Το Υπουργείο Παιδείας, μάλιστα, με προφορικές εντολές και με εσωτερική ενημέρωση προς τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης, διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση ότι δε θα προχωρήσει σε νέες προσλήψεις αναπληρωτριών/ών και καλεί Διευθύντριες/τές Εκπαίδευσης σε κάλυψη των κενών με υποχρεωτικές υπερωρίες.
Από τις αρχές του Δεκέμβρη όπου έγιναν οι τελευταίες προσλήψεις αναπληρωτριών/ών εκπαιδευτικών, βρισκόμαστε στο τέλος του 1ου τετραμήνου της σχολικής χρονιάς με μαθήτριες/ές σχολείων, κυρίως της Δευτεροβάθμιας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, να μην έχουν υλοποιήσει ούτε μία διδακτική ώρα σε μαθήματα κατά βάση των ειδικοτήτων αλλά και γενικής παιδείας σε όλο το πρώτο τετράμηνο!
Τα αποτέλεσμα των παραπάνω είναι να κινδυνεύουν μαθήτριες/ές να μην προαχθούν ή να μην λάβουν απολυτήριο- πτυχίο αφού δεν έχουν κάνει ούτε ένα μάθημα πάνω στην ειδικότητα τους!
Αναφερόμαστε σε ολόκληρα κενά όπου μπορούν να προσληφθούν αναπληρώτριες/ές πλήρους ωραρίου (συγκεκριμένα στους κλάδους ΠΕ02, ΠΕ04, ΠΕ06, ΠΕ82, ΠΕ83, ΤΕ01.19 κλπ) αλλά και σε μικρότερα κενά σε άλλες ειδικότητες.
Οι ευθύνες βαραίνουν αποκλειστικά το Υπουργείο παιδείας και τις διευθύνσεις εκπαίδευσης που δεν μερίμνησαν όλο αυτό το χρονικό διάστημα να καλύψουν τα σημαντικά κενά που υπάρχουν από την αρχή την σχολικής χρονιάς.
Τα παραπάνω κενά δεν καλύφθηκαν σε καμία φάσης πρόσληψης αναπληρωτριών/ών, με αποτέλεσμα να μην προκηρυχτούν ούτε με τις πολυδιαφημιζόμενες από την μεριά του υπουργείου ειδικές (τοπικές) προκηρύξεις κάλυψης κενών σε σχολικές μονάδες της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, σύμφωνα με το άρθρο 86 του ν. 4547/2018 (Α’ 102), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, που θα μπορούσαν κάλλιστα να συμπεριληφθούν, στις ελάχιστες κατά τα άλλα προκηρύξεις.
Οι μειωμένες προσλήψεις αναπληρωτριών/ών και τα πολλά μεγάλα κενά στα σχολεία επιχειρείται να καλυφθούν με υπερβολικές, υποχρεωτικές υπερωρίες. Οι υπερωρίες σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να είναι αναγκαίες, ωστόσο η κατάχρηση και γενίκευση των υπερωριών (επιχειρείται η ανάθεση 5ωρών ακόμη και, σε κάποιες περιπτώσεις, σε διαφορετικό κύκλο λειτουργίας) που παραβλέπει τις οικογενειακές και προσωπικές υποχρεώσεις των εκπαιδευτικών, στερεί εργασιακά δικαιώματα και υποβαθμίζει τη δημόσια εκπαίδευση. Επίσης γίνεται προσπάθεια να καλυφθούν με ανάκληση διαθέσεων σε σχολεία με λειτουργικά κενά, εκπαιδευτικών που καλύπτουν πλήρως και ουσιαστικά το ωράριο τους (πχ διδασκαλία εργαστηριακών μαθημάτων των 28 μαθητριών/τών ανά τμήμα), με αιτιολογία «τις ανάγκες της υπηρεσίας».
Η ΕΛΜΕ Ξάνθης καλεί:
- τους Συλλόγους Διδασκόντων και τους Διευθυντές να μην αναθέτουν υπερωρία σε συναδέλφισσα/συνάδελφο που δεν την επιθυμεί.
- Τη Δ/νση Δ.Ε. Ξάνθης και το ΠΥΣΔΕ Ξάνθης να άρουν την ανάκληση απόσπασης των εκπαιδευτικών προς κάλυψη των παραπάνω κενών και να ζητήσουν άμεσα την πρόσληψη αναπληρωτών. Το μόνο που καταφέρνουν είναι να προκαλούν αναστάτωση στα σχολεία και να δημιουργούν νέα προβλήματα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.