Σάββατο 11 Μαρτίου 2023

Ανακοίνωση της ΕΛΜΕ σχετικά με την τηλεκπαίδευση σε περίπτωση κατάληψης

Τις τελευταίες ημέρες σε σχολεία της περιοχής μας έγιναν καταλήψεις  ως ένδειξη πένθους και διαμαρτυρίας για το τραγικό δυστύχημα-έγκλημα στα Τέμπη. Ταυτόχρονα, οι μαζικές και συνεχόμενες κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα δηλώνουν ότι η οδύνη και η οργή των νέων δεν έχουν χρονοδιακόπτη, για να εξαντληθούν στο τριήμερο εθνικό πένθος που εξαγγέλθηκε. Στις καταλήψεις τους, ωστόσο, τέθηκαν και χρονίζοντα υπαρκτά προβλήματα (ελλιπής θέρμανση και καθαριότητα) που δικαίως αναζητούν λύσεις .
Οι διευθύντριες/ές και οι εκπαιδευτικοί, πρωτίστως, ως παιδαγωγοί έχουμε καθήκον να σταθούμε πλάι στις αγωνίες των παιδιών, να συζητήσουμε μαζί τους αλλά και να αγωνιστούμε από κοινού για κάτι καλύτερο. Η επίδειξη αυταρχισμού, οι απειλές για εισαγγελική παρέμβαση δεν φέρνουν αποτελέσματα, μάλλον ερεθίζουν αλλά και ακυρώνουν το ρόλο μας.
Η ΟΛΜΕ έχει πάρει σαφή θέση, καταδικάζοντας τις οδηγίες της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΙΘ που αντιμετωπίζουν τις μαθήτριες και τους μαθητές ως παραβάτες που πρέπει να πατάξουμε. Δεν μας εκπλήσσει που στο νέο νομοσχέδιο του ΥΠΑΙΘ  εντάσσονται στο πλαίσιο της σχολικής βίας και οι μαθητικές κινητοποιήσεις!!!
   Σε ό,τι αφορά τα καθήκοντα των εκπαιδευτικών, για πολλοστή φορά τονίζουμε ότι παραμένουμε στον εργασιακό μας χώρο και παρέχουμε τηλε-εκπαίδευση εφόσον μας ζητηθεί με τον εξοπλισμό του σχολείου. Δεν υπάρχει καμία διάταξη, νόμος που να  τεκμαίρεται η υποχρέωσή μας να μεταβούμε στα σπίτια μας ή σε γειτονικά σχολεία για να κάνουμε τηλεκπαίδευση. Σύμφωνα και με τον νομικό μας σύμβουλο, οι εκπαιδευτικοί δεν υποχρεούνται να  προμηθεύονται και να χρησιμοποιούν το δικό τους ηλεκτρονικό εξοπλισμό και δίκτυο για να διεξαχθεί τηλεκπαίδευση όταν το σχολείο τελεί υπό κατάληψη. Σε τυχόν επιμονή διευθύντριας/ντή ζητάμε την προσκόμιση έγγραφης διάταξης που το ορίζει. Τέλος, είναι παράνομο να μας ζητηθεί να συμπληρώσουμε υπεύθυνη δήλωση εξηγώντας τους λόγους που δεν κάνουμε τηλεκπαίδευση από το σπίτι μας.

Σε κάθε περίπτωση, ενημερώνουμε το συνδικαλιστικό μας όργανο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου