Σάββατο 31 Αυγούστου 2013

Τελικά ποιος κλείνει τα σχολεία; Ενημερωτικό της ΟΛΜΕ

Με το καλημέρα σας, στο ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς, το Υπουργείο Παιδείας κλείνει ακόμα 102 σχολεία, τις Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑΣ). Με το νέο νομοσχέδιο που κατέθεσε μόλις χτες (29/8/13) στη Βουλή, οι ΕΠΑΣ δεν μετατρέπονται σε ΕΠΑΛ όπως προέβλεπαν τα προηγούμενα σχέδια νόμου που είχαν δοθεί στη δημοσιότητα τα δύο τελευταία χρόνια. Συγκεκριμένα στο τελικό σχέδιο νόμου, το Υπουργείο Παιδείας πρόσθεσε διάταξη (άρθρο 45, παρ. 4) με την οποία σταματούν οι εγγραφές μαθητών στις ΕΠΑΣ από τη σχολική χρονιά 2013-14 και το Σεπτέμβρη του 2014  τα σχολεία αυτά καταργούνται οριστικά.  Η μόνη δυνατότητα  που αφήνεται στους μαθητές  είναι οι σχολές επαγγελματικής κατάρτισης (ΣΕΚ), που όμως δεν ανήκουν στην τυπική εκπαίδευση αλλά στην μη τυπική, μαζί με τα ΙΕΚ.  Να σημειώσουμε ότι οι ΕΠΑΣ υφίστανται ως σχολικές μονάδες από το 2006, προήλθαν από την μετατροπή των ΤΕΕ (που δημιουργήθηκαν 1998), τα οποία προήλθαν από τις παλιότερες ΤΕΣ (από το 1985).
Η μαζική αυτή  κατάργηση σχολείων στην ΤΕΕ, έρχεται ως συνέχεια των καταργήσεων τομέων και ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ και τις ΕΠΑΣ που έγινε το καλοκαίρι, στις οποίες σπούδαζε το 33% του δυναμικού της ΤΕΕ, (με αποτέλεσμα να τεθούν σε διαθεσιμότητα 2500 εκπαιδευτικοί και πάνω από 20.000 μαθητές να χάσουν τις σπουδές τους) και σε  συνέχεια των πάνω από 2500  καταργήσεων και συγχωνεύσεων σχολικών μονάδων (σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση) που έγιναν την τελευταία διετία (2011-2013).
Η επιλογή αυτή θα προκαλέσει σίγουρα νέες μετακινήσεις, υποχρεωτικές μετατάξεις και διαθεσιμότητες προς τις ΣΕΚ και τα ΙΕΚ, δηλαδή έξω από την τυπική εκπαίδευση.
Και αυτή η εξέλιξη επιβεβαιώνει την γενική κατεύθυνση της εξώθησης του μαθητικού δυναμικού από την εκπαίδευση στην εφήμερη κατάρτιση και κινείται μέσα στα πλαίσια  των ευρύτερων αναδιαρθρώσεων της εκπαίδευσης που εκπορεύονται από ΕΕ – ΟΟΣΑ και προσδένουν πιο έντονα την εκπαίδευση στις ανάγκες των επιχειρήσεων και της αγοράς.
Να λοιπόν ποιος κλείνει, και μάλιστα οριστικά, τα σχολεία.
Απαιτούμε :   
- Καμιά κατάργηση σχολείου.
- Να επανέλθουν οι τομείς και οι ειδικότητες  των ΕΠΑΛ και των ΕΠΑΣ που καταργήθηκαν.
- Καμία διαθεσιμότητα – απόλυση εκπαιδευτικού – Να ανακληθούν οι διαθεσιμότητες εκπαιδευτικών της ΤΕΕ, να καταργηθεί ο ν. 4172/13.
Αυτή η πολιτική πρέπει να ανατραπεί, πριν διαλύσει τη δημόσια εκπαίδευση στη χώρα μας.

Καλούμε όλους τους εκπαιδευτικούς να συμμετάσχουν μαζικά στις Γενικές Συνελεύσεις και τις κινητοποιήσεις του κλάδου καταδικάζοντας αυτή την πολιτική.

4 σχόλια:

  1. Κι ενώ γίνονται όλα αυτά, ενώ καταστρέφονται οι ζωές μας, οι ανίκανοι συνδικαλιστές της ΟΛΜΕ δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων, ώστε να βγάλουν μια κοινή απόφαση για το τι πρέπει να γίνει από εδώ και εμπρός.

    Αυτοί οι πολιτικά υποταγμένοι άνθρωποι ζητούν από τους τοπικούς συνδικαλιστές της ΕΛΜΕ να μας χειραγωγήσουν και να αποφασίσουμε εμείς, εξαπατώντας επί της ουσίας και τους ίδιους τους εαυτούς τους, ώστε οι κύριοι της ΟΛΜΕ να βγουν αλώβητοι και πάντα κερδισμένοι.

    Αν αποτύχει ο αγώνας θα πουν ότι ήταν πρόταση της βάσης και των επιμέρους ΕΛΜΕ. Αν επιτύχει θα καρπωθούν τη νίκη. Μια κατάσταση win - win μόνο για τους εαυτούς τους.

    Όχι κύριοι της ΟΛΜΕ.

    Όχι κύριοι της ΕΛΜΕ. Ήδη σας ξευτέλισαν και μας ξευτέλισαν όταν σας έβαλαν να μας προτείνετε και να ψηφίσουμε υπέρ απεργίας ενώ ήμαστε επιταγμένοι και στο συνέδριο σας άδειασαν και μας παρέδωσαν έρμαια στις ορέξεις του υπουργείου και της κοινωνίας.

    Φτάνει πια ο εμπαιγμός των κομματόδουλων συνδικαλιστών

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχ, τι ωραία τους τα χώνεις!
      Τι ωραία τους τα λες!
      Πάντοτε ανώνυμα βέβαια, αλλά αυτό είναι ένα άλλο θέμα...
      Ασφαλής πίσω από την οθόνη και ταμπουρωμένος από την πολυθρόνα και τη σιγουριά
      που σου προσφέρει το σχολείο σου, εκεί ψηλά (...και δεν εννοώ στα ορεινά.)

      Άστα συνάδελφε, καταλάβαμε και συ πόσο κομματόδουλος είσαι!
      Από επαγγελματίες προβοκάτορες, χορτάσαμε!
      Προσπαθείς να αμαυρώσεις και να μειώσεις οτιδήποτε γίνεται.
      Το ένα σου ξυνίζει, το άλλο σου βρωμάει.

      Προσπαθείς να απογοητεύσεις περισσότερο τους συναδέλφους μηδενίζοντας τα πάντα!
      Σε ενοχλεί μάλλον που σιγά σιγά πάει να δημιουργηθεί μια δραστηριότητα, μια αλληλεγγύη,μια καινοτομία, μια μαζικότητα σε συνειδήσεις και δράσεις.

      Υ.Γ.:Καμία πρόταση δεν είδα να γράφεις. Μόνο στείρα κριτική.

      Διαγραφή
    2. Όποιος σας γράφει-λεει αλήθειες, γίνεται ο κακός..προτάσεις μπορείς να διαβάσεις σε άλλα σχόλια..κατεβατά ολόκληρα! Δεν τα διάβασες..οι συνάδελφοι, γι' αυτό τα γράφουν!
      Κανεις δεν αμαυρώνει κανέναν, ούτε κατηγορούμε αυτούς που συμμετέχουν.

      Είστε τόσο κολλημένοι στα κόμματα-παρατάξεις σας, δεν βλέπεται πέρα απο αυτά.
      Δεν βλέπετε την αποστροφή των συναδέλφων σε όλες τις δράσεις.
      Δυστυχώς για όλους, Θα το διαπιστώσετε άλλη μια φορα, στη συμμετοχή σε δράσεις και απεργίες...προφανώς και δεν μιλάτε με συναδέλφους στη Ξάνθη ή έχετε πέσει σε πλάνη.

      Διαγραφή
  2. Μου λες ότι γράφω ανώνυμα. Θα έπρεπε τουλάχιστον να ντρέπεσαι όταν κάνεις ακριβώς το ίδιο για το οποίο κατηγορείς κάποιον. Αλλά τέτοιοι είμαστε και σαν λαός και σαν κλάδος.

    Όσο για τις προτάσεις μου, τις έχω καταθέσεις σε πολλά από αυτά τα θέματα της πρώτης σελίδας κατά καιρούς, όπως και στο θέμα που έχει τα δεκαέξι σχόλια. Το σπασμένο σε τρία θέματα κείμενο με προτάσεις είναι δικό μου. Αλλά προφανώς απαντάς μόνο σε ότι σε εξιτάρει ή σε ξενίζει ή σε ότι τέλος πάντων βρεθεί μπροστά σου.

    Ευχαριστώ πολύ για την κριτική, ακόμη και η αρνητική κριτική βοηθά, κομματόδουλος ούτε υπήρξα ούτε πρόκειται να υπάρξω κι όσοι με γνωρίζουν το ξέρουν καλά. Οπότε τους χαρακτηρισμούς σου, σου τους επιστρέφω να τους χρησιμοποιήσεις κατά το δοκούν.

    Κι επειδή μάλλον δεν κατάλαβες, να σου επισημάνω ότι η στάση των συνδικαλιστών της ΟΛΜΕ δεν με αντιπροσωπεύει όταν μαλώνουν για το ποιου κόμματος η πρόταση θα περάσει αντί να ενσκύψουν στα προβλήματα του κλάδου μας κι αυτό είναι που έγραψα ποιο πάνω. Δεν αναφέρθηκα στους τοπικούς εκπροσώπους της ΕΛΜΕ, που πολλές φορές και ίσως κι από αγνά κίνητρα ή ακόμη κι άθελά τους, γίνονται υποχείρια των.

    Αν εσένα σε εκπροσωπούν αυτοί που ποτέ δεν έδωσαν στη δημοσιότητα τους ισολογισμούς για να ξέρουμε πόσα είναι τα χρήματα των συνδρομών και που πάνε αυτά από τη στιγμή που παρακρατούνται μάλιστα από το μισθό μας, αν δεν σε ενοχλεί που διατηρούν μια ιστοσελίδα, ένα ιστολόγιο μια ομάδα στο facebook και λογαριασμό στο twitter που το περιεχόμενό τους δεν είναι συγχρονισμένο, αν δεν σε ενοχλεί να μην τους βλέπεις ποτέ, αν δεν σε ενοχλεί να μην διαβάζεις πια το περιοδικό που κάποτε εκδιδόταν με τρεις μήνες καθυστέρηση, αν δεν σε ενοχλεί που μας έριξαν έρμαια σε μια πολιτική επιστράτευση κι αν δεν σε ενοχλεί που βαδίζουν στα ίδια μονοπάτια προαποφασίζοντας 'μεγάλες κινητοποιήσεις' ερεθίζοντας την ούτως ή άλλως εχθρικά κείμενη απέναντί μας κοινωνία, αλλά και την ηγεσία του υπουργείου που τονίζει ότι τα σχολεία θα ανοίξουν (λέγε με κι επίταξη), τότε χάρισμα σου αυτοί οι συνδικαλιστές.

    Και κάτι τελευταίο, είναι φαιδρό ξέρεις να με κατηγορείς για αυτό που εσύ σίγουρα δεν κάνεις κι εννοώ τις προτάσεις. Και τη συνείδησή μου την έχω καθαρή τόσο για τη συμμετοχή μου σε συνελεύσεις όσο κι από τη συμμετοχή μου σε διάφορες δράσεις. Οπότε έχω ιδία άποψη για ότι καταθέτω γραπτώς εδώ μέσα. Έτσι ανώνυμα, πλην όμως χαρακτηριστικά.

    Καλό μήνα, καλή σχολική χρονιά και καλή δύναμη σε όλους μας γιατί σίγουρα θα τη χρειαστούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή