Πέμπτη 25 Αυγούστου 2016

Προβολή Πέμπτης 25/8

Τελευταία καλοκαιρινή, τρελή κωμωδία στις «Προβολές της Πέμπτης της ΕΛΜΕ» με την απόλυτη κωμωδία: «Some Like it Hot» (1959, Μερικοί το προτιμούν καυτό) του Billy Wilder, με τους ασύγκριτους: Jack Lemmon, Tony Curtis και Marilyn Monroe.
Δύο φουκαράδες μουσικοί στο Σικάγο του 1929 γίνονται μάρτυρες μίας δολοφονικής επίθεσης της Μαφίας. Για να ξεφύγουν από τους γκάνγκστερ παρουσιάζονται σαν γυναίκες και πιάνουν δουλειά σε μια γυναικεία ορχήστρα που μεταβαίνει στην Φλόριντα για κάποιες παραστάσεις. Ο ένας από τους δύο ερωτεύεται μια από τις κοπέλες του συγκροτήματος.
Το έξυπνο σενάριο και η άρτια σκηνοθεσία δίνουν μια ταινία με στοιχεία φιλμ-νουαρ και φάρσας αλλά και έντονα αυτοσαρκαστικής σάτιρας των ταμπού της αμερικάνικης κοινωνίας της εποχής. Γρήγορη, έξυπνη και προσεγμένη κωμωδία καταστάσεων με πολλά απρόοπτα και κωμικές καταστάσεις που επηρέασε τον παγκόσμιο κινηματογράφο και αντιγράφηκε πολλούς τρόπους.
Οι υπέροχα απολαυστικοί Jack Lemmon και Tony Curtis, που υποδύονται τις γυναίκες σχεδόν σε όλη τη διάρκεια της ταινίας, ισορροπούν με ακρίβεια σε ρόλους που θα μπορούσαν να τους γελοιοποιήσουν. Η Marilyn Monroe, μακριά από κάθε μύθο μοιραίας γυναίκας, δίνει μια ανάλαφρη, ζωντανή, πολύ ελαφρά πονηρή και απόλυτα ερωτεύσιμη ηρωίδα. Οι ατάκες της ταινίας άφησαν εποχή με κορυφαία το «κανείς δεν είναι τέλειος» του κλεισίματος της ταινίας.

Ταινία τέλεια για μια υπέροχη καλοκαιρινή βραδιά.
------
Οι «Προβολές της Πέμπτης της ΕΛΜΕ» θα διακοπούν για τις γιορτές παλιάς πόλης και θα ξαναξεκινήσουν, καλώς εχόντων των πραγμάτων, στις 22 του Σεπτέμβρη στην αίθουσα προβολών του Λαογραφικού Μουσείου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου