Δευτέρα 18 Ιουλίου 2022

Αποτίμηση του 20 Συνεδρείου από τις/τους συνέδρους από την Ξάνθη

Στο 20 Συνέδριο της ΟΛΜΕ τέθηκαν σε συζήτηση όλα θέματα που απασχολούν τον κλάδο και το απόγευμα της τελευταίας μέρας τέθηκαν σε ψηφοφορία οι προτάσεις για τις θέσεις του κλάδου σε μισθολογικά, εργασιακά και παιδαγωγικά θέματα.
- Τα οικονομικά προβλήματα του κλάδου, η ομηρία των αναπληρωτριών/ών και η φτωχοποίηση της κοινωνίας όπως και η κατάρρευση του ασφαλιστικού ήταν από τα θέματα που τέθηκαν έντονα. Τα επακόλουθα της πανδημίας στο παιδαγωγικό, ψυχολογικό και κοινωνικό επίπεδο με την αύξηση των κρουσμάτων βίας και τα τεράστια μαθησιακά κενά ήταν επίσης από τα κεντρικά θέματα του συνεδρίου.
- Συζητήθηκε επίσης η επιχείρηση διάλυσης του δημόσιου σχολείου, η απουσία σύγχρονου αναλυτικού προγράμματος σπουδών, οι συνεχείς εξετάσεις και η τράπεζα θεμάτων και η απουσία στήριξης της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης.
- Κατακρίθηκε έντονα όλο το νομοθετικό πλαίσιο με τις αλλαγές στη δημόσια εκπαίδευση, ο νόμος Χατζηδάκη και η προσπάθεια της κυβέρνησης να περιορίσει τα εργασιακά δικαιώματα και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες.
- Επίσης εκφράστηκε έντονος προβληματισμός για το θέμα της αξιολόγησης και τον τρόπο που αντιμετωπίστηκε μετά τη δικαστική απαγόρευση της απεργίας αποχής αλλά και η ανάγκη προετοιμασίας δυναμικής αντίδρασης ενάντια στην ατομική αξιολόγηση.
Η δομή όμως της συζήτησης, όπως υπαγορεύεται από το καταστατικό, οδηγεί σε παράλληλους μονολόγους χωρίς να γίνεται, τουλάχιστον όχι όσο χρειάζεται, η ζύμωση ιδεών και λύσεων. Επιπλέον, ο χρόνος που διατίθεται για τη συζήτηση των προτάσεων για τις θέσεις είναι εξαιρετικά λίγος ώστε, στα τελευταία συνέδρια, να επικαιροποιούνται απλά οι αποφάσεις των προηγούμενων συνεδρίων χωρίς να παράγονται νέες θέσεις.
Στο 19ο Συνέδριο είχε παρθεί απόφαση για αλλαγή του καταστατικού. Όμως οι ραγδαίες εξελίξεις στις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης δεν επέτρεψε την αναγκαία προετοιμασία αυτού του θέματος στο ΔΣ της ΟΛΜΕ.
Στο 20ο Συνέδριο κατατέθηκε μεγάλος αριθμός προτάσεων (περισσότερες από 60) πολλές από τις οποίες είχαν σε μικρό ή μεγάλο βαθμό ταύτιση. Πλειοψηφική πρόταση του προεδρείου της Συνέλευσης ήταν να τοποθετηθεί επί των προτάσεων ένα άτομο από κάθε παράταξη ώστε να κερδηθεί χρόνος. Η πρόταση κατακρίθηκε από μέρος των συνέδρων τέθηκε ωστόσο σε ψηφοφορία και πέρασε. Στο σημείο αυτό μειοψηφούσες παρατάξεις αποχώρησαν.
Από το 20 Συνέδριο πέρασαν αποφάσεις, μερικές από τις οποίες με μεγάλες πλειοψηφίες, τις οποίες εδώ και καιρό περίμενε ο κλάδος και αφορούν τα μισθολογικά και τα εργασιακά.
Δείτε τις αποφάσεις εδώ.
 

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ θα συζητήσει τους προβληματισμούς που προέκυψαν από τη διεξαγωγή του συνεδρίου και θα καταθέσει τις προτάσεις του στο νέο ΔΣ της ΟΛΜΕ.

Οι τοπικές παρατάξεις θα ενημερώσουν με λεπτομέρειες σχετικά με τις αποφάσεις που πάρθηκαν και τις θέσεις τους απέναντι σε αυτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου