Τετάρτη 13 Ιουνίου 2018

Προβολή Πέμπτης 14/6

Στις «Προβολές της Πέμπτης της ΕΛΜΕ», αυτή την Πέμπτη 14/6, προβάλουμε το αριστουργηματικό «film noire» του Orson Welles «Mister Arkadin» (1955). 
Ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο προλαμβάνει έναν τυχοδιώκτη που φλερτάρει την κόρη του για να ερευνήσει μερικά σημεία από το ανεξιχνίαστο παρελθόν του. Μια σειρά από δολοφονίες όμως πείθουν τον τυχοδιώκτη ότι αυτός θα είναι το επόμενο θύμα. 
Η ταινία γυρίστηκε στην Ισπανία με πολύ χαμηλό προϋπολογισμό, μετά τη διαμάχη του Welles με τον πανίσχυρο εκδότη W.R. Hearst, που είχε ως αποτέλεσμα την σταδιακή καλλιτεχνική απομόνωσή του στις Η.Π.Α.
Σκηνοθετικά η ταινία φέρει καθαρά την σφραγίδα της μεγαλοφυΐας του Welles: ένταση, επιμονή στην ανάδειξη των χαρακτήρων, παραμορφωτικοί φακοί, ασυνήθιστες γωνίες λήψης, παίξιμο με τις φωτοσκιάσεις και πρωτοποριακή χρήση του ήχου. Μεγαλειώδης ταινία που καταπιάνεται με μερικά από τα αγαπημένα θέματα του Welles: εκείνα της εξουσίας, της διαφθοράς, της προδοσίας και του βρώμικου παρελθόντος που κατατρέχει τους ήρωές του. Το ισχυρό σενάριο στηρίζεται από τις εξαίσιες ηθοποιίες: Orson Welles, Robert Arden, Patricia Medina, Paola Mori, Akim Tamiroff. Σε χαρακτηριστικό ρόλο ξεχωρίζει η Κατίνα Παξινού.
Στον Κήπο του Λαογραφικού Μουσείου, στις 9μμ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου