Τετάρτη 19 Ιουνίου 2024

Θέατρο αντί για προβολή αυτήν την Πέμπτη 20/6

Αυτή την Πέμπτη, 20/6, πάμε θέατρο. Η θεατρική ομάδα Παράβασις της ΦΕΞ, παρουσιάζει το έργο «Ο Επιθεωρητής έρχεται» του Τζον Πρίσλεϋ, έκανε πρεμιέρα την Κυριακή 16/6 και θα ξαναπαρουσιαστεί την Πέμπτη 20/6 στις 21:00 στην Καπναποθήκη της ΦΕΞ, Πλάτωνος 27.

Βεντάλια να πάρετε.....

Σκηνοθεσία: Λία Δαμιανάκη, Επιθεωρητής: Φάνης Χατζημιχαήλ, Αρθουρ: Σαμπάν Σιράκ, Δημήτρης Εξίογλου,, Σύμπιλ: Έβη Τριανταφυλλίδου, Σήλα: Λεμονιά Τσεκούρα , Έρικ: Δημήτρης Μπαλουκίδης, Τζέραλντ: Δήμος Κουρτέσης, Φώτα-μουσική: Γεωργία Μιχοπούλου
Το κλασικό αριστούργημα του Βρετανού συγγραφέα Τζον Πρίσλεϋ είναι ένα ανατρεπτικό αστυνομικό θρίλερ με βαθύ κοινωνικό υπόστρωμα που επιχειρεί να απαντήσει στο ζήτημα της συλλογικότητας και της ατομικής ευθύνης. Το έργο γράφεται το 1945 αλλά η δράση του τοποθετείται στο 1912, στην ακμή του βρετανικού ιμπεριαλισμού. Ο συγγραφέας έχοντας ζήσει τον όλεθρο των δύο παγκοσμίων πολέμων καυτηριάζει την υποκρισία μιας αδιάφορης κοινωνίας, που δίνει προτεραιότητα στο ατομικό συμφέρον... «Κάθε άνθρωπος πρέπει να κοιτάζει τη δουλειά του και τον εαυτό του». Απέναντι στις συνέπειες μιας τέτοιας στάσης ζωής «Και αν οι άνθρωποι δεν διδαχτούν αυτό το μάθημα, σας λέω ότι θα έρθει γρήγορα ο καιρός που θα το μάθουν με φωτιά, αίμα και αγωνία»...αντιτάσσει την αξία της ευθύνης και της συλλογικότητας...«Δεν ζούμε μόνοι, είμαστε μέλη ενός σώματος, είμαστε υπεύθυνοι ο ένας για τον άλλον»
Σε έναν κόσμο που παρά τα δεινά του, αρνείται να διδαχθεί και εξακολουθεί να σπαράσσεται ο Επιθεωρητής έρχεται! Ή μήπως είναι πάντα εδώ; Είναι εδώ και μας ανακρίνει όποτε γινόμαστε απάνθρωποι απέναντι στους άλλους.
Εσείς νιώθετε αρκετά σίγουροι για τον εαυτό σας;
Μπορείτε να υπερασπιστείτε τις πράξεις σας και τις συνέπειές τους;
Πώς συμπεριφέρεστε σε όσους είναι πιο αδύναμοι από εσάς;
Η ισχυρή οικογένεια του έργου βασίζει το συμφέρον της, ακριβώς, στην θεώρηση των άλλων ως κατώτερων.
Ο Επιθεωρητής είναι η συνείδηση της ευθύνης που έχουμε συνεχώς απέναντι στους άλλους.
Εσείς με ποιον ήρωα θα ταυτιστείτε;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου