Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2023

Ψήφισμα συμπαράστασης σε διωκόμενους φοιτήτριες/ές του ΔΠΘ

Η ΕΛΜΕ Ξάνθης στέκεται στο πλευρό των 6 φοιτητριών/ών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης που αντιμετωπίζουν τις μηνύσεις και δικαστικές διώξεις (σε βαθμό κακουργήματος) με αβάσιμες κατηγορίες, και καταγγέλλει τη στοχοποίησή τους από τον καθηγητή του τμήματος ΗΜΜΥ Γ. Παύλου.
Κατά την περίοδο 2015-2016 στο τμήμα ΗΜΜΥ της Πολυτεχνικής σχολής Ξάνθης υπήρξε ένας κύκλος μαζικών συνελεύσεων-κινητοποιήσεων που αφορούσαν στον τότε καθηγητή Γεώργιο Παύλο με σκοπό την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργούσε ο παραπάνω καθηγητής κατά την εκπαιδευτική διαδικασία, προβλήματα που αφορούσαν τη στάση του απέναντι σε φοιτήτριες/ές με συνεχείς στοχοποιήσεις και απαξιωτικούς και υβριστικούς χαρακτηρισμούς, αλλά και  τη φασιστική ρητορεία την οποία ύψωνε. Οι διώξεις αυτές αποτελούν στην ουσία δίωξη της συνδικαλιστικής και αντιφασιστικής δράσης, αφού έρχονται ως αποτέλεσμα της πάλης των φοιτητριών/ών ενάντια στην καθηγητική αυθαιρεσία και τις φασιστικές προκλήσεις εκ μέρους του εν λόγω καθηγητή.
Εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας για  την απόπειρα ποινικοποίησης του φοιτητικού συνδικαλισμού που συντελείται στο Πανεπιστήμιο Θράκης θεωρώντας ότι στο στόχαστρο μπαίνουν η ίδια η δημοκρατία και οι συνταγματικά κατοχυρωμένες συνδικαλιστικές ελευθερίες.
Δηλώνουμε τη συμπαράστασή μας στις/στους διωκόμενες/ους φοιτήτριες/ές ζητώντας να μην αποδοθεί καμιά κατηγορία σε βάρος τους.
Δε διαπραγματευόμαστε το δικαίωμα των πολιτών στους συλλογικούς αγώνες. Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι αγωνίζονται και θα συνεχίσουν να αγωνίζονται για το συντριβή του φασισμού τόσο εντός όσο και εκτός των σχολών. Καμία δίωξη φοιτητριών/ών για συνδικαλιστική και αντιφασιστική δράση.
Καλούμε την κυβέρνηση, το υπουργείο Παιδείας και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να καταδικάσουν τις διώξεις για λόγους διαφορετικών φρονημάτων και να απομονώσουν την αυθαιρεσία και τον πολιτικό αυταρχισμό στους ακαδημαϊκούς χώρους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου