Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2020

Πρακτικά ΔΣ 28/12

Η συνεδρίαση του ΔΣ ήταν συνέχεια της προηγούμενης με κύριο θέμα την πρόταση της ΔΑΚΕ για τη στάση της ΕΛΜΕ στο θέμα του νέου ΠΥΣΔΕ

ΔΑΚΕ:
Ζητάμε να μην παραιτηθούν οι αιρετοί που εκλέχθηκαν από τις τελευταίες εκλογές. Η πρόταση στηρίζεται:
- στο στο γεγονός ότι οι «εκλεγμένοι» είναι οι ίδιοι με τους αιρετούς του εν ενεργεία ΠΥΣΔΕ και χωρίς να θεωρούμε ότι οι εκλογές αυτές αποτυπώνουν τη δύναμη των προσώπων και
- η νομοθεσία προβλέπει πλέον τον ορισμό εκπροσώπων στο ΠΥΣΔΕ από τον εκάστοτε ΔΔΕ και όχι από το ΔΣ της ΕΛΜΕ.
Με αυτή την πρόταση η ΕΛΜΕ, δια της τεθλασμένης, παρατείνει τη θητεία των αιρετών που ήδη βρίσκονται στα ΠΥΣΔΕ, κάτι που αποτελούσε βασικό αίτημα της ΟΛΜΕ, και διατηρεί η ΕΛΜΕ το προνόμιο να ορίζει αιρετούς.
Η ΕΛΜΕ θα δώσει «ψήφο ανοχής» για κάποιο διάστημα και επιφυλάσσεται να ελέγχει το έργο των αιρετών.

ΣΑΚΕ:
Η πρόταση έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τις αποφάσεις της ΟΛΜΕ και με την εκφρασμένη θέση του 93% των συναδελφισσών/ων που με την αποχή τους απαίτησαν την απόσυρση του συγκεκριμένου νόμου για τις εκλογές αντιπροσώπων στα υπηρεσιακά συμβούλια με αδιαφανείς, μη ασφαλείς ηλεκτρονικές εκλογές. Στην απόφαση της αποχής από τις εκλογές συνυπολογίστηκαν από όλες και όλους και συνέπειες της μη ψήφου.
Η προταση της ΔΑΚΕ αυτή δεν έχει καμία σχέση με την πρόταση ΟΛΜΕ, δηλαδή επίσημη παράταση μέχρι Ιούνη και επίσημες εκλογές παρά πρόκειται για μία «μη λύση» που «κουκουλώνει» τοπικά το πρόβλημα στηρίζοντας ουσιαστικά την κυβέρνηση.
Επιπλέον, στη διάθεση του ΔΣ της ΕΛΜΕ υπάρχει υπεύθυνη δήλωση, υπογεγραμμένη από (σχεδόν) όλες και όλους τις/τους υποψήφιες/ους από Ξάνθη για όλα τα υπηρεσιακά συμβούλια που δηλώνει ότι, σε περίπτωση εκλογής, θα υποβάλλουν την παραίτησή τους. Η βεβαίωση αυτή υπογράφηκε ύστερα από πρόταση της ΔΑΚΕ και στην οποία η δική μας παράταξη δεν είχε αντίρρηση αν και θεωρούσε την παραίτηση, σε περίπτωση εκλογής, αυτονόητη.
Προτείνουμε: Να δοθούν τα ονόματα των υποτιθέμενων εκλεγμένων στη δημοσιότητα και να υποβληθούν οι παραιτήσεις όπως είχε αρχικά σχεδιαστεί από την ΕΛΜΕ.
Οι όποιες ενέργειες κάνει ο ΔΔΕ να είναι χωρίς τη συναίνεσή μας. Εκτιμάμε την θέλησή του να μην έρθει σε αντιπαράθεση με το συνδικαλιστικό κίνημα αλλά αν τον «βαραίνουν» οι αντίθετες με το συνδικαλιστικό κίνημα αποφάσεις που πρέπει να πάρει, υπάρχει και ο δρόμος της παραίτησης.
Για την υπεράσπιση του δίκαιου των συναδελφισσών/ων υπάρχει πάντα η ΕΛΜΕ η οποία, εδώ και χρόνια, έχει αποδείξει ότι στέκεται και στηρίζει ανυποχώρητα το δίκαιο.

Ανεξάρτητοι:
Η πρόταση είναι ένας καλός τρόπος να συνεχιστεί η θητεία των τωρινών αιρετών και τον Ιούνη, μαζί με τις εκλογές για ΔΣ και σε άτυπη συνεννόηση με τον Δ/ντη Β/θμιας, να γίνουν άτυπες εκλογές και για εκπροσώπηση στο ΠΥΣΔΕ.

Η πρόταση της ΔΑΚΕ στηρίχθηκε και από τον «Ανεξάρτητο Συνδυασμό Καθηγητών» και καταψηφίστηκε από ΣΑΚΕ και Αγωνιστική Συσπείρωση/(ΠΑΜΕ). 

Το κείμενο της απόφασης και η αιτιολόγηση της αρνητικής ψήφου ακολουθούν.

Η πρόταση των ανεξάρτητων για εκλογές τον Ιούνη μαζί με τις εκλογές για ΔΣ δεν τέθηκε σε ψηφοφορία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου