Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2024

Κινητοποίηση ενάντια στις διώξεις για συνδικαλιστική δράση

Από το καλοκαίρι παρακολουθούμε διάφορες Δ/νσεις Β/θμιας οι οποίες, εκμεταλλευόμενες τους νέους εκπαιδευτικούς και εργατικούς νόμους που τους το επιτρέπουν, να εξαπολύουν βιομηχανία διώξεων εναντίων συναδελφισσών/ων για συνδικαλιστική δράση. Κορυφαία, ανάμεσά τους, η εξωφρενική, τρομοκρατική ενέργεια του Πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου Αττικής, μετά από απαίτηση του Υπουργού Παιδείας, το οποίο καλεί τη συναδέλφισσα Χ. Χοτζόγλου, μέλος της ΕΛΜΕ Πειραιά, σε ακρόαση, προκειμένου να αποφανθεί αν θα τεθεί ή όχι σε δυνητική αργία!

Διώξεις για συνδικαλιστική δράση εναντίον εργαζόμενων δεν είναι ανεκτές στις δημοκρατίες! Οι εξελίξεις αυτές είναι πολύ σοβαρές και μας αφορούν όλες και όλους ανεξάρτητα από την πολιτική μας τοποθέτηση. 

Η ΕΛΜΕ Ξάνθης καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τις διώξεις την Τετάρτη 23/10, στις 12μμ, στην Κεντρική Πλατεία. Για τη διευκόλυνση της συμμετοχής η ΕΛΜΕ κηρύσσει δίωρη (12-2) στάση εργασίας.

Συμπαράσταση σε διωκόμενους στρατευμένους νέους

Τις τελευταίες μέρες πληροφορούμαστε ότι στρατευμένοι νέοι που τολμούν να εκφράσουν δημόσια την συμπαράστασή τους στον δοκιμαζόμενο Παλαιστινιακό λαό αντιμετωπίζουν διώξεις . Ανάμεσα στους νέους που διώκονται βρίσκεται και φαντάρος ο οποίος υπηρετεί τη θητεία του στην Ξάνθη που τιμωρήθηκε με 8 μέρες φυλακή επειδή διατύπωσε δημόσια την αντίθετη άποψή του στη συμμετοχή της χώρας μας στους συγκεκριμένους πολέμους.
Η ΕΛΜΕ Ξάνθης συμπαραστέκεται στους νέους στρατευμένους που τολμούν να εκφράσουν με κάθε τρόπο την πίστη τους στην ειρήνη μεταξύ των λαών. Οι φαντάροι δίνουν όρκο υπεράσπισης των συνόρων και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας. Δεν απεμπολούν όμως την ιδιότητα του πολίτη ο οποίος οφείλει να ενημερώνεται, να έχει άποψη και το σθένος να την εκφράζει. Αποτελεί δικαίωμα, αν όχι υποχρέωση, των νέων στρατευμένων, όπως και κάθε πολίτη, να λένε ελεύθερα τη γνώμη τους (άρθρο 14 του Συντάγματος) και να συμμετέχουν σε διαδηλώσεις, πορείες και εκδηλώσεις για την υπεράσπιση της ειρήνης και της δικαιοσύνης

--------

Η ΔΑΚΕ δεν ψήφισε αυτήν την ανακοίνωση καθώς: «Η ΔΑΚΕ ΔΕ εκπαιδευτικών κατά πάγια θέση της δε σχολιάζει θέματα που βρίσκονται έξω από τα εκπαιδευτικά χαρακτηριστικά και ειδικά θέματα για τα οποία δεν έχει σαφή ενημέρωση.»

Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2024

Από τη σημερινή κινητοποίηση


 

Αλλαγή του χώρου διεξαγωγής του σεμινάριο από την ΕΛΜΕ και το Κέντρο Πρόληψης Έκφραση για την ενίσχυση του ρόλου της/του εκπαιδευτικού

Η  ΕΛΜΕ Ξάνθης σε συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης «Έκφραση» και τη βοήθεια της ΔΔΕ Ξάνθης, οργανώνει επιμόρφωση για την ενίσχυση του ρόλου της/του εκπαιδευτικού και την λειτουργία του μέσα στην τάξη με θέμα «Επικοινωνία στην τάξη - Ο ρόλος της/του συντονίστρια/συντονιστή». 

Η επιμόρφωση αφορά νεοδιόριστες/στους και αναπληρώτριες/τές και θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 23/10, σε αίθουσα του Εσπερινού Λυκείου Ξάνθης, μεταξύ 1 - 2.30. Επειδή θα πραγματοποιηθεί ΚΑΙ βιωματικό εργαστήριο, θα συμμετέχουν μόνο 25 συναδέλφισσες/συνάδελφοι. Επομένως,  για τον καλύτερο προγραμματισμό της επιμόρφωσης, σας παρακαλούμε να συμπληρώσετε την παρακάτω φόρμα:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfLQkNsUI23kFPEFugb3GRAIe8bshTBxXTjZ6mifgYgUUmSuQ/viewform?usp=pp_url

Σε περίπτωση που υπάρχει μεγάλη συμμετοχή, η δράση θα επαναληφθεί σε επόμενο χρόνο.

Καλούμε τις διευθύντριες και τους διευθυντές των σχολείων να διευκολύνουν τη συμμετοχή των συναδελφισσών και των συναδέλφων.

Προβολή Πέμπτης17/10

Η Ευρώπη της διαφθοράς, του ρατσισμού και της απάθειας θα μας απασχολήσει αυτή την Πέμπτη 17/10 στις «Προβολές της Πέμπτης της ΕΛΜΕ» μέσα από την ιστορία δύο προσφυγόπουλων που, ψάχνοντας να βρουν μια χώρα καταφύγιο, πέφτουν στα χέρια κακοποιών και λαθρεμπόρων.

Στο Λαογραφικό Μουσείο, στις 9μμ. Η ταινία διαρκεί 88'.

-----------

Το όνομα των ταινιών που προβάλλονται και πληροφορίες γι' αυτές στέλνονται στα mail που έχουμε.Όποια/ος θέλει να λαμβάνει πληροφόρηση για τις ταινίες που προβάλλονται μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στην ηλεκτρονική διεύθυνση της ΕΛΜΕ elmexanthis@gmail.com   

Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2024

Κινητοποίηση ενάντια στη μετατροπή του 1ου Γυμνασίου Ξάνθης σε πειραματικό

Η ΕΛΜΕ Ξάνθης καλεί σε κινητοποίηση ενάντια στη μετατροπή του 1ου Γυμνασίου Ξάνθης σε Πειραματικό την Τετάρτη 16/10, στη 1μμ, έξω από τη ΔΔΕ Ξάνθης. Ακόμη ένα σχολείο της Ξάνθης για το οποίο παίρνονται σοβαρές αποφάσεις χωρίς να ερωτηθεί ο σύλλογος και χωρίς τη συναίνεσή του.

Για τη διευκόλυνση της συμμετοχής η ΕΛΜΕ προκηρύσσει δίωρη στάση εργασίας. Να είμαστε όλες και όλοι εκεί.

Η μετατροπή του 1ου Γυμνασίου Ξάνθης σε πειραματικό οδηγεί:

- στην εξαφάνιση του σχολείου της γειτονιάς αφού τα παιδιά που θα φοιτήσουν στο Πειραματικό θα επιλεγούν με κλήρωση. Τα παιδιά που δε θα κληρωθούν και μέχρι τώρα θα πήγαιναν στο 1ο Γυμνάσιο, θα αναγκαστούν να πάνε σε άλλα σχολεία που βρίσκονται μακρύτερα από τον τόπο κατοικίας τους. Επιπλέον, με  δεδομένο ότι το 1ο γυμνάσιο  είναι το κεντρικότερο της πόλης και λόγω αυτού με την μεγαλύτερη προτίμηση από μαθήτριες/ές, γονείς και εκπαιδευτικούς, καθιστά την επιλογή του την πλέον ακατάλληλη.

- στην απώλεια των οργανικών θέσεων στο 1ο Γυμνάσιο των συναδελφισσών και των συναδέλφων οι οποίες/οι θα πάρουν, κατά προτεραιότητα, οργανική σε άλλα σχολεία μόλις προκύψουν, περιορίζοντας έτσι τις οργανικές θέσεις της ΔΕ Ξάνθης με  αποτέλεσμα την πρόκληση μεγάλων δυσκολιών στις υπηρεσιακές μεταβολές όλων των σχολικών μονάδων του νομού.

- στην κατηγοριοποίηση των σχολείων καθώς το πειραματικό θα έχει μειωμένο αριθμό παιδιών στην τάξη γεγονός που θα έχει ως συνέπεια την επιβάρυνση σε μαθητικό πληθυσμό των άλλων σχολείων τα οποία ήδη «βουλιάζουν» από μαθήτριες/τές. Επιπλέον, τυχόν πόροι που θα διατίθενται για την εκπαίδευση θα κατευθύνονται προς το Πειραματικό αφήνοντας τα υπόλοιπα σχολεία σε ακόμη μεγαλύτερη ένδεια υποδομών. Θα δημιουργηθεί έτσι ένα ελιτίστικο σχολείο όπου θα γίνεται προσπάθεια να έχει τις δυνατόν καλύτερες συνθήκες ενώ τα υπόλοιπα σχολεία θα γίνονται όλο και φτωχότερα, με σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό, υλικοτεχνικές υποδομές και αίθουσες. Καμία εκπαιδευτική πολιτική δεν μπορεί να δοκιμαστεί με αξιοπιστία σε σχολεία με τόσο τεράστιες διαφορές από τις πραγματικές συνθήκες των υπόλοιπων σχολείων. Αντίθετα, η ευκαιρία να εφαρμοστούν καινοτόμες και πειραματικές μέθοδοι πρέπει να είναι δικαίωμα όλων των σχολείων.

Οι εκπαιδευτικοί όλων των σχολείων, παρά τους πενιχρούς πόρους που διατίθενται στη δημόσια εκπαίδευση και παρόλο τον πόλεμο που δέχονται από το υπουργείο παιδείας σε όλα τα επίπεδα, παράγουν πολύ περισσότερο έργο από αυτό που τους ανατίθεται, σε όποιο σχολείο και να βρίσκονται. Η ενίσχυση του συνόλου των σχολείων σε υποδομές και πόρους θα βοηθήσει το δύσκολο έργο των εκπαιδευτικών προς όφελος των παιδιών και της κοινωνίας.

Σεμινάριο από την ΕΛΜΕ και το Κέντρο Πρόληψης Έκφραση για την ενίσχυση του ρόλου της/του εκπαιδευτικού

Η  ΕΛΜΕ Ξάνθης σε συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης «Έκφραση» και τη βοήθεια της ΔΔΕ Ξάνθης, οργανώνει επιμόρφωση για την ενίσχυση του ρόλου της/του εκπαιδευτικού και την λειτουργία του μέσα στην τάξη με θέμα «Επικοινωνία στην τάξη - Ο ρόλος της/του συντονίστρια/συντονιστή». 

Η επιμόρφωση αφορά νεοδιόριστες/στους και αναπληρώτριες/τές και θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 23/10, στο  7ο Γυμνάσιο Ξάνθης, μεταξύ 1 - 2.30. Επειδή θα πραγματοποιηθεί ΚΑΙ βιωματικό εργαστήριο, θα συμμετέχουν μόνο 25 συναδέλφισσες/συνάδελφοι. Επομένως,  για τον καλύτερο προγραμματισμό της επιμόρφωσης, σας παρακαλούμε να συμπληρώσετε την παρακάτω φόρμα: 

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfLQkNsUI23kFPEFugb3GRAIe8bshTBxXTjZ6mifgYgUUmSuQ/viewform?vc=0&c=0&w=1&flr=0

Σε περίπτωση που υπάρχει μεγάλη συμμετοχή, η δράση θα επαναληφθεί σε επόμενο χρόνο.

Καλούμε τις διευθύντριες και τους διευθυντές των σχολείων να διευκολύνουν τη συμμετοχή των συναδελφισσών και των συναδέλφων.


Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2024

Προβολή Πέμπτης 10/10

Film noir αυτήν την Πέμπτη 10/10 στις «Προβολές της Πέμπτης της ΕΛΜΕ» όπου ο βολικός ένοχος δεν είναι, μάλλον, ένοχος και ο φόβος αλλά και ο κονφορμισμός προβάλουν σοβαρά εμπόδια.

Στο Λαογραφικό Μουσείο, στις 9μμ. Η ταινία διαρκεί 101'.

-----------

Το όνομα των ταινιών που προβάλλονται και πληροφορίες γι' αυτές στέλνονται στα mail που έχουμε.Όποια/ος θέλει να λαμβάνει πληροφόρηση για τις ταινίες που προβάλλονται μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στην ηλεκτρονική διεύθυνση της ΕΛΜΕ elmexanthis@gmail.com   

 

Γενική Συνέλευση προέδρων των ΕΛΜΕ

 Στη ΓΣ προέδρων των ΕΛΜΕ που έγινε στην Αθήνα στις 5/10 δεν υπερψηφίστηκε καμία από τις εισηγήσεις και δεν εξασφάλισε την απαραίτητη από το καταστατικό για απεργία πλειοψηφία για 24ωρη κλαδική απεργία.

Το ΔΣ της ΟΛΜΕ θα βγάλει ανακοίνωση για την αποχή από τις εκδρομές τουλάχιστον μέχρι τον Δεκέμβρη που ζητήθηκε από 45 ΕΛΜΕ.

Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2024

Συλλαλητήριο για την ειρήνη στην Παλαιστίνη

 Η ΕΛΜΕ Ξάνθης συμμετέχει στο συλλαλητήριο για ειρήνη και δικαιοσύνη στην Παλαιστίνη που καλούν ο Φοιτητικός Σύλλογος Ξάνθης και άλλα σωματεία και συλλογικότητες το Σάββατο 5/10, στις 12μμ, στην Κεντρική Πλατεία.

Ιδιαίτερη προβολή από τη ΦΕΞ

Η Κινηματογραφική Λέσχη της ΦΕΞ σε συνεργασία με την Ελληνική Καλλιτεχνική Λέσχη Νυρεμβέργης προβάλλει την ταινία του Γρηγόρη Νικηφορίδη "KOFFERKINDER-Σκηνές από μία μετανάστευση". Την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2024 στις 8:00μμ στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο της Φιλοπρόοδης Ένωσης Ξάνθης.

Περισσότερες λεπτομέρειες εδώ.

Επιστολή διαμαρτυρίας του Συλλόγου Διδασκόντων του 1ου Γυμνασίου Ξάνθης κατά του ενδεχόμενου χαρακτηρισμού του σχολείου ως πειραματικού

Δημοσιεύουμε την επιστολή διαμαρτυρίας κατά του ενδεχόμενου χαρακτηρισμού του 1ου Γυμνασίου Ξάνθης ως πειραματικού που εξέδωσε ο Σύλλογος Διδασκόντων του σχολείου. Το ΔΣ της ΕΛΜΕ θα στείλει και δικό του δελτίο τύπου για τη στήριξη των θέσεων των συναδελφισσών/ων.

Ακολουθεί η επιστολή
----------

Ως Σύλλογος Διδασκόντων του 1ου Γυμνασίου Ξάνθης επιθυμούμε να ενημερώσουμε την τοπική κοινωνία για την πρόθεση της ΔΔΕ Ξάνθης να μετατραπεί το σχολείο μας σε Πειραματικό. Συγκεκριμένα, σε συνάντησή της με τον Σύλλογο Διδασκόντων η Διευθύντρια της ΔΔΕ Ξάνθης, κα Σιδηροπούλου Μάλαμα, υπεραμύνθηκε της πρότασής της με βασικά επιχειρήματα:
Α) την κοινωνική πίεση που ασκείται από την τοπική κοινωνία (;) στη ΔΔΕ Ξάνθης για την ίδρυση Πειραματικού Γυμνασίου,
Β) την επιλογή του 1ου Γυμνασίου με κριτήριο τη στελέχωσή του από έμπειρο και ικανό διδακτικό προσωπικό, καθώς επίσης και το υψηλό επίπεδο του εκπαιδευτικού έργου που παράγεται στη συγκεκριμένη σχολική μονάδα,
Γ) τις δυνατότητες που θα παρασχεθούν σε διδάσκοντες και μαθητές, για να επιτύχουν ανώτερους στόχους σε επίπεδο εκπαιδευτικών προγραμμάτων, καινοτόμων δράσεων, ομίλων αριστείας κλπ.