Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2023

Ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Ξάνθης για την υποβάθμιση του νοσοκομείου

Σε πρόσφατη ανακοίνωσή του, ο δ/ντής της της Παθολογικής Κλινικής του ΓΝΞ κατέδειξε την αδυναμία ασφαλούς λειτουργίας της κλινικής λόγω υποστελέχωσης. Η δήλωση αυτή έρχεται να προστεθεί στις ανακοινώσεις των σωματείων των εργαζομένων στο νοσοκομείο που περιγράφουν τη σωρεία σημαντικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο μας. Η σημερινή κατάσταση του ΕΣΥ αποτελεί εκφρασμένη πολιτική επιλογή της κυβέρνησης η οποία έχει ως σκοπό συστηματική υποβάθμισή του, έχει στόχο την ιδιωτικοποίηση και τη μεταβίβαση μέρους των υγειονομικών υπηρεσιών στους ιδιώτες με τις περίφημες συμπράξεις Δημόσιου- Ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) μετακυλώντας το κόστος υγείας, στις τσέπες των πολιτών. Στα πλαίσια αυτά η κυβέρνηση έχει ρητά εκφράσει τις προθέσεις της για μετατροπή πολλών περιφερειακών νοσοκομείων σε Κέντρα Υγείας. Θύμα αυτής της πολιτικής είναι και το νοσοκομείο. Ξάνθης και έχει ως αποτέλεσμα.
Η υγεία, η παιδεία και η κοινωνική ασφάλιση είναι βασικά κοινωνικά αγαθά που διασφαλίζουν συνθήκες ισοτιμίας για όλους τους πολίτες. Αίτημά μας είναι η καθολική και ισότιμη κάλυψη των υγειονομικών αναγκών όλων των ανθρώπων μέσα από ένα αξιόπιστο Δημόσιο Σύστημα Υγείας το οποίο θα μπορεί να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες υγειονομικές προκλήσεις, ιδιαίτερα στην εποχή μας η οποία απειλείται από νέες υγειονομικές  κρίσεις.
Θεωρούμε ότι η υπεράσπιση του ΕΣΥ και του ΓΝΣ Ξάνθης, η διεκδίκηση υγείας για όλους αποτελεί αδήριτη αναγκαιότητα. Καλούμε τα εργασιακά σωματεία, τους φορείς και τις συλλογικότητες σε συντονισμό τη δράση μας πάνω στο γενικό αίτημα για Ισχυρό Σύστημα Δημόσιας Υγείας και Καθολική και ποιοτική κάλυψη των αναγκών υγείας όλου του λαού.
Εκφράζουμε την έντονη αντίθεσή μας  στα σχέδια για μετατροπή του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης σε Κέντρο Υγείας.
Διεκδικούμε:
-την πλήρη στελέχωση του νοσοκομείου με μόνιμο προσωπικό, και την άσκηση συστηματικής πολιτικής προσέλκυσης νέων επιστημόνων με συστηματική κινητροδότηση που θα τους επιτρέπει να ασκούν με αξιοπρέπεια το επιστημονικό τους έργο.
- Ισχυρό Δημόσιο Δωρεάν Σύστημα Υγείας.
- Καθολική και ποιοτική κάλυψη των αναγκών υγείας .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου