Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2019

Προβολη Πεμπτης 3/9

Οι «Προβολές της Πέμπτης της ΕΛΜΕ» ξεκινούν από αυτή την Πέμπτη, 3/10, και κάθε δεύτερη Πέμπτη, σε συνεργασία με τον κύκλο μαθημάτων για τον Κινηματογράφο της ΦΕΞ, την παρουσίαση, με σχολιασμό, σκηνοθετών και ταινιών, που αποτέλεσαν σταθμό για τον κινηματογράφο. Στις 9.00 και για 20 λεπτά ο Πασχάλης Ξανθόπουλος θα παρουσιάζει την ταινία, τον δημιουργό της και την «κινηματογραφική του γλώσσα». Θα εντοπίζει τα χαρακτηριστικά δομικά στοιχεία της ταινίας, τον τρόπο αφηγείται ο σκηνοθέτης και οι πως «λειτουργούν» οι υπόλοιποι συντελεστές και θα επισημαίνει ποια είναι τα κινηματογραφικά εκείνα στοιχεία που κάνουν την ταινία αυτή ιδιαίτερη. Όλα αυτά δηλαδή που πρέπει να γνωρίζουμε για να κατανοήσουμε σε βάθος και να απολαύσουμε μια ταινία.
Τις υπόλοιπες Πέμπτες οι προβολές θα γίνονται όπως μέχρι σήμερα.
Ξεκινάμε με την ιδιαίτερη ταινία του Alfred Hitchcock «Η θηλιά» (Rope, 1948).
Δύο νεαροί φοιτητές που αισθάνονται να ανήκουν στην «ελιτ» του πνεύματος, σχεδιάζουν και πραγματοποιούν τη δολοφονία ενός συμφοιτητή τους με μόνο λόγο την διασκέδαση τους. Για να είναι «αρτιότερος» ο φόνος και μεγαλύτερη η διασκέδαση, κρύβουν το πτώμα σε ένα μπαούλο και γύρω από αυτό οργανώνουν ένα πάρτι. 
Χαρακτηριστικά θεατρική ταινία που, σε πραγματικό χρόνο, αφήνει να ξεδιπλωθούν οι προσωπικότητες των εμπλεκόμενων και οι μεταξύ τους σχέσεις. Με εξαιρετικά εκλεπτυσμένο τρόπο παρουσιάζει τη (χυδαία) εκδοχή της θεωρίας του Νίτσε η οποία οδήγησε (και οδηγεί;) σε τεράστια παγκόσμια εγκλήματα, και που υποστηρίζει ότι οι πνευματικά ανώτεροι είναι υπεράνω των ανθρώπινων νόμων. 
Διαβάστε εδώ μια χαρακτηριστική κριτική της ταινίας από τον Βασίλη Ραφαηλίδη.
Στο Λαογραφικό Μουσείο, στις 9μμ. Η ταινία διαρκεί 80΄.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου