Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014

Από ΔΣ ΟΛΜΕ: Σχετικά με τα σεμινάρια επιμόρφωσης εκπαιδευτικών με αντικείμενο την αξιολόγηση

Προς:
- τον κύριο, Ιωάννη Μυλόπουλο, Πρύτανη  ΑΠΘ
- την κυρία  Ζωή Παπαναούμ, επιστημονικά υπεύθυνη της δράσης «Εκπαίδευση αλλοδαπών και παλιννοστούντων μαθητών» του ΕΣΠΑ

Θέμα: Σεμινάρια επιμόρφωσης εκπαιδευτικών με αντικείμενο την αξιολόγηση
Κύριε Πρύτανη,
Κυρία Παπαναούμ,
Όπως γνωρίζετε, οι εκπαιδευτικοί και το δημόσιο σχολείο στο σύνολό του πλήττονται βάναυσα στις μέρες μας από την αντιεκπαιδευτική πολιτική κυβέρνησης και τρόικας. Συνεχείς περικοπές  δαπανών, δραματικές περικοπές αποδοχών, διαθεσιμότητες και απολύσεις, συγχωνεύσεις και κλείσιμο σχολείων, αντιεκπαιδευτικές αλλαγές στο περιεχόμενο του λυκείου και της ΤΕΕ είναι στοιχεία αυτής της πολιτικής. Με όχημα και πρόσχημα την αξιολόγηση σχολείων και εκπαιδευτικών επιδιώκεται η χειραγώγηση και η διάλυση των εργασιακών σχέσεων των εκπαιδευτικών και η κατηγοριοποίηση των σχολείων, που θα οδηγήσει σε κλείσιμο αρκετά από αυτά.
Με αυτά τα δεδομένα, ήταν μεγάλη η έκπληξή μας όταν πληροφορηθήκαμε τη συμμετοχή του ΑΠΘ στις διαδικασίες αυτές, με τις οποίες στηρίζεται στην ουσία η υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής. Συγκεκριμένα, αναφερόμαστε στην πρόσκληση σεμινάριου επιμόρφωσης για την «Αυτοαξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου στο σχολείο: στόχοι, διαδικασίες, «εργαλεία»», στο πλαίσιο του προγράμματος «Εκπαίδευση αλλοδαπών και παλιννοστούντων μαθητών» που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ.
Η έκπληξή μας σχετίζεται με το γεγονός ότι και το ίδιο το ΑΠΘ, όπως και τα άλλα Πανεπιστήμια, και οι εργαζόμενοι σε αυτά βιώνουν με το πιο οξύ τρόπο τις επιπτώσεις αυτής της πολιτικής.
Η συμμετοχή του ΑΠΘ σε τέτοια προγράμματα, δίνει χέρι βοήθειας στην κυβέρνηση προκειμένου να υλοποιήσει την αντιεκπαιδευτική της πολιτική ενάντια στο δημόσιο σχολείο και τους εκπαιδευτικούς, την ίδια στιγμή όπου η εκπαιδευτική κοινότητα αγωνίζεται στο σύνολό της  για το αντίθετο.

Θεωρώντας το ΑΠΘ, τους πανεπιστημιακούς δάσκαλους και όλους τους εργαζόμενους στο Πανεπιστήμιο συνοδοιπόρους στους δύσκολους κοινούς αγώνες  για την παιδεία στη χώρα μας, σας ζητούμε να ανακληθεί αυτή η προκήρυξη και να ακυρωθούν από τον προγραμματισμό σας αυτά τα σεμινάρια για την αυτο-αξιολόγηση 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου