βογιατζή Α, τη γραμματέα κ. Βουγιουκλή Κ., την οργανωτική γραμματέα κ. Δαμιανάκη Λ. και το μέλος του ΔΣ κ. Ιμαμίδη Σ.
Τα θέματα που τέθηκαν από την ΕΛΜΕ Ξάνθης και συζητήθηκαν ήταν τα εξής:
1) Κτιριακό πρόβλημα: Ζητήθηκε άμεση και επίσημη ενημέρωση για το πολύπαθο κτίριο του 4ου ΓΕΛ , αλλά και για το 8ο Γυμνάσιο. Για το μεν 4ο ΓΕΛ ο δήμαρχος δεσμεύτηκε ότι άμεσα θα μας αποστείλει έγγραφη ενημέρωση για τις εξελίξεις στο ζήτημα αυτό, για το δε 8ο Γυμνάσιο ανέφερε ότι δεν υπάρχει στο άμεσο μέλλον προοπτική δημιουργίας νέου κτιρίου, καθώς δεν υπάρχει διαθέσιμο οικόπεδο στην περιοχή.

2) Τρόπος λειτουργίας της νέας δημοτικής επιτροπής που θα αντικαταστήσει τις σχολικές επιτροπές: Ζητήσαμε να στελεχωθεί αυτή η επιτροπή και από εκπαιδευτικούς και να μη γίνει περιορισμός των κονδυλίων για τα σχολεία. Ο κ. δήμαρχος ανέφερε ότι στην ουσία δε θα αλλάξει κάτι σε σχέση με τη νυν λειτουργούσα σχολική επιτροπή, το κάθε σχολείο θα έχει εξ αρχής ένα ποσό για τα τρέχοντα έξοδα και για τα μεγαλύτερα θα απευθύνεται στην επιτροπή. Κάλεσε, μάλιστα, μέσω της ΕΛΜΕ τις/ τουςδιευθύντριες/διευθυντές των σχολείων να κινητοποιούνται καταθέτοντας και τις σχετικές προσφορές για εργασίες που θέλουν να κάνουν στα σχολεία τους, προκειμένου να υπάρξει επιτάχυνση των έργων αυτών. Δεσμεύτηκε ότι θα είναι αρωγός στην προσπάθεια των διευθυντριών/ τών .
3) Αντιμετώπιση τεχνικών και άλλων προβλημάτων των σχολείων (πχ κόψιμο χόρτου, βελτιώσεις στα σχολικά γυμναστήρια κτλ) . Ο δήμαρχος ζήτησε από τα σχολεία που αντιμετωπίζουν διάφορα θέματα και έχουν ανάγκες να απευθύνονται εγγράφως στην αντιδημαρχία Παιδείας, για να διευθετούνται όλα αυτά τα θέματα άμεσα. Τόνισε ιδιαιτέρως την ανάγκη για έγγραφη ενημέρωση.
4) Ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων και αντισεισμική θωράκιση: Ενημερωθήκαμε ότι έχει ξεκινήσει μέσω εξωτερικών συνεργατών του δήμου μια συνολική προσπάθεια για την έκδοση πολεοδομικών αδειών για όσα σχολεία δεν τη διαθέτουν και ολοκλήρωσης του φακέλου πυροπροστασίας τους . Η έκδοση αδειών είναι απαραίτητη προκειμένου να υπάρξει και ενεργειακή αναβάθμιση.
5) Επαναφορά των σχολικών φυλάκων: Ζητήθηκε από τον δήμαρχο να διατεθούν άνθρωποι που προσλαμβάνονται με συμβάσεις στο δήμο ως φύλακες - επιστάτες στα σχολεία και για τη διαφύλαξη των σχολικών χώρων, αλλά και για την αποτροπή φαινομένων σχολικής βίας που προέρχονται, πολλές φορές,και από εξωσχολικούς. Ο δήμαρχος δεσμεύτηκε ότι θα μελετήσει το ζήτημα και θα επανέλθει.
6) Συζητήθηκαν και θέματα ευρύτερου εκπαιδευτικού ενδιαφέροντος, όπως η διαμόρφωση χώρων για τη χρήση τους κατά τις σχολικές εκδρομές, το άνοιγμα σημαντικών κτιρίων για επισκέψεις σχολείων, μαζικό αθλητισμό κτλ. Ενημερωθήκαμε ότι σύντομα θα ξεκινήσει η διαμόρφωση ενός τέτοιου πολυχώρου στην περιοχή της Εκτενεπολ.

Γενικά,η πρώτη αυτή συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε θετικό κλίμα, με διάθεση επικοινωνίας και συνεργασίας. Αναμένουμε την πραγματοποίηση και άλλων τέτοιων συναντήσεων που θα συμβάλλουν στη βελτίωση των συνθηκών που επικρατούν στα σχολεία μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου