Πέμπτη 28 Μαρτίου 2019

Προβολή Πέμπτης 28/3

Αυτή την Πέμπτη 28/3, στις «Προβολές της Πέμπτης της ΕΛΜΕ» προβάλλεται η ταινία του Hans Weingartner «Οι μέρες της αφθονίας σας είναι μετρημένες» (Die Fetten Jahre Sind Vorbei, 2004). 
Τρία νεαρά άτομα που επιδίδονται σε συμβολικές πράξεις επαναστατικού ακτιβισμού, μπαίνουν τα βράδια σε βίλες πλουσίων και ανακατεύουν τη θέση των επίπλων, αφήνοντας πίσω το σημείωμα: «οι μέρες της αφθονίας σας είναι μετρημένες» και «κλέβοντας» έτσι την μακάρια όσο και επίπλαστη ασφάλειά τους. Σε κάποια από αυτές τις απόπειρες απαγάγουν, κατά λάθος, ένα μεγαλοεπιχειρηματία και προσπαθούν να τον διαπαιδαγωγήσουν στα επαναστατικά τους ιδεώδη. Εκείνος, με τη σειρά του, πρώην αριστεριστής, αντιπαραθέτει τη δική του εμπειρία του συμβιβασμού. Η μεγάλη μάζα των «επαναστατημένων» μικροαστών, λέει, θα στελεχώσει το καπιταλιστικό σύστημα, θα ενσωματωθεί και τέλος θα απορροφηθεί από αυτό. 
Μερικά όμως άτομα, λίγα και αποφασισμένα, συνεχίζουν να αγωνίζονται... Ή, τουλάχιστον, αυτό μας αφήνει να ελπίζουμε η ταινία.
Ατμοσφαιρική και καθαρά πολιτική ταινία που δεν ξεχνά, όμως, ούτε στιγμή τα υποκείμενα της Ιστορίας βάζοντας σε πρώτο πλάνο τα συναισθήματά τους, όσο και τις ιδέες τους. 

Στο Λαογραφικό Μουσείο, στις 9μμ. Η ταινία διαρκεί 126΄

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου