Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2021

Εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση

Κατά τη Εκλογοαπολογιστική ΓΣ της 15ης/12:

- Εγκρίθηκε ο οικονομικός απολογισμός του απερχόμενου ΔΣ.

- Στον απολογισμό πεπραγμένων που κατατέθηκε από τη γραμματέα του ΔΣ (Μ.Λουκοπούλου) διαφώνησε η ΔΑΚΕ στο σημείο που αναφέρεται στη συμμετοχή της προέδρου της ΕΛΜΕ και στο ΠΥΣΔΕ. Ο απολογισμός ψηφίστηκε από τις Συνεργαζόμενες Αριστερές Κινήσεις Εκπαιδευτικών και το ΠΑΜΕ. Η ΔΑΚΕ θα καταθέσει δικό της απολογισμό ενώ οι ανεξάρτητοι επιφυλάσσονται να απαντήσουν λόγω της απόλυτα δικαιολογημένης απουσίας του Κ.Κασάπη.

Ο απολογισμός που κατατέθηκε είναι:

Η θητεία του απερχόμενου ΔΣ έγινε μέσα σε συνθήκες πανδημίας με μια αυταρχική και απόλυτα εχθρική προς τον εκπαιδευτικό κλάδο κυβέρνηση. Η θητεία αυτή σημαδεύτηκε από την καταιγίδα νόμων με κλειστή τη βουλή, κλειστά τα σχολεία και σε συνθήκες εγκλεισμού ώστε να μην υπάρξει το δυνατόν καμία αντίδραση από τον κλάδο.
Στα δύο χρόνια που μεσολάβησαν, παρά τις μαζικές αντιδράσεις του εκπαιδευτικού κινήματος, είδαμε:
- δοτά υπηρεσιακά συμβούλια χωρίς δημοκρατικά εκλεγμένους αιρετούς,
- εξίσωση επαγγελματικών δικαιωμάτων αποφοίτων ιδιωτικών κολεγίων και αποφοίτων δημόσιων πανεπιστημίων,
- αποκλεισμός δεκάδων χιλιάδων μαθητών από την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με την εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, Τράπεζα θεμάτων στο Λύκειο,
- ξεπούλημα των προσωπικών δεδομένων της εκπαιδευτικής κοινότητας στην πολυεθνική Cisco,
- συγχωνεύσεις εκατοντάδων τμημάτων και υποχρεωτικές υπερωρίες για να καλυφθούν τα,.ξ χιλιάδες εκπαιδευτικά κενά,
- Περιορισμός των αρμοδιοτήτων του συλλόγου διδασκόντων.
- Προσπάθεια κατηγοριοποίησης των σχολικών μονάδων και εξωτερική αξιολόγησή τους.
- Δημιουργία ελιτίστικων σχολείων (Πρότυπα)
- εγκληματική διαχείριση της πανδημίας στα σχολεία και απόρριψη όλων των σχετικών μέτρων που πρότεινε η εκπαιδευτική κοινότητα.
- Αντιμετώπιση των διεκδικήσεων των εκπαιδευτικών διεκδικήσεων με καταστολή, απειλές και δικαστικές αποφάσεις
- κατάργηση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων με το νόμο Χατζηδάκη
- περιορισμός των διαδηλώσεων και των απεργιών,
- ηλεκτρονικό φακέλωμα και αστυνομία στα Πανεπιστήμια,

Όλα αυτά επηρέασαν σοβαρά τη λειτουργία του ΔΣ της ΕΛΜΕ παρ’ όλη την προσπάθεια όλων μας για κοινές αποφάσεις πέρα από τις ιδεολογικές μας διαφορές.

Η απόφαση όμως της πλειοψηφίας του ΔΣ της ΕΛΜΕ για συμμετοχή στο ΠΥΣΔΕ παρά την αποχή του συνόλου σχεδόν του κλάδου από τις εκλογές για αιρετούς έριξε βαριά σκιά στο ΔΣ της ΕΛΜΕ. Πράγμα λογικό αν αναλογιστούμε την ομόφωνη απόφαση του ΔΣ για μη συμμετοχή η οποία μάλιστα επικυρώθηκε με κείμενο με τις υπογραφές μας. Η τελική απόφαση για συμμετοχή στο ΠΥΣΔΕ ατόμων της μια παράταξης επηρέασε τις μεταξύ μας τις σχέσεις και κλόνισε την εμπιστοσύνη μεταξύ μας.

Γενικότερα υπήρξε δυστοκία τόσο στη λήψη αποφάσεων όσο και στην πραγματοποίησή τους.
Οι δράσεις του ΔΣ της ΕΛΜΕ παρ όλη την πανδημία και την καραντίνα και τα παραπάνω προβλήματα ήταν:
- διαμαρτυρία για τη μετακίνηση ειδικότητας από το 2ο ΕΠΑΛ
- διαμαρτυρία για την μετατροπή του 1ου ΕΠΑΛ σε πρότυπο
- διαμαρτυρίες & ανακοινώσεις για την πολιτική της κυβέρνησης για νομοθετικά θέματα/ τηλεκπαίδευση/ υγειονομικά πρωτόκολλα/στήριξη σχολείων /στήριξη συναδέλφ@ν σε προβλήματα με τη διοίκηση ή στελέχη της εκπαίδευσης/ κινητοποιήσεις
- συνάντηση με αναπληρώτριες/αναπληρωτές
- Διαδικτυακή εκδήλωση για την αξιολόγηση
- Συμβουλευτική Διαδικτυακή εκδήλωση για την επανένταξη μετά την καραντίνα
- συναντήσεις με τους ΔΔΕ για ενημέρωση και τη αντιμετώπιση προβλήματων σχολείων και συναδελφισσών/συναδέλφων
- Θεατρική παράσταση με τη στήριξη της ΕΛΜΕ/ προβολές της Πέμπτης
- Ψήφισμα συμπαράστασης στον συνάδελφο της Α/θμιας Τζεμαλή Μηλιαζήμ
- Επίσης στάλθηκε ένα κοινό κείμενο για την αντιμετώπιση της αξιολόγησης της σχολικής μονάδας μετά την κήρυξη ως παράνομης της απεργίας αποχής

Ελπίζουμε το ΔΣ που θα προκύψει από τις εκλογές να μην αντιμετωπίσει παρόμοια προβλήματα.
Ευελπιστούμε σε καλύτερη συνεννόηση και εντονότερη δράση στη βάση των κοινών μας αποφάσεων.

6 σχόλια:

  1. Τοσα χρονια δεν εχει ξανασυμβει να φευγει απο την τελευταια εκλογοαπολογιστικη η προεδρος του σωματειου. Πιασαμε πατο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. με τέτοιες συμπεριφορές, καλά κάνει η Κοινωνία και μας βρίζει..κλάδος που έχει πιάσει πάτο, η ξεφτίλα των δημόσιων λειτουργών του κράτους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. δεν αποχώρησε μόνο η πρόεδρος (ΔΑΚΕ) μα και σύσσωμη η παράταξη, διότι δεν άντεχαν να ακούν "πολιτική ανάλυση", όπως δήλωσαν. Οι υπόλοιποι δεν πειράζει που ακούγαμε προηγουμένως τους υπαινιγμούς τους για τα επιτεύγματά τους σε επίπεδο προσωπικών εξυπηρετήσεων...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Όχι, στο θέμα του 1ου ΕΠΑΛ η πλειοψηφούσα παράταξη όχι μόνο δεν στήριξε τους συναδέλφους, αλλά στο ψήφισμα που συνέταξαν έψαχνε να βρει πόσοι από τους μόνιμους το υπέγραψαν, λες και οι αναπληρωτές δεν είναι συνάδελφοι. Μήπως έψαχνε και τη γνησιότητα της υπογραφής στο ψήφισμα που ουδέποτε δέχτηκε να αναρτήσει στο blog. Δυστυχώς τα έκανε η πλειοψηφούσα παράταξη πλακάκια με τον ΔΔΕ σε αυτό το θέμα. Ακόμα περιμένουμε να μας πούνε πότε θα πάρουμε το 1.000.000 ευρώ που υποσχέθηκε ο κ. Βούτσινος ενώπιον όλων των εκπροσώπων των συνδικαλιστικών παρατάξεων και βεβαίως και της προέδρου της ΕΛΜΕ που στήριζε τον κ. γενικό γραμματέα, ενώπιον όλου του συλλόγου εκπαιδευτικών του 1ου ΕΠΑΛ. Ακόμα περιμένουμε να μας πουν ποιος πρότεινε το 1ο ΕΠΑΛ για πρότυπο αν όχι ο ΔΔΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Περιμένουμε φυσικά όχι μόνο να μάθουμε πώς έγινε το 1ο ΕΠΑΛ πρότυπο αλλά και το πώς αποφεύχθηκε η "πειραματοποίηση" όμορων σχολικών μονάδων (με ποιες ενέργειες, πολιτικά μέσα, μέσα πειθούς κτλ). Στην παρούσα κατάσταση, καθώς όλοι έχουμε καταλάβει ότι οι αλλαγές υπαγορεύονται από πολύ ψηλά, ο καθένας προσπαθεί να σώσει τη φωλιά του από τη φωτιά αλλά οι φωλιές των άλλων δεν πειράζει αν καούν. Όμως θα μπορούσαμε να διαμορφώσουμε εμείς τους όρους των συνθηκών που θα μας συνοδεύσουν τα επόμενα χρόνια στην εργασία μας, αν ήμασταν πιο ειλικρινείς και ενωμένοι, όλοι μαζί. Κανείς δε θα σωθεί στο τέλος όμως, όλοι θα χαθούμε γιατί οι φωλιές μας είναι φτιαγμένες όλες πάνω στο ίδιο δέντρο.

      Διαγραφή
  5. Ο μεγάλος νικητής είναι η γυρισμένη πλάτη των εκπαιδευτικών.
    Πιθανώς έγινε κατανοητό ότι τα προσωπικά βολέματα του κάθε υποψηφίου και η προβολή του δε μας αφορούν ως κλάδο. Για εκπροσώπηση ας μην το συζητήσουμε καλύτερα (ποιανού εκπροσώπηση).

    ΑπάντησηΔιαγραφή