Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2020

Προβολή Πέμπτης 6/2

Οι «Προβολές της Πέμπτης της ΕΛΜΕ» και ο «Κύκλος Μαθημάτων για τον Κινηματογράφο» της ΦΕΞ, συνεχίζοντας τη συνεργασία τους κάθε δεύτερη Πέμπτη, προβάλουν αυτή την Πέμπτη, 5/2, την ταινία του Jean-Luc Godard «Η περιφρόνηση» (Le mepris, 1963). Πριν την προβολή της ταινίας ο Πασχάλης Ξανθόπουλος θα παρουσιάσει την ταινία και θα εξηγήσει την κινηματογραφική γλώσσα του Godard.
«Η περιφρόνηση» είναι διασκευή του μυθιστορήματος «Il Disprezzo» του Alberto Moravia. Ένας Αμερικανός παραγωγός, διαφωνώντας με την καλλιτεχνική προσέγγιση του σκηνοθέτη του (ο Fritz Lang εδώ παίζει τον εαυτό του) προσλαμβάνει έναν Γάλλο συγγραφέα για να διασκευάσει σεναριακά την «Οδύσσεια» με εμπορικότερο πνεύμα. Ο καλλιτεχνικός συμβιβασμός στον οποίο παγιδεύεται ο συγγραφέας οδηγεί σε αδιέξοδο ακόμη και την προσωπική του ζωή.
Χαρακτηριστική σκηνοθετική γραμμή, δίνει με λίγες λέξεις και πολλές εικόνες, τα πιο περιπλοκα νοηματα. Ο Jack Pallance, ο Μichel Picolli και η Brigitte Bardot, κάτω από τις οδηγίες του Godard, δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους.
Στο Λαογραφικό Μουσείο, στις 9μμ. Η ταινία διαρκεί 103΄.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου