Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2016

Ξαναρχίζουν οι χειμερινές προβολές της Πέμπτης

Αρχίζουν στις 22/9 οι χειμερινές «Προβολές της Πέμπτης της ΕΛΜΕ» με θεατρικά έργα στον κινηματογράφο. Ξεκινάμε με το «Death of a salesman» (Ο θάνατος του εμποράκου) του  Arthur Miller σε σκηνοθεσία Volker Schlöndorff με τον Dustin Hoffman. Στο Λαογραφικό Μουσείο, στις 9μμ.
Ο τρυφερός οικογενειάρχης, πλασιέ Γουίλι Λόμαν γυρίζει σ' όλη του τη ζωή όλες τις πολιτείες των ΗΠΑ για να βγάλει το μεροκάματό του και να πραγματοποιήσει το «αμερικανικό όνειρο» γι’ αυτόν και κυρίως για την οικογένειά του. Όταν μείνει άνεργος νοιώθει αποτυχημένος και το όνειρό του καταρρέει. Μη μπορώντας ο ίδιος να δει πέρα από αυτό, η αγωνία του για το μέλλον των παιδιών του και την εικόνα που τους παρουσιάζει τον συνθλίβει κυριολεκτικά.
Παρόλο που το θεατρικό έργο είναι γραμμένο το 1949, μοιάζει σύγχρονο στην παγκόσμια οικονομική πραγματικότητα της κρίσης του καπιταλισμού. Μπροστά μας εμφανίζεται η τραγωδία του σύγχρονου ανθρώπου που πασχίζει, ονειρεύεται, φαντασιώνεται, αγοράζει με δόσεις την «ευτυχία» του, μέχρι τη στιγμή που έρχεται πρόσωπο με πρόσωπο με την πραγματικότητα της οικονομικής, επαγγελματικής, κοινωνικής και οικογενειακής «επιτυχίας».
O Dustin Hoffman έπαιξε το ρόλο του πλασιέ Γουίλι Λόμαν στο Broadway. Την επόμενη χρονιά η παράσταση κινηματογραφήθηκε για την τηλεόραση από τον σκηνοθέτη Volker Schlöndorff. Η επιτυχία της «τηλεταινίας» οδήγησε και στην κινηματογραφική παραγωγή της (1985).

Καθαρά θεατρική η σκηνοθετική ματιά αναδεικνύει τις έξοχες ερμηνείες των ηθοποιών Dustin Hoffman (πατέρας/εμποράκος του τίτλου, πάντα πειστικός σε ότι ρόλο παίζει) Kate Reid (μητέρα) και John Malkovich και Stephen Lang (οι γιοί).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου