Δευτέρα 8 Ιανουαρίου 2024

ΟΛΜΕ: 08-01-2024: 33 χρόνια μετά… Ο Νίκος Τεμπονέρας ΖΕΙ

Στις 9 Γενάρη του 2024 συμπληρώνονται 33 χρόνια από την δολοφονία του αγωνιστή Νίκου Τεμπονέρα. Έπεσε νεκρός κτυπημένος με λοστό στο κεφάλι από το στέλεχος της τότε ΟΝΝΕΔ Γ. Καλαμπόκα, μετά από εισβολή ομάδας ροπαλοφόρων μέσα στο σχολικό συγκρότημα του   3ου & 7ου Γυμνασίου και Λυκείου Πάτρας, που τελούσε υπό μαθητική κατάληψη, με τη συμπαράσταση γονιών και καθηγητών.
Η επίθεση αυτή είχε σαν στόχο την καταστολή του μαζικού εκπαιδευτικού κινήματος που είχε αναπτυχθεί σε ολόκληρη τη χώρα με πολύμορφο αγώνα μαθητών/τριών, εκπαιδευτικών, φοιτητών/τριών, ενάντια στο αντιδραστικό νομοσχέδιο του τότε Υπουργού Παιδείας Βασίλη Κοντογιαννόπουλου της κυβέρνησης Μητσοτάκη και είχε σαν αποτέλεσμα τον μεγάλο λαϊκό ξεσηκωμό που ακολούθησε ενάντια στον αυταρχισμό και την κρατική καταστολή, την παραίτηση του υπουργού και την απόσυρση όλων των επίμαχων νομοθετημάτων (λειτουργία ιδιωτικών ΑΕΙ, κατάργηση της δωρεάν παροχής συγγραμμάτων, επιβολή χρονικού ορίου στις σπουδές, απόπειρα περιορισμού του πανεπιστημιακού ασύλου, επιβολή ομοιόμορφης ενδυμασίας, έπαρση της σημαίας κ.ά.)Σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ  με ένα συνδυασμό νομοσχεδίων επιχειρεί να αλλάξει  τη λειτουργία  και τη φύση του δημόσιου σχολείου και πανεπιστημίου. Με κριτήριο την κερδοφορία του κεφαλαίου, με όρους αγοράς και παραβιάζοντας το άρθρο 16 του Συντάγματος επιχειρεί να επιβάλει τη λειτουργία ιδιωτικών ΑΕΙ. Ταυτόχρονα με το νομοσχέδιο για την επαγγελματική εκπαίδευση δίνει βορρά στους ιδιώτες, στο μεγάλο και το μικρό κεφάλαιο, την δημόσια τεχνική επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση.
Με βάση τον σχεδιασμό της η κυβέρνηση επιχειρεί να ενισχύσει ακόμη περισσότερο τους ταξικούς φραγμούς στην εκπαίδευση επιβάλλοντας το εθνικό απολυτήριο. Παράλληλα η Τράπεζα θεμάτων και οι εξετάσεις λειτουργούν ως μοχλός περιθωριοποίησης δεκάδων χιλιάδων μαθητών και μαθητριών εκτός γενικής μόρφωσης και λυκείου. Η δε ΕΒΕ έχει αποκλείσει ήδη δεκάδες χιλιάδων νέων από την πρόσβαση στα ΑΕΙ οδηγώντας τους ταυτόχρονα στις δαγκάνες των επιχειρήσεων-κολλεγίων και παραρτημάτων-εταιριών αλλοδαπών ΑΕΙ. Η  επιδίωξη της κυβέρνησης να επιβάλει την ελεύθερη επιλογή σχολείων από τους γονείς ολοκληρώνει το αξιολογικό πλέγμα  κατηγοριοποίηση σχολείων και εκπαιδευτικών.
Σήμερα, η συντριπτική πλειονότητα της ελληνικής κοινωνίας δεν αντέχει άλλο από την ακρίβεια και το κόστος ζωής σε όλα τα βασικά αγαθά. Δεν αντέχει από την αφαίμαξη των μισθών λόγω του υψηλού πληθωρισμού και η Κυβέρνηση αντί να ενισχύσει τα εισοδήματα των εργαζομένων, επιτείνει, μέσω «κουπονιών», από τη μία τη φτωχοποιηση του ελληνικού λαού και από την άλλη την αισχροκέρδεια των ολίγων.
Η φετινή  9η Γενάρη είναι επίκαιρη όσο ποτέ άλλοτε και θέτει όλους και όλες μπροστά σε νέα καθήκοντα, της υπεράσπισης της Δημόσιας εκπαίδευσης και  των κατακτήσεων των εργαζομένων. Το οργανωμένο κίνημα οφείλει να οργανώσει τη δράση του και να αναπτύξει νέους ενωτικούς αγώνες.  Δεν είναι μόνο η ημέρα μνήμης της θυσίας και ημέρα τιμής στον αγωνιστή εκπαιδευτικό Νίκο Τεμπονέρα 33 χρόνια μετά.
Ο ΝΙΚΟΣ ΤΕΜΠΟΝΕΡΑΣ ΖΕΙ στους αγώνες του σήμερα για δημόσια δωρεάν παιδεία-μόνιμη και σταθερή εργασία-αλληλεγγύη και  ειρήνη των λαών!
Ο ΝΙΚΟΣ ΤΕΜΠΟΝΕΡΑΣ ΖΕΙ στους αγώνες, για την ανατροπή των αντιλαϊκών πολιτικών, για αύξηση των δαπανών για την παιδεία, για μόνιμους μαζικούς διορισμούς, για μόρφωση, δουλειά και ζωή με δικαιώματα και ελευθερίες.
Ο ΝΙΚΟΣ ΤΕΜΠΟΝΕΡΑΣ ΖΕΙ στους αγώνες του λαού και της νεολαίας για ένα δημόσιο και δωρεάν ποιοτικό σχολείο για όλα τα παιδιά χωρίς διαχωρισμούς και διακρίσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου