Τετάρτη 5 Αυγούστου 2020

Προβολή Πέμπτης 6/9

Τρελή κωμωδία αυτή την Πέμπτη 7/8 στις «Προβολές της Πέμπτης της ΕΛΜΕ» με την «Η Γυναίκα με τη Λεοπάρδαλη» (Βringing up baby, 1938) του Howard Hawks σε σενάριο των Dudley Nichols και Hagar Wilde.
Ένας λίγο ατζαμής παλαιοντολόγος αφοσιωμένος στη συναρμολόγηση του σκελετού ενός τεράστιου δεινοσαύρου συναντά, στην προσπάθεια ε ύρεσης ενίσχυσης για το μουσείο του, τη «φευγάτη», παλαβιάρα αριστοκράτισσα Σούζαν και τα κατοικίδιά της, ένα φοξ-τερριέ και μία ...λεοπάρδαλη 
Η ταινία, αν και υποτιμήθηκε στην εποχή της, βρίσκεται σταθερά στις λίστες με τις καλύτερες κωμωδίες όλων των εποχών, θεωρείται η επιτομή της screwball κωμωδίας (δείτε εδώ μια πολύ καλή ανάλυση αυτού του είδους ταινιών) και, παρά τα χρονάκια της, βλέπεται (και ξαναβλέπεται) πάντα ευχάριστα. Η σκηνοθεσία είναι γρήγορη και αποτελεσματική χωρίς να πέφτει ούτε στιγμή σε κλισέ και παγίδες ενώ η δράση είναι καταιγιστική χωρίς κενά. Πέρα από την πρώτη ανάγνωση η ταινία προσφέρει πάμπολλες αναγνώσεις θέτοντας ενδιαφέροντα ερωτήματα αλλά κρατώντας πάντα σε πρώτο πλάνο την κωμωδία. Η λεπτή ειρωνεία, ο αυτοσαρκασμός και οι μεγάλες ερμηνείες από το υπέροχο δίδυμο Cary Grant και Katharine Hepburn στους πρωταγωνιστικούς ρόλους αλλά και όλων των υπόλοιπων ερμηνευτών (εδώ) ολοκληρώνουν το αποτέλεσμα. 
Στον Κήπο του Λαογραφικού Μουσείου, στις 9μμ. Η ταινία διαρκεί 102΄.
---------- 
Όπως και τις προηγούμενες Πέμπτες αυτό το καλοκαίρι στηρίζουμε τη ΦΕΞ που «χτυπήθηκε» άσχημα από τον COVID ορίζοντας 2 ευρώ προαιρετική είσοδο στις «Προβολές της Πέμπτης της ΕΛΜΕ». Η ΕΛΜΕ Ξάνθης στηρίζει με όλα τα μέσα που μπορεί τη ΦΕΞ και το έργο της αναγνωρίζοντας την ουσιαστική συνεισφορά της στην πολιτιστική ζωή της πόλης μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου