Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2014

Ανακοίνωση του προέδρου της ΟΛΜΕ μετά τη συνάντηση με τον υπουργό παιδείας

Σε σοβαρό ατόπημα υπέπεσε ο Υπουργός Παιδείας κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης με το ΔΣ της ΟΛΜΕ.
-Στην προσπάθειά του να υπηρετήσει τις επικοινωνιακές του σκοπιμότητες στοχοποίησε  και συκοφάντησε την ΟΛΜΕ και ευρύτερα το συνδικαλιστικό κίνημα ζητώντας «moratorium όσον αφορά τις εθνικές και θρησκευτικές εορτές καθώς και για τις επισκέψεις του σε σχολεία».
-Η επικοινωνία και οι πολιτικές σκοπιμότητες έχουν τα όριά τους όταν μάλιστα δεν μπορείς να δώσεις λύσεις σε σοβαρά προβλήματα λειτουργίας των σχολείων, και ο Υπουργός σήμερα τα ξεπέρασε.
-Η σημερινή στάση με τις συκοφαντίες και τα ψέματα για τη δράση της ΟΛΜΕ και η απαξιωτική και απαράδεκτη στάση του απέναντι σε μέλη του ΔΣ και στο συνδικαλιστικό κίνημα συνολικά δείχνει το πραγματικό πρόσωπο της κυβερνητικής πολιτικής που υπονομεύει καθημερινά τον Έλληνα εκπαιδευτικό και το δικαίωμα των μαθητών στη μόρφωση.

Από τα δύο διαφορετικά δελτία τύπου που εξέδωσε αμέσως μετά τη συνάντηση ο Υπουργός Παιδείας αποδεικνύεται ότι:
-Δεν ενδιαφέρεται για να επιλυθούν τα σοβαρά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική, αλλά όλα τα υποτάσσει στην επικοινωνιακή στρατηγική του.
-Είναι χαρακτηριστικό, ότι ενώ σε όσα θέματα συζητήθηκαν στην συνάντηση, μέχρι να μας δηλώσει ότι θα φύγει και να συνεχίσουμε με τον Γεν. Γραμματέα του Υπουργείου, ήταν απόλυτα αρνητικός.
-Αυτό που ενδιαφέρει τον κ. Υπουργό ήταν η δέσμευση της ΟΛΜΕ για «moratorium» ότι δεν θα κάνουμε κινητοποιήσεις, πέρα από όσες μας επιτρέπει ο ίδιος. 
-Η βιασύνη του να εκδώσει δύο διαφορετικά δελτία τύπου, που να εμφανίζουν την ΟΛΜΕ σαν υπεύθυνη ότι δεν γίνονται ουσιαστικές διαπραγματεύσεις και όχι τη δική του, την κυβερνητική πλευρά που έχει καταβαραθρώσει το δημόσιο σχολείο με τις συνεχείς περικοπές σε υποδομές και προσωπικό, κλείσιμο σχολείων, συγχωνεύσεις τμημάτων, κ.λπ. είναι αποκαλυπτική. Μάλιστα το πρώτο δελτίο τύπου που εκδόθηκε πριν καν τελειώσει η συνάντηση έχει μια ακόμη διαστρέβλωση εμφανίζοντας την ΟΛΜΕ να απορρίπτει συναντήσεις του Υπουργού με τις ΕΛΜΕ στις περιοχές που επισκέπτεται, ή να τον εμποδίζουμε να επισκεφθεί τα σχολεία!!
-Προφανώς έχει επικοινωνιακό πρόβλημα ο κ. Λοβέρδος όταν προσπαθεί να παρουσιαστεί ως ο «καλός» Υπουργός μιας άθλιας και βάρβαρης πολιτικής που την υπηρετεί πιστά. Γι’ αυτό το λόγο προσπαθεί να χρησιμοποιήσει τις συναντήσεις με την ΟΛΜΕ μόνο για λόγους επικοινωνίας.

Το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ δεν δέχτηκε να συνεχιστεί η συνάντηση μετά την αποχώρηση του Υπουργού, με τον Γενικό Γραμματέα και υπηρεσιακούς παράγοντες και να μετεξελιχθεί σε μια «φιλολογική» συζήτηση χωρίς δεσμεύσεις.

          Για την ουσία της συνάντησης υπενθυμίζουμε πως το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ είχε ζητήσει, εδώ και καιρό, να γίνει συνάντηση για το σύνολο των σοβαρών προβλημάτων των σχολείων και των εκπαιδευτικών.
          Είχε οριστεί συνάντηση για σήμερα Παρασκευή, 31/10/14 και το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ είχε στείλει την παρακάτω «ατζέντα θεμάτων»:
-Διαθεσιμότητες των εκπαιδευτικών της ΤΕΕ.
-Κενά εκπαιδευτικών, διορισμοί, αναπληρωτές και προϋπηρεσία τους,
-αριθμός μαθητών στην τάξη, 2η ειδικότητα κ.λπ., συνταξιοδοτήσεις, αποσπάσεις.
-Ρυθμίσεις για τα ΕΠΑΛ (τμήματα, απόφοιτοι λυκείου κ.λπ.)
- Υποστήριξη μαθητών (γεύματα, μεταφορές).
-Μέτρα για τα σχολεία που επλήγησαν από τις πλημμύρες.
-Αξιολόγηση, πειθαρχικό δίκαιο.
-Νέο μισθολόγιο.
-Υλοποίηση του αντιεκπαιδευτικού ν.4186/13.
Συζητήθηκαν μόνο τα δύο πρώτα θέματα:
-Για τις διαθεσιμότητες-απολύσεις όπου η κατάσταση εδώ και 16 μήνες παραμένει η ίδια, μας είπε πως θα γίνει συνάντηση με τον Υπουργό Διοικ. Μεταρρ. την επόμενη Δευτέρα, για το αν θα πραγματοποιηθεί νέα ανακοίνωση, χωρίς όμως να δεσμεύεται αν σε αυτή θα καλυφθούν όλοι οι εκπαιδευτικοί που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα ώστε να μην υπάρχει καμία απόλυση.
-Για τα κενά σε εκπαιδευτικούς στα σχολεία, όπου στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση (γυμνάσια, ΓΕΛ, ΕΠΑΛ) είναι σήμερα πάνω από 1200, καθώς επίσης μεγάλος αριθμός κενών υπάρχει στα μουσικά σχολεία και στην ειδική αγωγή, δήλωσε ότι δεν υπάρχει ούτε μία πίστωση για πρόσληψη αναπληρωτών, τα σχολεία θα λειτουργούν με "επάρκεια και όχι με πληρότητα", ενώ παραδέχτηκε πως τα κενά κατά το Υπουργείο είναι 1500 αθροιστικά και στις δύο βαθμίδες. Τον ενδιαφέρει  "να έχει ανοικτό το σχολείο και ας μην καλύπτει όλα τα κενά", δεν θα υπογράψει καμία παραίτηση συνταξιοδότηση "όλοι θα επιστρέψουν στις τάξεις για διδακτικό έργο μέχρι το τέλος του διδακτικού έτους, καθώς επίσης και ότι προγραμματίζει την ανάκληση 200 αποσπάσεων σε φορείς και υπηρεσίες, οι οποίοι θα επιστρέψουν στις τάξεις. Κάλεσε μάλιστα την Ομοσπονδία να συναινέσει στη μη εφαρμογή του νόμου για τον αριθμό των μαθητών (όπου υπάρχουν περιπτώσεις ειδικών μαθησιακών δυσκολιών και αναπηρίας), στις συγχωνεύσεις τμημάτων, τη μεταφορά μαθητών σε γειτονικά σχολεία.

Το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ θα συνεδριάσει την επόμενη Δευτέρα για να εκτιμήσει συνολικά την κατάσταση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου