Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2016

Προβολή Πέμπτης 29/9

Συνέχεια στις μεταφορές θεατρικών έργων στον κινηματογράφο στις «Προβολές της Πέμπτης της ΕΛΜΕ» στο Λαογραφικό Μουσείο, στις 9μμ με την ταινία «Ο Βυσσινόκηπος» του Άντον Τσέχωφ σε σκηνοθεσία του Μιχάλη Κακογιάννη με τους Charlotte Rampling και Alan Bates.
 Το ωραιότερο κτήμα της περιοχής, ο «βυσσινόκηπος» βρίσκεται λίγο πριν τον πλειστηριασμό για χρέη αλλά οι αριστοκράτες ιδιοκτήτες, στον «κόσμο τους», αδυνατούν να σκεφτούν κάποια κίνηση σωτηρίας. Ο πρώην κολίγος τους, πλούσιος αλλά αγροίκος αστός πια, προσπαθεί τους βοηθήσει αλλά καταλήγει να αγοράσει το «βυσσινόκηπο» από τους πρώην αφέντες του. Μια νέα τάξη πραγμάτων φαίνεται να ανατέλλει. Στο μεταξύ οι ήρωές μας, κωμικοί αλλά και τραγικοί ταυτόχρονα ταλαντεύονται στις αλληλοσυγκρουόμενες επιθυμίες τους.
Βαθιά πολιτικό έργο, όπως και όλα τα έργα του Τσέχωφ. Πρόκειται για μια ανατομία του ψυχισμού των ατόμων αλλά και του κοινωνικού γίγνεσθαι της εποχής του. Ψηλαφεί το τέλος μιας εποχής και τις καταλυτικές επιπτώσεις του στην προσωπική ζωή και τη ψυχοσύνθεση των ανθρώπων που το ζουν. 
Ο Κακογιάννης συναντά στον μεγαλοφυή Ρώσο θεατρικό συγγραφέα σε μία εξαιρετική δουλειά. Θεατρική, ατμοσφαιρική σκηνοθεσία χωρίς εφέ, εντυπωσιακές ερμηνείες, εκπληκτικά σκηνικά, μαγευτική φωτογραφία. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου