Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2022

Απολογισμός του απερχόμενου ΔΣ

Κατά τη διάρκεια της θητείας του απερχόμενου ΔΣ συνεχίστηκε η αυταρχική και απόλυτα εχθρική προς τον εκπαιδευτικό κλάδο πολιτική του υπουργείου παιδείας το οποίο δε διστάζει να σέρνει στα δικαστήρια τον κλάδο σε κάθε οργανωμένη αντίδραση. 

Η πληθώρα νόμων που μας έπληξε το προηγούμενο διάστημα συνεχίστηκε με το νόμο για συντονιστές μέντορες κλπ. Και αυτός ο νόμος όπως και η αξιολόγηση της σχολικής μονάδας είναι ένα απόλυτα γραφειοκρατικό ανεφάρμοστο τερατούργημα, που επιτείνει την εργασιακή εξουθένωση των εκπαιδευτικών και δεν αποσκοπεί στην παραγωγή κάποιου εκπαιδευτικού έργου.
Εν τω μεταξύ τα παιδιά των σχολείων μετά από δύο χρόνια εγκλεισμού λόγω της πανδημίας παρουσιάζουν κοινωνικά προβλήματα, (όπως ενίσχυση της σχολικής παραβατικότητας) προβλήματα προσαρμογής στον σχολικό χώρο και τεράστια μαθησιακά κενά. Καμία μέριμνα δε λαμβάνεται να λυθούν τα προβλήματα αυτά. Αντίθετα εντείνεται η εντατικοποίηση με τη συνεχή αύξηση της ύλης, την εφαρμογή της τράπεζας θεμάτων και τη συνέχιση της εφαρμογής της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.
Σε συνθήκες καλπάζοντος πληθωρισμού οι μισθοί παραμένουν καθηλωμένοι εδώ και πάνω από μία δεκαετία εντείνοντας συνεχώς τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πολίτες.
Μέσα σε αυτό το εχθρικό κλίμα κλάδος φαίνεται να έχει αποσυρθεί και να μην έχει το κουράγιο να αντιδράσει. Η αποχή από τις εκλογές είναι ένα μόνο σημάδι αυτής της απόσυρσης.
Σε αυτό το κλίμα το ΔΣ της ΕΛΜΕ προσπάθησε, χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία, να ενεργοποιήσει και να κινητοποιήσει τον κλάδο και να τον εκπροσωπήσει με αξιοπρέπεια κατά τον καλύτερο δυνατόν τρόπο.
Κατά τη διάρκεια της θητείας του απερχόμενου ΔΣ
- Μετά την τελική δικαστική απόφαση κατά της απεργίας αποχής προτείναμε τα κοινά κείμενα. Με δεδομένο ότι τα κοινά κείμενα δεν προτάθηκαν και από το ΔΣ της ΟΛΜΕ η πρόταση δεν υποστηρίχθηκε παρά σποραδικά από τον κλάδο,
- Συμμετείχαμε σε όλες τις εκπαιδευτικές κινητοποιήσεις αλλά και σε αυτές που αφορούσαν την υγεία, το αντιφασιστικό και το αντιρατσιστικό κίνημα και την ακρίβεια.
- Συμμετέχουμε σε κίνηση κατά της ακρίβειας και για την αύξηση των μισθών μαζί με άλλα σωματεία δημόσιων και ιδιωτικών υπαλλήλων.
- Ασχοληθήκαμε με πολλές ατομικές περιπτώσεις συναδέλφισσών και συναδέλφων και ανταποκριθήκαμε σε προσκλήσεις συλλόγων διδασκόντων προκειμένου να διευθετηθούν προβλήματα. Θεωρούμε ότι η παρουσία μας υπήρξε σε γενικές γραμμές καταλυτική.
- Σε συναντήσεις με τον πρώην Διευθυντή Εκπαίδευσης και την νυν διευθύντρια τέθηκαν ζητήματα που αφορούν συναδέλφισσες/ους όπως θέματα τοποθετήσεων, διαθέσεων, μονιμοποιήσεων και μετακινήσεων και δόθηκε σε πολλά από αυτά λύση. Επίσης τέθηκαν υπόψιν τους και ζητήθηκαν λύσεις θέματα σχολείων, κυρίως σε σχέση με το θέμα των παράτυπων μεταγραφών, της αποψίλωσης ορισμένων σχολείων και τον γιγαντισμό άλλων όπως επίσης και το κτιριακό. Επίσης διαμαρτυρηθήκαμε για το θέμα των συμπτύξεων των τμημάτων.
- Συντάξαμε ανακοινώσεις και διαμαρτυρίες για θέματα που αφορούν το ΥΠ, τους δήμους Ξάνθης, το Υπουργείο Υγείας και την αντιπεριφέρεια.
- Οργανώθηκε διαδικτυακή εκδήλωση με τον δικηγόρο της ΟΛΜΕ Δ. Τεμπονέρα για να αποκωδικοποιήσουμε τον νέο νόμο για τα εργασιακά (νόμος 4808/2021, γνωστό και ως «νόμος Χατζηδάκη»)
- Έγινε προβολή του ντοκιμαντέρ «Τελευταίο Ταξίδι» με τη διαδικτυακή παρουσία του δημιουργού του Αρη Χατζηστεφάνου.
- Συναντηθήκαμε με τις διευθύντριες και τους διευθυντές των σχολείων και συζητήσαμε τα προβλήματα που έχουν λόγω της θέσης τους και τα προβλήματα των σχολείων τους. Επίκειται συνάντηση με τον αντιπεριφερειάρχη για τα θέματα των μεταφορών.
- Συνεχίζουμε τις «Προβολές της Πέμπτης της ΕΛΜΕ» και τις αθλητικές ομάδες.
- Εκκρεμεί συνάντηση με αναπληρώτριες αναπληρωτές και εκδήλωση στη μνήμη της συναδέλφισσας Βάσως Γεωργιάδου.

Είναι φανερή η ξεκάθαρη πρόθεση της κυβέρνησης να απαξιώσει το δημόσιο σχολείο, να στραγγαλίσει κάθε δημιουργική κίνηση μέσα σε αυτά και να καταργήσει τα συνδικάτα και κάθε οργανωμένη αντίσταση.
Μόνο με τη συσπείρωση γύρω από το σωματείο μας, με τον δικό μας ενωτικό αγώνα, μπορούμε να προστατέψουμε το Δημόσιο Σχολείο και τα εργασιακά μας δικαιώματα.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου