Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017

Η γιορτή των Τριών Ιεραρχών είναι αργία για τους εκπαιδευτικούς



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η γιορτή των Τριών Ιεραρχών είναι αργία για τους εκπαιδευτικούς λειτουργούς

Σχετικά με το ζήτημα που ανακύπτει από την πρόσφατη εγκύκλιο του Υπουργείου για την ημέρα εορτασμού των Τριών Ιεραρχών, υπενθυμίζουμε ότι παραμένει σε πλήρη ισχύ το ΠΔ 104/1979. Στο Άρθρο 2, παρ.3(β) ορίζεται ρητά ότι “Ημέραι αργίας των Γυμνασίων και Λυκείων ορίζονται: …β) αι θρησκευτικαί εορταί των Τριών Ιεραρχών…”. Επίσης σύμφωνα με το Άρθρο 1 παρ.11(α) του νόμου 1157/1981 ορίζεται ρητά ότι “Ημέραι αργίας: … η των Τριών Ιεραρχών για τους Εκπαιδευτικούς Λειτουργούς…”.

Τέλος στην Υπουργική Απόφαση 80033/Γ2 12/12/2006 και πιο συγκεκριμένα στο Άρθρο 2 παρ.3(β) ορίζεται επίσης ρητά για τα Επαγγελματικά Λύκεια ότι “Ημέρες αργίας ορίζονται:… β) Οι θρησκευτικές εορτές των Τριών Ιεραρχών… ”.

Από τα παραπάνω προκύπτει με σαφή τρόπο πως η συμμετοχή των εκπαιδευτικών αλλά και των μαθητών σε εκδηλώσεις την ημέρα της 30ης Ιανουαρίου μόνο προαιρετικό χαρακτήρα μπορεί να έχει.

Ως εκ τούτου, το ΔΣ της ΟΛΜΕ καλεί το υπουργείο Παιδείας να μην δημιουργεί εντυπώσεις δημοσιεύοντας αποφάσεις που προκαλούν σύγχυση στην εκπαιδευτική κοινότητα.

Για να δείτε το αρχείο σε pdf … εδώ

6 σχόλια:

  1. Προτείνω να ζητήσουμε από συλλόγους διδασκόντων αλλά και από μαθητές να απαντήσουν στο παρακάτω κουίζ .

    Η 30η Ιανουαρίου είναι :
    α) κανονική εργάσιμη ημέρα
    β) αργία
    γ) ημέρα υποχρεωτικού εκκλησιασμού
    δ) κανένα από τα παραπάνω

    Αυτός ο τόπος μάλλον δεν έχει καμιά σωτηρία ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γιατί δεν κυρήσσει η ΟΛΜΕ απεργία εκείνη την ημέρα; Αφού είναι αργία, δεν μπορεί να γίνει παρακράτηση από το μισθό για αυτή την ημέρα. Και συμμετοχή θα έχει η απεργία, αλλά και η ουσία θα εξυπηρετηθεί, αφού θα εφαρμοστεί το νόμιμο.
    Επίσης είναι άστοχο η ΟΛΜΕ να κατηγορεί το Υπουργείο για δημιουργία εντυπώσεων, τη στιγμή που η ανακοίνωσή της μόνο για το λόγο αυτό εκδόθηκε: για τη δημιουργία εντυπώσεων, χωρίς ουσία, χωρίς προτάσεις. Πολύ περισσότερο δε που είναι και παραπλανητική, καθώς βάση του ΠΔ 56/2016 (που τροποποιεί ή αν θέλετε συμπληρώνει το ΠΔ104/79) και αναφέρεται στα ΕΠΑΛ, για τα ΕΠΑΛ (και μόνο) η γιορτή των τριών Ιεραρχών ΔΕΝ περιλαμβάνεται στις επίσημες αργίες, επομένως είναι αργία μόνο για Δημοτικά, Γυμνάσια και γενικά Λύκεια (στα οποία εξακολουθεί να ισχύει το ΠΔ104/79).
    Εγώ πάντως σκέφτομαι να ζητήσω άδεια εκείνη την ημέρα. Να δω πως θα τη δικαιολογήσουν μετά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. πραγματικά είναι άδικο για τα ΕΠΑΛ...η Ελμε Ξάνθης, η Β/θμια Ξάνθης, πρέπει να δείξουν αντανακλαστικά και να "διερευνήσουν-λύσουν το γρίφο" τί πρόκειται να ισχύσει τη Δευτέρα, για τα ΕΠΑΛ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα εδώ Γυμνάσια και Λύκεια θα λειτουργήσουν... Έχουν προγραμματιστεί τακτικοί σύλλογοι για τετραμήνο, θεματική εβδομάδα κλπ. Εκεί τι γίνεται που δεν είναι θέμα διεκδίκησης αλλά απλής εφαρμογής της νομοθεσίας;

      Διαγραφή