Πέμπτη 11 Ιουνίου 2015

ΨΗΦΙΣΜΑ ΕΛΜΕ ΞAΝΘΗΣ

“Η ΕΡΤ όπως την ξέραμε πέθανε βίαια στις 11 Ιουνίου 2013. Την ίδια βραδιά είχαμε μια άλλη ΕΡΤ που ύψωσε το σήμα της και κατανίκησε το μαύρο”.
Δύο χρόνια μετά το μαύρο, που επέβαλε η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, το μόρφωμα της ΔΤ και την παρωδία της ΝΕΡΙΤ, η ΕΡΤ επαναλειτουργεί αποκαθιστώντας ένα από τα πλήγματα που δέχτηκε η δημοκρατία μας. Αυτό όμως δεν αποτελεί την τελική νίκη και δικαίωση όλων όσων πέτυχαν ένα πρωτόγνωρο σε παγκόσμια κλίμακα εγχείρημα, την πρώτη ελεύθερη, αυτοδιαχειριζόμενη δημόσια ραδιοτηλεόραση. Για πρώτη φορά στην ιστορία της Ελληνικής ραδιοτηλεόρασης δόθηκε βήμα και φωνή στους πολίτες, στα κοινωνικά κινήματα  και ομάδες που συνήθως τα στερούνταν. Ταυτόχρονα, οι περιφερειακές ΕΡΑ κάλυψαν με συνέπεια και πολλές θυσίες, όλα τα μικρά και τα μεγάλα τοπικά θέματα. Και όλα αυτά σύμφωνα με τις αρχές της δημοκρατίας και του πλουραλισμού όταν το συστημικό και διαπλεκόμενο μιντιακό κατεστημένο εξακολουθητικά χειραγωγούσε και χειραγωγεί με παραπληροφόρηση, μονομερή ενημέρωση και τρομοκρατική πρόθεση τον ελληνικό λαό.
Ωστόσο, η ΕΡΤ3 δεν άνοιξε μαζί με την ΕΡΤ και οι περιφερειακές ΕΡΑ είναι στον αέρα. Η ΕΡΤ3 είχε αποτελέσει τον βασικό πυλώνα για την λειτουργία της ελεύθερης δημόσιας τηλεόρασης ενώ το έργο που παρείχαν οι εργαζόμενοι της πρώην ΕΡΤ και οι αλληλέγγυοι δημοσιογράφοι και τεχνικοί προκάλεσε παγκόσμιο ενδιαφέρον και ειδικά αφιερώματα μέσων ενημέρωσης.
Να τονίσουμε ότι η φωνή και τα αιτήματα των εκπαιδευτικών, τα φλέγοντα θέματα της παιδείας βρήκαν ελεύθερο και αλληλέγγυο βήμα στην ΕΡΤΟΠΕΝ και την ΕΡΤ3 όταν τα υπόλοιπα συστημικά μέσα λοιδορούσαν και συκοφαντούσαν τον εκπαιδευτικό κόσμο πυροδοτώντας τον κοινωνικό αυτοματισμό και δημιουργώντας  το πλαίσιο εφαρμογής των μνημονιακών μέτρων που έπληξαν βάναυσα τη δημόσια παιδεία, όπως και  κάθε δημόσιο αγαθό. Οι εξαιρετικές και μοναδικές για το χώρο της παιδείας θεματικές εκπομπές της ΕΡΤ3 «Παιδεία σε κρίση», αποτελούν πολύτιμη παρακαταθήκη και παράδειγμα υπεύθυνης δημοσιογραφίας, ανοιχτής στην κοινωνία και τους πολίτες της.
Ζητούμε το άμεσο άνοιγμα της ΕΡΤ3 και των περιφερεικών σταθμών και με την πρόσληψη των λειτουργικών αλληλέγγυων που έδωσαν τη μάχη για την παραγωγή προγράμματος κρατώντας ζωντανή την ελεύθερη δημόσια ραδιοτηλεόραση και διαφυλάσσοντας την περιουσία του ελληνικού λαού.
Ζητούμε να συνεχιστούν τα κοινωνικά μηνύματα των κινημάτων στην EΡT3 (για τις Σκουριές, τη ΒΙΟΜΕ, τους απεργούς-απολυμένους της Coca Cola, των Τσιμέντων Χαλκίδας , το νερού κτλ).
Ζητούμε να απολαμβάνουμε το αγαθό της Δημόσιας, ελεύθερης και ακηδεμόνευτης, ενημέρωσης όπως το βιώσαμε αυτούς τους μήνες χωρίς μεταφορά των εκπομπών που κρατούν την κοινωνία όρθια, σε ώρες χαμηλής τηλεθέασης.
Ζητούμε τη δικαίωση του οράματος αυτών που κράτησαν τη Δημόσια ραδιοφωνία και τηλεόραση ανοιχτή στην κοινωνία προβάλλοντας ένα νέο ήθος  αγωνιστικότητας και εντιμότητας μέσα από το πρόταγμα της δημοκρατίας της πολυφωνίας της αυτοδιαχείρισης .
« Η ΕΡΤ3 είναι ζωντανή, η ertopen επιμένει. Οι εργαζόμενοι μπήκαν στο ραδιομέγαρο. Ο αγώνας συνεχίζεται.»

10 σχόλια:

  1. Φυσικά δεν έπρεπε να κλείσει.
    Να μας πείτε, και τους νέους μισθούς που θα παίρνουν οι εργαζόμενοι εκεί στην ΕΡΤ..και φυσικά,
    περιμένουμε σαν ΕΛΜΕ Ξάνθης, να δείτε το θεμα της ψηφοφορίας των διευθυντών σχολείων Β/θμιας, να μην ξεπεράσει
    το εργασιακό ωράριο, όπως έγινε παρανόμως-παρατύπως, με τους συναδέλφους της Α/θμιας εκπαίδευσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σου έκοψαν το 60% του πραγματικού σου εισοδήματος και εστιάζεις στη 1 φορά που η εφορευτική επιτροπή θα εργασθεί 1 ώρα παραπάνω;

      Διαγραφή
    2. Εσύ πιο λακές της κυβέρνησης και της ηγεσίας, πεθαίνεις..τα εργασιακά δικαιώματα μου, δεν τα εκχωρώ σε κανένα αφεντικό, δεξιό ή αριστερό!

      Διαγραφή
    3. Η παραπανήσια ώρα μας έθιξε ή το παρασκήνιο που έπαιξε για να πετύχουν οι συσχετισμοί για την εκλογή προϊσταμένου (εκβιασμοί, πιέσεις, απόσυρση υποψηφιοτήτων την παραμονή...) Το χειρότερο, οι ίδιοι που κατήγγειλαν και διαμαρτύρονταν για τη στάση των δ/ντών τους το προϋγούμενο διάστημα, οι ίδιοι σε πολλές περιπτώσεις τους ψήφισαν και άρα τους νομιμοποίησαν. Το σύνδρομο της Φιλαδέλφειας; Σε όλη τη χώρα το 90% (κατά Μπράτη) των δ/ντών παρέμεινε! Είπαμε, η δημορατία δεν είναι εύκολη υπόθεση. Κοντός ψαλμός αλληλούια.

      Διαγραφή
    4. Η δημοκρατία προϋποθέτει παιδεία και ισονομία. Σε έλλειψη και τα δύο.

      Διαγραφή
    5. http://www.esos.gr/arthra/38802/dieykriniseis-gia-ti-mystiki-psifoforia-gia-tin-epilogi-dieythynton-sholeion

      Διαγραφή
  2. Πρώτα η ΕΡΤ3 έπρεπε ν' ανοίξει. Άντε ν' αρχίσει να ενημερώνεται ο κόσμος σιγά σιγά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΕΡΤ = Δημοκρατία!! Να μας το αναλύσει κάποιος ειδικός.
    Εγώ αυτό που θυμάμαι για την ΕΡΤ, μια ζωή ολόκληρη, είναι :
    . Πόλος κυβερνητικής προπαγάνδας
    . Στρατιές αργόμισθων υπάλληλοι, διορισμένων από το παράθυρο με πράσινο πιστοποιητικό πολιτικό φρονημάτων.
    . Ανούσια προγράμματα με ελάχιστη θεαματικότητα.
    . Συνδικαλιστικές εκλογές με ποσοστά 98% υπερ μιας συγκεκριμένης παράταξης.
    . Διορισμοί ανίκανων από το παράθυρο
    . Χρυσοπληρωμένη από το λαό επιχείρηση
    Τι ακριβώς από τα παραπάνω υπερασπιστήκαμε και σε τι θα μας ωφελήσει στο μέλλον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπράβο, μας θύμισες τον οχετό που ξέρασε ο Κεδίκογλου τη μέρα του μαύρου. Το μαύρο σε δημόσια ραδιοτηλεόραση ήταν θλιβερή πρωτιά σε όλη την Ευρώπη προκαλώντας σοκ και εκτός των συνόρων. Μετά ακολούθησαν και άλλα μαύρα (Βαλένθια, Ολλανδία κτλ.) αποτέλεσμα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών λιτότητας και σύνθλιψης του δημόσιου τομέα. Με το μαύρο στην ΕΡΤ σίγησαν και χάθηκαν συχνότητες στην περιφέρεια και ειδικά στις ακριτικές περιοχές, ενώ η Digea και τα ιδιωτικά κανάλια της ασημαντότητας, της διαπλοκής και προπαγάνδας των μνημονίων, έμειναν μοναδικοί παίκτες στο χώρο των μίντια. Για πολλά από αυτά που αναφέρεις χρειαζόταν αναμόρφωση, όχι μαύρο. Μια ΔΗΜΟΣΙΑ, ΕΛΕΥΘΕΡΗ ραδιοτηλεόραση είναι και οφείλει να είναι δικλείδα και καρδιά της δημοκρατίας. Η ΕΡΤΟΠΕΝ, ΕΡΤ3 αν μπήκες ποτέ στον κόπο να παρακολουθήσεις έδωσαν μαθήματα δημοκρατίας και αληθινής δημοσιογραφίας. Αυτά υπερασπιζόμαστε.

      Διαγραφή
    2. Εννοείται ότι δεν θέλω την ΕΡΤ που ο Καραμανλής έφτιαξε. Θέλω την ΕΡΤ που αυτοοργανώθηκε, έγινε παγκοσμίως υπόδειγμα και μόνο από την οποία άκουγα αλήθειες τα τελευταία δύο χρόνια.

      Διαγραφή