Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2018

Κοινή ανακοίνωση ΔΣ και αιρετών σχετικά με τη μοριοδότηση

Την Τρίτη 28/8, το ΔΣ της ΕΛΜΕ συζήτησε, σε κοινή συνεδρίαση με τους αιρετούς στο ΠΥΣΔΕ Ξάνθης, την νέα μοριοδότηση. Μετά την ανάλυσή της αποφασίστηκε να βγει η παρακάτω κοινή ανακοίνωση διαμαρτυρίας/δελτίο τύπου:
---------------
Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Ξάνθης και οι αιρετοί του ΠΥΣΔΕ εκφράζουν την έντονη αντίθεσή τους στη νέα μοριοδότηση των σχολικών μονάδων.
Σχετικά με τη μοριοδότηση που ανακοινώθηκε έχουμε να επισημάνουμε τα εξής:
- Την προσχηματική διαβούλευση που επιχειρήθηκε για το επικείμενο θέμα. Οι προτάσεις της ΕΛΜΕ δεν λήφθηκαν ούτε στο ελάχιστο υπόψη.
- Η αντιπεριφέρεια Ξάνθης είναι θιγμένη συγκριτικά με τις ομοειδείς αντιπεριφέρειες ως προς τη μοριοδότηση. Επιπλέον, κανένα σχολείο της Ξάνθης δεν χαρακτηρίστηκε ως δυσπρόσιτο. 
- Δεν λήφθηκε υπόψη στη μοριοδότηση η ιδιαιτερότητα της περιοχής. Υπενθυμίζουμε ότι στα σχολεία της Ξάνθης φοιτά μεγάλος αριθμός παιδιών που δεν έχουν την ελληνική γλώσσα ως μητρική (μειονότητα, ομογενείς από χώρες της πρώην ΕΣΣΔ) ενώ η οικονομική κρίση έχει αφήσει ένα ισχυρό αποτύπωμα. 

Ως ΕΛΜΕ Ξάνθης επιμένουμε στις αρχικές μας προτάσεις οι οποίες συνοψίζονται στα εξής:
- Ένας κοινός αλγόριθμος για όλη τη χώρα με σαφώς ορισμένες παραμέτρους. Οι παράμετροι αυτοί θα πρέπει να είναι ευέλικτοι και να επιτρέπουν ώστε η τελική απόφαση να λαμβάνεται από τα ΠΥΣΔΕ τα οποία έχουν και τη σαφή εικόνα των σχολείων της περιοχής και όχι κεντρικά. Οι παράμετροι αυτές θα πρέπει να βασίζονται σε κριτήρια όπως: Απόσταση από μεγάλα αστικά κέντρα, Διαμόρφωση του εδάφους, Νησιωτικότητα, Κοινωνικο/οικονομικές ιδιαιτερότητες, Ιδιαίτερες συνθήκες σχολείου, Ειδικότερα για τις πρωτεύουσες νομών πρέπει να υπάρχει διαβάθμιση ανάλογα με την χιλιομετρική απόσταση από τα μεγάλα αστικά κέντρα, τη νησιωτικότητα, την απόσταση από την μεθόριο και τις ιδιαίτερες συνθήκες της περιοχής.
- Επιπλέον μόρια ή μείωση ωραρίου στις/στους συναδέλφισσες/ους που πηγαίνουν σε περισσότερα από δύο σχολεία. Η μοριοδότηση αυτή θα πρέπει να είναι διαβαθμισμένη ανάλογα με τον αριθμό των σχολείων και την απόστασή τους. 
- Οι συναδέλφισσες/οι που είναι αποσπασμένες/οι στην πρωτοβάθμια να παίρνουν τα αντίστοιχα μόρια της δευτεροβάθμιας.

Επισημαίνουμε ότι δεν θα πρέπει, σε καμιά περίπτωση και ανεξάρτητα από την τύχη της συγκεκριμένης μοριοδότησης, να υπάρχουν αρνητικές επιπτώσεις στην έγκριση τμημάτων, τομέων και ολιγομελών.

Θα περιμέναμε η περιφέρεια να υπερασπιστεί τις αποφάσεις των συσκέψεων που έγιναν μετά από πρόσκλησή της.

1 σχόλιο:

  1. Εκτεθειμένη και υπόλογη, η Διοίκηση εκπαίδευσης, της περιφέρειας και της ΔΔΕ Ξάνθης.
    Καμία μέριμνα για το συνάδελφο, ξεκάθαρα αντιεκπαιδευτικος και αντισυναδελφικος, τρόπος απόφασης για τη μοριοδότηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή