Πέμπτη 4 Ιουνίου 2020

Αποφάσεις "Γενικής Συνέλευσης" 3/6

Η χθεσινή (Τετάρτη 3/6) Γενική Συνέλευση έγινε με την παρουσία πάρα πολύ λίγων συναδελφισσών και συναδέλφων.
Κύριο θέμα της συνέλευσης ήταν το εκπαιδευτικό νομοσχέδιο και η πρόταση της ΟΛΜΕ για 24ωρη απεργία στις 9/6.
- Η πρόταση της ΟΛΜΕ για 24ωρη απεργία στις 9/6, μια μέρα πριν την ψηφοφορία για την έγκριση του νομοσχεδίου από τη βουλή, έγινε δεκτή χωρίς αρνητική ψήφο.
- Το ΔΣ της ΕΛΜΕ, αφού επισήμανε την απαράδεκτη και αντιδημοκρατική κατάθεσή του νομοσχεδίου εν μέσω πανδημίας, σε καθεστώς μερικής ελευθερίας και χωρίς διάλογο, ψήφισε κατά πλειοψηφία 4:3, την αλλαγή, μετά από συζήτηση με τους ενδιαφερόμενους φορείς, των επίμαχων άρθρων (ΔΑΚΕ 2, Ανεξάρτητος Συνδυασμός Καθηγητών 2). Οι Συνεργαζόμενες Αριστερές Κινήσεις Εκπαιδευτικών (2) και η Αγωνιστική Συσπείρωση (1) θεωρούν ότι το νομοσχέδιο δεν επιδέχεται βελτίωση και ψήφισαν την άμεση, ολοκληρωτική απόσυρση του νομοσχεδίου και την έναρξη συζήτησης από μηδενική βάση. Λόγω της μη απαρτίας, η απόφαση του ΔΣ είναι και η απόφαση που θα "κατέβει" στη συνέλευση προέδρων

Επιπλέον συζητήθηκαν και συμφωνήθηκε να τεθούν υπόψη της ΓΣ των προέδρων των ΕΛΜΕ:
Η υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση της δημόσιας παιδείας.
- Το απαράδεκτο καθεστώς (μη) χορήγησης αδειών ειδικού σκοπού για το εκπαιδευτικό προσωπικό, σε αντίθεση με την ευκολία χορήγησης απαλλαγής από την υποχρέωση παρακολούθησης των μαθημάτων στις/στους μαθήτριες/τές που οδήγησε  στην απαξίωση του σχολείου.
- Το καθεστώς ομηρίας στο οποίο βρίσκονται οι συναδελφισσες/συνάδελφοι αναπληρώτριες/τές. Το καθεστώς αυτό θα γίνει ακόμη βαρύτερο αν τελικά περάσει το νομοσχέδιο. Σχετικά με το θέμα αυτό ζητάμε:
  • Άμεσους, μόνιμους, μαζικούς διορισμούς
  • Να βγαίνουν τα κενά πριν από την έναρξη του σχολικού έτους και να έχει ολοκληρωθεί η τοποθέτηση των αναπληρωτριών/τών μέχρι τις αρχές του Οκτώβρη. 
  • Να αλλάξει ο τρόπος τοποθέτησης με άμεση πρόσκληση της/του επόμενης/ου στον πίνακα.
  • Να δοθούν κίνητρα για τα δυσπρόσιτα σχολεία και να ληφθεί μέριμνα για την αξιοπρεπή διαβίωση των συναδελφισσών/συνάδελφων.
  • Να βγουν οι πίνακες Γενικής Εκπαίδευσης άμεσα.
- Ο προβληματισμός για την τράπεζα θεμάτων, την επαναφορά των πολυήμερων αποβολών και της διαγωγής στα απολυτήρια, την αξιολόγηση σχολικών μονάδων και εκπαιδευτικών, και γενικότερα του πνεύματος του νομοσχεδίου.
- Με βάση τις εμπειρίες που μαζεύτηκαν από το εκπαιδευτικό προσωπικό των σχολείων σχετικά με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, να συντάξει το ΔΣ της ΟΛΜΕ και το ΚΕΜΕΤΕ προτάσεις για την χρήση της εξ αποστάσεως και την αντιμετώπιση μελλοντικών έκτακτων καταστάσεων, όπως αυτή της καραντίνας για τον κορωναϊό.
- Το μέλος του ΔΣ που θα εκπροσωπήσει την ΕΛΜΕ (Λουκοπούλου)  εξουσιοδοτήθηκε να καταθέσει ψήφισμα ή να συνυπογράψει ψήφισμα που θα έχει κατατεθεί από άλλη ΕΛΜΕ σχετικά με:
  • Την άμεση απόσυρση του (αντί)Περιβαλλοντικού Νομοσχεδίου και 
  • Τη λήψη μέτρων εκ μέρους της πολιτείας για την ομαλή ένταξη των προσφύγων στις/στους οποίες/ους χορηγήθηκε άσυλο και βρίσκονται, αυτή τη στιγμή, εκτός δομών, χωρίς στέγη και χωρίς αλλη πρόνοια. Κυρίως επισημάνθηκε η άμεση ανάγκη προστασίας και ένταξης στο σχολείο των παιδιών τους. Άμεση ένταξη των παιδιών των προσφύγων στα σχολεία από την αρχή της σχολικής χρονιάς.
- Κατά τη ΓΣ ενημερωθήκαμε από τον συνάδελφο της Α/θμιας Τζεμαλή Μηλιαζήμ για την εις βάρος του προκαταρκτική εξέταση για αναρτήσεις στο facebook! (Δείτε εδώ τη σχετική διαμαρτυρία της ΕΛΜΕ)
- Επιπλέον, σε τοπικό επίπεδο, προτάθηκε και έγινε αποδεκτή, πρόταση για άμεση επαφή με ομοσπονδίες και συλλόγους γονέων και κηδεμόνων και να δοθεί συνέντευξη τύπου που θα εξηγηθεί η αντίθεση του κλάδου στα διαφαινόμενα σχέδια της κυβέρνησης για την εκπαίδευση.

1 σχόλιο:

  1. Δεν έχω δει πιο αισχρή απόφαση ΔΣ τις τελευταίες 3 δεκαετίες. Ο κυβερνητικος (ΔΑΚΕ) και ο wannabe κυβερνητικός συνδικαλισμός (τάχα μου ανεξάρτητοι) στα καλύτερα του.
    Τι εννοείτε συνάδελφοι με αλλαγή του νομοσχεδίου σε συννενόηση με τους φορείς; Δεν έχετε δει τα σχόλια των φορέων στην "διαβούλευση"; Δεν έχετε δει την κάθετη αντίθεση των φορέων στο σύνολο του νομοσχεδίου στις επιτροπές και την αδιαλλαξία της υπουργού; Δεν έχετε δει ότι οι μόνοι φορείς που συναινούν είναι ο σύνδεσμος ιδιωτικών σχολείων και οι φροντιστηριαρχες; Σε τι διαφωνησατε στο αίτημα για άμεση απόσυρση του; Αποδεχεστε νομοσχέδιο που κατατέθηκε εν μέσω πανδημιας και διαλύει το δημόσιο σχολείο και μας γυρνάει δεκαετίες πίσω.
    Ξεφτίλα. Να τους χαίρεστε οι συνάδελφοι που τους εκλέξατε.
    Και το χειρότερο όλων; Στέλνετε μέλος του ΔΣ στην γενική συνέλευση των προέδρων να υποστήριξει απόφαση την οποία καταψήφισε. Συνειδητά υποβαθμιζετε τον συνδικαλισμό. Επιθυμούσε τόσο πολύ η κα Λουκοπούλου να κατέβει στην ΓΣ ή είχατε άλλα σχέδια οι υπόλοιποι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή