Κυριακή 3 Μαΐου 2020

Η ΟΛΜΕ σχετικά με την ζωντανή αναμετάδοση μαθημάτων

Σχετικά με την από τηλεοράσεως προφορική εντολή της υπουργού Παιδείας περί βιντεοσκόπησης και ζωντανής αναμετάδοσης των μαθημάτων, είναι προφανές ότι κάτι τέτοιο αντιβαίνει σε άρθρα του Συντάγματος, της ελληνικής νομοθεσίας αλλά και των Διεθνών Κανονισμών περί προστασίας προσωπικών δεδομένων.

Ενδεικτικά αναφέρουμε:
- Άρθρο 9A του Συντάγματος: (Προστασία προσωπικών δεδομένων)
- Κανονισμός (ΕΕ) 679/2016 (GDPR) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου 
- Έγγραφο ΥΠΕΘ Αρ. Πρωτοκόλλου : Φ.25/103373/Δ1 22-6-2018 
- Απόφαση Α.Π.Δ.Π.Χ. Γ/ΕΞ/2274/2011 - ΦΕΚ 548/Β/7-4-2011 (ΟΔΗΓΙΑ 1/2011)
- Aπόφαση  21/2019  της  ΑΡΧΗΣ   ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ  ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ  ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ  ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ 

Τα ζητήματα αυτά θέσαμε και στην πολιτική ηγεσία στην πρόσφατη συνάντηση (29/4/2020), η οποία αντί ουσιαστικής απάντησης είπε ότι  η ζωντανή αναμετάδοση δεν αντιβαίνει στους κανόνες προστασίας προσωπικών δεδομένων χωρίς όμως να κάνει καμία αναφορά σε νόμους που να το αποδεικνύουν και στη συνέχεια επέραιτο  για τις ιδιωτικές δωρεές εξοπλισμού σε μαθητές, παρότι το ΥΠΑΙΘ δεν έχει δώσει ούτε 1€ για αγορά εξοπλισμού από τη μέρα που έκλεισαν τα σχολεία. Είναι γνωστό σε όλους ότι οι εκπαιδευτικοί, παρά την έλλειψη σχεδιασμού και χρηματοδότησης από το ΥΠΑΙΘ, στήριξαν με όλες τους τις δυνάμεις και με αποκλειστικά δικά τους μέσα την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, στηρίζοντας το δημόσιο σχολείο και τους μαθητές μας. Ωστόσο, η ζωντανή αναμετάδοση  μαθήματος που γίνεται στην τάξη ούτε από άποψη υποδομής μπορεί να υλοποιηθεί και ταυτόχρονα ενέχει σοβαρούς κινδύνους και αντιβαίνει την κείμενη νομοθεσία.

Ως εκ τούτου:
- Καλούμε τα μέλη μας να μην υλοποιήσουν την προφορική εντολή περί αναμετάδοσης του μαθήματος.
- Δηλώνουμε προς όλες τις κατευθύνσεις πως αν το ΥΠΑΙΘ προχωρήσει σε επίσημη έγγραφη οδηγία για αναμετάδοση του μαθήματος η ΟΛΜΕ θα προσφύγει άμεσα στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και  διατίθεται να κινηθεί νομικά.

3 σχόλια:

 1. έχουν γίνει απολυμάνσεις στα σχολεία του νομού, από τους Δήμους ή τη ΔΔΕ Ξάνθης;
  Πώς γίνεται να καλούνται οι συνάδελφοι/ες, να παρουσιαστούν στο σχολείο, με συγχρωτισμό, με τόσους ξένους ανθρώπους, με εν δυνάμει μολυσματικό περιβάλλον; Θα αναλάβετε, γραπτώς, την ευθύνη;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Η ΕΛΜΕ θα πρέπει να θέσει το υπουργείο προ των ευθυνών του απειλώντας με νομικά μέτρα σε περίπτωση ασθένειας συναδέλφου ή μαθητή. Σερνομαστε σαν τα πειραματόζωα στις τάξεις με μηδενικά μέσα προστασίας και εξαιρέσεις στους κανόνες που ισχύουν σε όλους τους άλλους χώρους εργασιας

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ΣΩΘΗΚΑΜΕ ΑΔΕΡΦΙΑ. ΣΤA ΣΧΟΛΕΙΑ ΜΑΣ ΧΟΡΗΓΕΙ ΤΟ ΥΠΕΘ ΜΠΟΥΚΑΛΙΑ ΑΝΤΙΣΗΠΤΙΚO.
  Δεν αντιστοιχεί ούτε ένα ανά τμήμα και βέβαια δεν υπάρχουν πουθενά τα Εργαστηριακά Κέντρα στα οποία εξυπηρετούνται τα εργαστηριακά μαθήματα των ημερήσιων και των εσπερινών ΕΠΑΛ.

  https://www.alfavita.gr/sites/default/files/2020-05/antisiptika.pdf

  ΑπάντησηΔιαγραφή