Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013

Γενική Συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ 23/2/2013


Όπως έχουμε ήδη αναφέρει σύμφωνα με το καταστατικό της ΟΛΜΕ οι αποφάσεις για κινητοποιήσεις παίρνονται μόνο από τη γενική συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ που καλείται από το ΔΣ της ΟΛΜΕ αφού έχει στείλει εισήγηση. Την εισήγηση αυτή συζητούν και εγκρίνουν, απορρίπτουν ή αλλάζουν οι γενικές συνελεύσεις στις κατά τόπους ΕΛΜΕ. Αν δεν γίνει δυνατή η σύγκλιση γενικής συνέλευσης τη θέση της ΕΛΜΕ απέναντι στην εισήγηση της ΟΛΜΕ αποφασίζει με πλειοψηφία το Δ.Σ. Ο/Η πρόεδρος (ή άλλο μέλος του ΔΣ που τον/την αντικαθιστά) είναι υποχρεωμένος/η να μεταφέρει αυτές τις αποφάσεις στη συνέλευση των προέδρων και να κινηθεί μέσα στα πλαίσια που αυτές ορίζουν.

Στη συνέλευση των προέδρων το Σάββατο23/2/2013 έγινε, όπως συνήθως, πεντάλεπτη παρουσίαση των αποφάσεων από κάθε ΕΛΜΕ έως αργά το βράδυ. Οι περισσότερες ΕΛΜΕ, αντίθετα με τις άλλες φορές ήρθαν με απόφαση ΓΣ ή περίπου ΓΣ (όπως και η δική μας) και πολλές, πάλι όπως εμείς, είχαν ήδη καλέσει ΓΣ πριν από την εισήγηση του ΔΣ της ΟΛΜΕ μια και η εισήγηση, κατά κοινή ομολογία, είχε αργήσει απελπιστικά. Οι τοποθετήσεις σχετικά με την εισήγηση της ΟΛΜΕ ήταν επικριτικές και ως το πολιτικό σκεπτικό (το οποίο ουσιαστικά λείπει)και ως το προτεινόμενο πρόγραμμα δράσης (πολύ λίγο, πολύ αργά). Η γενικότερη στάση του ΔΣ της ΟΛΜΕ καταγγέλθηκε γενικότερα (και από τη δική μας ΕΛΜΕ) ως πολύ λίγη, στην καλύτερη των περιπτώσεων. Ωστόσο, υπό το φόβο ότι ο κλάδος θα μείνει χωρίς ένα σχέδιο δράσης τόσο το πρόγραμμα δράσης όσο και το πολιτικό σκεπτικό υπερψηφίστηκαν.
Γενική αίσθηση ήταν ότι έγιναν ουσιαστικότερες τοποθετήσεις και παραγωγικότερη συζήτηση (όσο επιτρέπει το σφικτό πλαίσιο αυτών των συνελεύσεων) από τις άλλες φορές. Τέθηκαν και αναλύθηκαν ουσιαστικά τα προβλήματα του κλάδου χωρίς πολλές από τις γνωστές κορώνες αλλά και, όπως έπρεπε, χωρίς να παραλειφθεί από τους/τις περισσότερους/ες εκπροσώπους των ΕΛΜΕ να καταδειχθούν και να καταδικαστούν οι ένοχοι για τη δραματική κατάσταση τόσο του κλάδου όσο και γενικότερα των εργαζόμενων και της κοινωνίας.
Από τη δική μας ΕΛΜΕ το πρόγραμμα δράσης υπερψηφίστηκε μια και σε μεγάλο βαθμό συμφωνούσε με τις αποφάσεις της ΓΣ. Μπορείτε να δείτε εδώ την εισήγηση που κατατέθηκε στο ΔΣ της ΟΛΜΕ. Καταψηφίσαμε την απεργία και αντιπροτείναμε απεργία διαρκείας σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης.
Στις ψηφοφορίες εκτός της εισήγησης του ΔΣ της ΟΛΜΕ υπερψηφίσαμε πρόταση 22 ΕΛΜΕ η οποία ταίριαζε με τις δικές μας προτάσεις σχετικά με την αξιολόγηση και την αντιμετώπισή της αλλά η πρόταση αυτή δεν πέρασε οριακά. Επανήλθε ήδη ψηφισμένο από προηγούμενη ΓΣ των προέδρων ψήφισμα για αναστολή της ιδιότητας μέλους των ΕΛΜΕ των διευθυντών, συμβούλων κλπ που θα συμμετέχουν στην αξιολόγηση το οποίο υπερψηφίσαμε (ήταν απόφαση της ΓΣ). Επίσης υπερψηφίσαμε, ως ΕΛΜΕ, ψηφίσματα σχετικά με διατήρηση και στήριξη νοσοκομείων και στήριξη συναδέλφων/ισσων που διώκονται. Δείτε τα ψηφίσματα εδώ.

Επομένως και πολύ συνοπτικά οι αποφάσεις:
h  Ενημερωτική εβδομάδα δράσεων για την παιδεία
h  48ωρη απεργία 
Οι ημερομηνίες θα ανακοινωθούν (ελπίζουμε) έγκαιρα.

1 σχόλιο:

  1. οι ίδιες παλαιοκομματικές αντιλήψεις δεκαετίας '80-'90!
    Δεν εχει συμμετοχή η 24ωρη...και θα κηρυχτεί 48ωρη!!

    Καμία επαφή με την πραγματικότητα, καμία επαφή με τους συναδέλφους.
    Κάποιοι εκεί στην ΟΛΜΕ ζουν, σε γυάλινους πύργους..σύρονται απο πολιτικά παιχνίδια των κομμάτων τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή